Διεθνή

Σε περιδίνηση και πάλι η Αργεντινή - Προ των πυλών η έβδομη υποτίμηση του peso

Σε περιδίνηση και πάλι η Αργεντινή - Προ των πυλών η έβδομη υποτίμηση του peso
Η πίεση στο peso αυξάνεται και οι επενδυτές χάνουν την πίστη τους στην ικανότητα της κυβέρνησης της Αργεντινής να σταθεροποιήσει την οικονομία
Σε ακραία περιδίνηση είναι η οικονομία της Αργεντινής, που είναι πολύ κοντά στην έβδομη υποτίμηση του νομίσματός της τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.
Η πίεση στο peso αυξάνεται και οι επενδυτές χάνουν την πίστη τους στην ικανότητα της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομία.
Η χώρα συνήψε συμφωνία για την αναδιάρθρωση χρέους ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, ωστόσο οι χρηματοοικονομικές αγορές παραμένουν εύθραυστες.
Οι τιμές των ομολόγων μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, για άλλη μία φορά, οι τιμές των μετοχών έχουν καταρρεύσει και το χάσμα μεταξύ των επίσημων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών της μαύρης αγοράς διευρύνεται.
Οι αναλυτές και οι επενδυτές πιστεύουν ότι, με αποθέματα ρευστού μόνο 1 δισ. δολαρίων, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής θα αναγκαστεί να περιορίσει κατά πολύ τις εισαγωγές και να υποτιμήσει το πέσο.
Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση, αναφέρει Alejo Costa, αναλυτής της BTG Pactual, μιας βραζιλιάνικης επενδυτικής τράπεζας.
Αν συνεχίσουν να αναβάλλουν την υποτίμηση, ο πληθωριστικός αντίκτυπος θα ενταθεί.
Και, δυστυχώς, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ήδη έχουν λίγη πίστη στην αξία του πέσο.
Σύμφωνα με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία που καθορίζει η κεντρική τράπεζα, ένα δολάριο αγοράζει 77 πέσο.
Όμως στη μαύρη αγορά το δολάριο είναι πολύ πιο ακριβό…
Line chart of official peso rate against US dollar, showing Argentina’s currency has plumbed record lows
Η υποτίμηση δημιουργεί πρόβλημα, διότι θα αυξήσει τον πληθωρισμό σε μια εποχή που οι τιμές αυξάνονται ήδη πολύ γρήγορα.
Ήδη, το πέσο έχει απολέσει 22% της αξίας έναντι του δολαρίου, σε μια πτώση που επιταχύνθηκε στις αρχές Οκτωβρίου μετά την επιβολή αυστηρότερων κεφαλαιακών ελέγχων.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει την αξία του νομίσματος, με αυστηρότερους ελέγχους επί των κεφαλαίων, αλλά και με χαμηλότερους φόρους για τους εξαγωγείς σόγιας και τους παραγωγούς ενέργειας.
Εντούτοις, αυτά τα μέτρα δεν είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο.
Τα αποθεματικά έχουν μειωθεί κατά 1,2 δισ. δολάρια το β’ εξάμηνο - μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ένα δάνειο 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αγορά κάποιου χρόνου, αναφέρει ο Martin Redrado, πρώην κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας.
Δεδομένης της κρίσης εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, οι αρχές είχαν μόνο δύο επιλογές, δήλωσε ο Miguel Kiguel, πρώην υπουργός Οικονομικών:
Ή να υποτιμήσουν το πέσο ή να εισαχθεί ένα επίσημο σύστημα διπλής συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση όπου οποιαδήποτε εναλλακτική έχει κόστος.
Αλλά περισσότερο από αυτό, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο.
Το ΔΝΤ, το οποίο δανείστηκε την Αργεντινή 44 δισεκατομμύρια δολάρια από την τελευταία νομισματική κρίση της χώρας το 2018, μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την αποκατάσταση της τάξης στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης