Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα και πακέτο τόνωσης - Πτώση -0,63% ο S&P 500, στο -0,91% ο DAX

Νευρικότητα στη Wall με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα και πακέτο τόνωσης - Πτώση -0,63% ο S&P 500, στο -0,91% ο DAX
Νευρικότητα στις αγορές, με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα και πακέτο τόνωσης - Η Ευρώπη επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα
Νευρικότητα και μεταβλητότητα επικράτησαν σήμερα 13/10 στις αμερικανικές αγορές με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην πρώτη παρτίδα εταιρικών αποτελεσμάτων και τις εξελίξεις γύρω από το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ πιέσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης επαναφέρουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με στόχο να ανακόψουν τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν και οι εξελίξεις γύρω από τις συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση Trump κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα μικρότερο πακέτο ύψους 1,8 δισ. δολαρίων καθώς οι διαπραγματεύσεις για ένα μεγαλύτερο πακέτο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια.
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων N. Pelosi σε επιστολή προς συναδέλφους, ανέφερε ότι η πρόταση δεν καλύπτει επαρκώς τα θέματα υγειονομικής περίθαλψης.
H Αpple πραγματοποίησε σήμερα στο Κουπερτίνο τα αποκαλυπτήρια των πρώτων κινητών της τηλεφώνων με δυνατότητες 5G.
«Σήμερα είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το iPhone» διακήρυξε ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού Tim Cook σε μια άδεια, λόγω κορωνοϊού, αίθουσα.
Σε μια παρουσίαση που οι επενδυτές ανέμεναν εδώ και μήνες, ο κ. Cook παρουσίασε τέσσερα νέα μοντέλα που χρησιμοποιούν ταχύτερη συνδεσιμότητα 5G, τα iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone Pro Max και το iPhone 12 Mini.
Θα είναι «το πιο σημαντικό γεγονός για iPhone εδώ και χρόνια», δήλωσε η Katy Huberty της Morgan Stanley.
Σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιεί ωστόσο για την επιδείνωση του outlook στις αναδυόμενες οικονομίες.
Με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις, το Ταμείο κάνει λόγο για ύφεση -4,4% το 2020, έναντι -5,2% που ήταν η εκτίμηση του Ιουνίου.
H ανάκαμψη το 2021 αναμένεται στο +5,2%, ελαφρώς χειρότερη από την εκτίμηση του Ιουνίου, κυρίως λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες.
Η ύφεση της Ευρωζώνης αναμένεται στο 8,3% από 10,2% τον Ιούνιο, με την οικονομία να ανακάμπτει το 2021 με ρυθμό 5,2%
Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 4,3% το 2020, από το -8% που ήταν η εκτίμηση του Ιουνίου.
Ωστόσο, η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή το 2021, με ρυθμό 3,1%.
Στη Γερμανία η ύφεση θα ανέλθει στο 6% το 2020, στην Ισπανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, στο 12,8%
Η Κίνα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2020, σχεδόν διπλάσιο από την εκτίμηση του Ιουνίου και θα εκτοξευθεί στο +8,2% το 2021, σε υψηλά δεκαετίας.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια συρρίκνωση θα είναι μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων, ωστόσο καταγράφει επιδείνωση των προοπτικών για τις αναδυόμενες οικονομίες.
Στο μέτωπο της πανδημίας με ιδιαίτερη σφοδρότητα πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ο κορωνοϊός τη στιγμή πάντως που απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα.
Την ίδια στιγμή, Ευρώπη και ΗΠΑ προετοιμάζονται για το επόμενο κύμα της επιδημίας, το οποίο αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 215.000 και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμα 181.000 θανάτους έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι περισσότερες Πολιτείες ήδη αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων και μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Σε ακόμα πιο δυσχερή θέση είναι η Ευρώπη, η οποία ήδη αναφέρει πολύ περισσότερα κρούσματα τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Βραζιλία και την Ινδία.
Και μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν συμφωνήσει ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε γενικευμένα lockdown, ωστόσο είναι τόσο σοβαρή και κρίσιμη η κατάσταση που ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε μεγάλες πόλεις.
Ήδη στη Μαδρίτη εφαρμόζεται lockdown, κάτι που εξετάζεται για συνοικίες του Βερολίνου ενώ σήμερα 13/10 συνεδριάζει στη Γαλλία το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό του ιού, χωρίς να αποκλείεται ανάμεσα σε άλλα και απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι ενώ νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσουν τόσο η Ολλανδία όσο και η Τσεχία.
Στο κόκκινο παραμένουν η Λατινική Αμερική και η Ινδία, οι οποίες καθημερινά αναφέρουν χιλιάδες κρούσματα και θύματα ενώ και στην Κίνα, για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου εντοπίστηκαν εγχώρια κρούσματα στην πόλη Τσινγκντάο, γεγονός που οδήγησε σε μαζικά τεστ
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,082 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 37,84 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται στα 26,3 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,54% στις 28.680 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,63% στις 3.511 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,1% στις 11.863 μονάδες
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 26,03 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -0,91% στις 13.018 μονάδες.
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, αν και με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,2% τον περασμένο μήνα αφού είχε αυξηθεί κατά 0,4% τον Αύγουστο. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ενισχυθεί 0,6%, ενώ τους τρεις προηγούμενους μήνες είχε κινηθεί χαμηλότερα.
Στους 12 μήνες ως τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης κινήθηκε 1,4% υψηλότερα. Τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 1,3%.
Η άνοδος του πληθωρισμού σε μηνιαία και ετήσια βάση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Citigroup στο γ΄ τρίμηνο του 2020.
Ειδικότερα, η Citi σημείωσε καθαρά κέρδη 3,2 δισ. δολ. ή 1,40 δολ. ανά μετοχή, έναντι 4,9 δισ. δολ. ή 2,07 δολ. ανά μετοχή το αντίστοχο τρίμηνο του 2019.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 17,3 δισ. δολ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 βελτιώθηκε στο 11,8% και το  Tangible Book Value ανά μετοχή αυξήθηκε στα 71,95 δολ.
Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια της BlackRock στο γ΄τρίμηνο του 2020, στα 7,8 τρισ. δολ.
Το ράλι στις αγορές το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο, βοήθησε τη BlackRock να καταγράψει έσοδα και κέρδη, υψηλότερα των εκτιμήσεων.
Το μεγαλύτερο fund του πλανήτη σημείωσε έσοδα αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το 2019, στα 4,37 δισ. δολ. ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,36 δισ. δολ.
Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 9,22 δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
H ΒlackRock προσέλκυσε καθαρές εισροές ύψους 129 δισ. δολ. στο γ΄τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα τα υπό διαχείριση κεφάλαια να ανέλθουν στο επίπεδο ρεκόρ των 7,8 τρισ. δολ.
Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη της JP Morgan Chase στο γ΄τρίμηνο του 2020, με οδηγό τα αυξημένα έσοδα από το trading, εν μέσω ανάκαμψης των αγορών από την πτώση που προκάλεσε η πανδημία.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 9,4 δισ. ή 2,92 δολ. ανά μετοχή, έναντι 9,08 δισ. δολ. ή 2,68 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Tα έσοδα υποχώρησαν στα 29.941 δισ. δολ. από 30,014 δισ.
Υπερδιπλάσια καθαρά κέρδη παρουσίασε για το γ’ τρίμηνο του 2020 η Johnson & Johnson, με το ποσό να διαμορφώνεται σε 3,5 δισ. δολάρια, έναντι 1,7 δισ. ένα χρόνο πριν.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 2,20 δολάρια, υψηλότερα από τα 1,98 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η κολοσσιαία φαρμακευτική εταιρεία εμφάνισε έσοδα 21,1 δισ. δολάρια, έναντι 20,7 δισ. πέρυσι.
Τεράστιες απώλειες, ύψους 5,38 δισεκ. δολαρίων έναντι κερδών 1,5 δισεκ. έναν χρόνο νωρίτερα, κατέγραψε η αμερικανική Delta Air Lines το γ’ τρίμηνο του 2020, ελέω των συνεπειών της πανδημίας στην αεροπορική κίνηση.
Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας σημείωσαν «βουτιά» 76% σε ετήσια σύγκριση, στα 3,06 δισεκ. το τρίμηνο που έληξε τέλος Σεπτεμβρίου.
Η Disney από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μια μεγάλη εταιρική αναδιοργάνωση με τις υπηρεσίες streaming να βρίσκονται στο προσκήνιο. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει τις επιχειρήσεις πολυμέσων σε έναν ενιαίο οργανισμό που θα είναι υπεύθυνος για τη διανομή περιεχομένου, τις πωλήσεις διαφημίσεων και το Disney +.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης επαναφέρουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με στόχο να ανακόψουν τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Image
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο είχε εγκριθεί στις 19 Μαρτίου 2020, και να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του, για τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορωνοϊού.
Όλα τα τμήματα του προσωρινού πλαισίου παρατείνονται για έξι μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2021, ενώ το τμήμα για την παροχή στήριξης μέσω ανακεφαλαιοποίησης παρατείνεται για τρεις μήνες, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Πεπεισμένος ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα έως το 2022 εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.
«Εάν κοιτάξω τα δεδομένα, θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το μέλλον, έχουμε μια αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη.
Θα έχουμε μια ευκαιρία θα επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα στις αρχές του 2022, πιθανόν και λίγο νωρίτερα» δήλωσε ο Scholz μιλώντας στο CNBC.
«Έτσι, υπάρχει μια καλή εξέλιξη που μπορούμε να δούμε... αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι εξαρτόμαστε από  τον άλλον.
Κι αυτό ισχύει και για την οικονομία» τόνισε.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας βουτιά 21,3 μονάδων κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο - προσγειώνεται στις 56,1 μονάδες, με επιβάρυνση από την πανδημία κορωνοϊού, το Brexit και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Όπως μετέδωσε το Reuters, το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς αναμενόταν να υποχωρήσει στις 73 μονάδες.
Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,2% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση τον περασμένο βήμα, σημειώνει η Destatis.
Η πτώση βρίσκεται σε πλήρη "αρμονία" με τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών που είχαν ερωτηθεί στο πλαίσιο έρευνας της Wall Street Journal.
Η πτώση έφτασε το 0,4% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση με όρους εναρμόνισης με το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πάλι εντός των προβλέψεων των αναλυτών.
Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 4,5% τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τρία χρόνια, πριν ακόμα λήξει το ευρύ κυβερνητικό πρόγραμμα προστασίας της απασχόλησης.
Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ποσοστό της ανεργίας να αυξηθεί με βραδύτερο ρυθμό, στο 4,3% από το 4,1% για τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο.
Ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 153.000, πολύ περισσότερο από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για μείωση κατά 30.000, ενώ η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS) αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τις απώλειες σε επίπεδο απασχόλησης κατά τους προηγούμενους μήνες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας τα σχέδιά της για την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Maersk, η μεγαλύτερη γραμμή μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.
Στόχος είναι ο εξορθολογισμός του κόστους.
Σύμφωνα με την Maersk, η οποία αναβάθμισε το outlook της κερδοφορίας, η ζήτηση ανακάμπτει με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο.
«Η Moller - Maersk βρίσκεται σε καλό δρόμο για να καταγράψει ένα ισχυρό τρίμηνο με σταθερή αύξηση κερδών σε όλες τις επιχειρήσεις μας, ιδίως στην Ocean and Logistics & Services», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Soren Skou.
«Οι όγκοι ανέκαμψαν γρηγορότερα από το αναμενόμενο, το κόστος μας παρέμεινε υπό έλεγχο, τα ναύλα αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης»,τόνισε.
Η Maersk απασχολεί σήμερα περίπου 80.000 υπαλλήλους.

Σταθεροποιητικές τάσεις στην Ασία

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς τα στοιχεία στην Κίνα καταδεικνύουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ την ίδια ώρα ενισχύονται οι προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Asia Dow σημείωσε οριακή άνοδο +0,1% στις 3.373 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη +0,18% στις 23.601 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, έκλεισε με άνοδο +0,35%, στις 1.649,10 μονάδες.
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η συνεδρίαση ακυρώθηκε λόγω προειδοποίησης για τυφώνα.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε οριακά στις 3.359 μονάδες.
Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε στην Κίνα, μετά τα στοιχεία για άνοδο των κινεζικών εξαγωγών κατά 9,9% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, από άνοδο 9,5% τον Αύγουστο.
Οι εισαγωγές σημείωσαν άλμα 13,2% τον Σεπτέμβριο έναντι πτώσης 2,1% τον Αύγουστο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης