Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δριμύς ο κορωνοϊός καταρρίπτει ρεκόρ - Διακοπή κλινικών δοκιμών εμβολίων από J&J και Lilly - Στους 1,083 εκ. οι νεκροί, 38 εκατ. τα κρούσματα

Δριμύς ο κορωνοϊός καταρρίπτει ρεκόρ - Διακοπή κλινικών δοκιμών εμβολίων από J&J και Lilly - Στους 1,083 εκ. οι νεκροί, 38 εκατ. τα κρούσματα
Καλπάζει ο κορωνοϊός στην Ευρώπη, που λαμβάνει νέα περιοριστικά μέτρα
Με όλο και μεγαλύτερη δριμύτητα πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη η επιδημία του κορωνοϊού τη στιγμή πάντως που απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα, με τα τελευταία νέα να κάνουν λόγο για επίμονα συμπτώματα για εβδομάδες μετά, που παρατήρησαν πολλοί ασθενείς με Covid-19 και επιβεβαιώνουν δύο μελέτες, μία ισπανική και μία αμερικανική.
Ύστερα από το θετικό κλίμα που δημιούργησε παγκοσμίως το θεραπευτικό σχήμα που χορηγήθηκε στον πρόεδρο Trump, μελέτες ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ανθεκτικότητα του ιού (μπορεί να επιβιώσει έως και 28 ημέρες σε χαρτονομίσματα, γυαλί, ατσάλι) ενώ η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της λόγω ανεξήγητης ασθένειας εθελοντή που συμμετείχε στη διαδικασία, όπως και η Eli Lilly.
Την ίδια στιγμή, Ευρώπη και ΗΠΑ προετοιμάζονται για το επόμενο κύμα της επιδημίας, το οποίο αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 215.000 και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμα 181.000 θανάτους έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι περισσότερες Πολιτείες ήδη αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων και μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Σε ακόμα πιο δυσχερή θέση είναι η Ευρώπη, η οποία ήδη αναφέρει πολύ περισσότερα κρούσματα τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Βραζιλία και την Ινδία.
Και μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν συμφωνήσει ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε γενικευμένα lockdown, ωστόσο είναι τόσο σοβαρή και κρίσιμη η κατάσταση που ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε μεγάλες πόλεις.
Ήδη στη Μαδρίτη εφαρμόζεται lockdown, κάτι που εξετάζεται για συνοικίες του Βερολίνου ενώ χθες 13/10 συνεδριάζει στη Γαλλία το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό του ιού, χωρίς να αποκλείεται ανάμεσα σε άλλα και απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι ενώ νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσουν τόσο η Ολλανδία όσο και η Τσεχία.
Στο κόκκινο παραμένουν η Λατινική Αμερική και η Ινδία, οι οποίες καθημερινά αναφέρουν χιλιάδες κρούσματα και θύματα ενώ και στην Κίνα, για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου εντοπίστηκαν εγχώρια κρούσματα στην πόλη Τσινγκντάο, γεγονός που οδήγησε σε μαζικά τεστ
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,082 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 37,84 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται στα 26,3 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 37.984.579 και οι θάνατοι σε 1.083.216
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 7.836.680 και σε νεκρούς με 215.549
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 150.689 και τρίτη σε κρούσματα με 5.103.408
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 109.856 και τέταρτο το Μεξικό με 83.945
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 42.965 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.305.093 – Στους 22.594 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 919.084 και έκτη η Αργεντινή με 903.730
- Έβδομη η Ισπανία με 888.968, όγδοο το Περού με 851.171 και ένατο το Μεξικό με 821.045
- Δέκατη η Γαλλία με 776.097
Image
ΗΠΑ: Πάνω από 215.000 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού – Έξαρση κρουσμάτων στις περισσότερες Πολιτείες

Τους 215.000 ξεπέρασαν οι νεκροί στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, αν και υπάρχουν προβλέψεις για άλλους 181.000 θανάτους έως τον Φεβρουάριο.
Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 31 Πολιτείες αναφέρουν αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ 9 Πολιτείες (Αρκάνσας, Μιζούρι, Μοντάνα, Κάνσας, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα,, Οκλαχόμα, Ουισκόνσιν, Ουαιόμινγκ) ανακοίνωσαν ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία την περασμένη Κυριακή.
Συνολικά, η Καλιφόρνια έχει επιβεβαιώσει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από κάθε άλλη πολιτεία (857.563), ενώ ακολουθούν το Τέξας (820.921) και η Φλόριντα (736.024).
Η Νέα Υόρκη, πολιτεία που αρχικά αποτελούσε το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, έχει καταγράψει πάνω από 470.000 κρούσματα
Άλλες πολιτείες με πάνω από 210.000 μολύνσεις είναι η Τζόρτζια, το Ιλινόι, η Βόρεια Καρολίνα, η Αριζόνα, το Τενεσί και το Νιου Τζέρζι.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci εξέφρασε την ελπίδα τα στοιχεία αυτά και οι προβλέψεις για χιλιάδες νέους νεκρούς τους επόμενους μήνες, να επαναφέρει τους Αμερικάνους στην πραγματικότητα.
«Ελπίζω αυτοί οι αριθμοί να συγκλονίσουν τους Αμερικάνους και να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό να συμβεί, γιατί κινείται προς μια πορεία να γίνεται ολοένα και χειρότερο.
Και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί καθώς μπαίνουμε στους πιο κρύους μήνες» είπε ο Fauci.
Image
Στην Ευρώπη τα περισσότερα κρούσματα

Η Ευρώπη είναι πλέον η περιοχή που αναφέρει καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.
Ήδη οι περισσότερες κυβερνήσεις προσανατολίζονται σε περαιτέρω μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ενώ ενδεικτική είναι η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Γαλλίας, η οποία θα αποφασίσει νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
Μάλιστα η γαλλική κυβέρνηση δεν αποκλείει να υπάρξουν και μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις ενώ σήμερα Τετάρτη 14/10 αναμένεται και διάγγελμα του προέδρου Macron.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μάλιστα αμφισβητείται η επιλογή του πρωθυπουργού Boris Johnson να άρει το γενικό lockdown το περασμένο καλοκαίρι, καθώς πολλοί υποστηρίζουν πως τα κρούσματα ουδέποτε μειώθηκαν στη βόρεια Αγγλία, η οποία πλέον τελεί υπό περιοριστικά μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της Αγγλίας είναι κατά πολύ περισσότεροι από ότι ήταν την περασμένη άνοιξη.
Image
Ενδεικτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί:

Γαλλία:
Σχεδόν 13.000 νέα κρούσματα και 117 θάνατοι σε 24 ώρες
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 13/10, ότι εντοπίστηκαν 12.993 νέες μολύνσεις από Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τα 8.505 κρούσματα της Δευτέρας, αλλά πολύ χαμηλότερος από το ρεκόρ των 26.896 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το Σάββατο.
Ο μέσος όρος των επτά τελευταίων ημερών ωστόσο βρίσκεται πάνω από τις 17.000 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στις 17.816.
Σε υψηλό 5 μηνών ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ

Βρετανία: Στους 143 οι νέοι θάνατοι από κορωνοϊό σε 24 ώρες - Ο μεγαλύτερος αριθμός από τον Ιούνιο
Στους 143 ανήλθαν οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο λόγω του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις 43.018.
Ο σημερινός αριθμός νεκρών είναι ο υψηλότερος ημερήσιος από τον Ιούνιο και έρχεται σε μια περίοδο, που τμήματα της χώρας έρχονται αντιμέτωπα με αυστηρότερους κοινωνικούς περιορισμούς στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος προειδοποίησης τριών επιπέδων.
Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες αυξήθηκε κατά 17.234, φτάνοντας στα 634.920 από την έναρξη της πανδημίας.
Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλέον φτάσει τα 593.565 και οι θάνατοι τους 42.850.
Oι δυσοίωνοι αριθμοί επιβάλλουν ένα νέο σύστημα μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού με τρεις βαθμίδες, ανάλογα με την απειλή για τη δημόσια υγεία και ανά περιοχή, τα οποία εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson.
Όπως τόνισε, τα μέτρα υπαγορεύονται από τα «ζοφερά μαθηματικά» της επιδημιολογικής εικόνας, που δείχνουν μεταξύ άλλων ότι οι νοσηλευόμενοι φορείς του ιού αυτήν τη στιγμή είναι περισσότεροι από τα τέλη Μαρτίου, όταν είχε επιβληθεί το γενικευμένο lockdown.
Στις περιοχές που θα υπάγονται στη χαμηλότερη βαθμίδα «μετρίου» συναγερμού για τη δημόσια υγεία θα εφαρμόζονται οι ισχύοντες περιορισμοί, δηλαδή η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους και το κλείσιμο της εστίασης στις 10 τη νύχτα.
Στη δεύτερη βαθμίδα «υψηλού» ρίσκου θα επιβάλλεται επιπλέον απαγόρευση συναντήσεων μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστό χώρο.
Η τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα «πολύ υψηλού» συναγερμού για τη δημόσια υγεία περιλαμβάνει το κλείσιμο παμπ και μπαρ, όχι όμως και των εστιατορίων, καθώς και την απαγόρευση συναντήσεων με μέλη άλλων νοικοκυριών είτε σε κλειστό είτε σε ανοιχτό χώρο.
Κλείνουν επίσης γυμναστήρια, καζίνο, κλειστοί χώροι αναψυχής και γραφεία στοιχημάτων.
Ανοιχτά, ωστόσο, θα παραμείνουν παντού καταστήματα λιανικής, σχολεία και πανεπιστήμια.
Οι κάτοικοι των περιοχών της τρίτης βαθμίδας καλούνται να μην ταξιδεύουν προς άλλες περιοχές παρά μόνο αν είναι ανάγκη.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης πακέτο οικονομικής στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται εκ νέου και των τοπικών δημοτικών αρχών στις περιοχές που θα υποστούν τους περιορισμούς.

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Παρασκευή 9/10 τη Μαδρίτη η ισπανική κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.

Γερμανία: Στη Γερμανία, όπου καταγράφονται ημερησίως πάνω από 4.000 νέα κρούσματα, ήδη  η καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε ότι σε 10 ημέρες  αν ο αριθμός των μολύνσεων δεν σταθεροποιηθεί η χώρα θα λάβει νέα περιοριστικά μέτρα.
Ήδη, στο Βερολίνο από το Σάββατο 10/10 τα περισσότερα καταστήματα, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από τις 23:00 έως τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια έχει γίνει υποχρεωτική για όσους φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου.
Αλλά από την 1η Οκτωβρίου όσοι φθάνουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες.
Όσοι δεν φορούν μάσκα μέσα σε καταστήματα ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι αρχές συμφώνησαν να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα στις περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 50 άτομα και οι ιδιωτικές σε 25.
Όσοι δεν δίνουν τα σωστά στοιχεία επικοινωνίας σε εστιατόρια και μπαρ θα τιμωρούνται με πρόστιμο.
 
Ιταλία: προχθές 12/10, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους από κορωνοϊό 39 άνθρωποι και καταγράφηκαν 4.619 νέα κρούσματα.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα περισσότερα περιστατικά διαγνώσθηκαν στην Λομβαρδία (696), στην Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (662), στην Τοσκάνη (466) και στην περιφέρεια της Ρώμης, Λάτιο (395).
Από την αρχή της επιδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 36.205 άνθρωποι.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Conte αναμένεται να εγκρίνει νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων, όπως η απαγόρευση των πάρτυ σε σπίτια και σε δημόσιους χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας για το 70% των εργαζομένων, το κλείσιμο από τα μεσάνυχτα των εμπορικών επιχειρήσεων εστίασης και μετά τις εννέα το βράδυ να μην χορηγείται αλκόολ σε πελάτες που δεν το καταναλώνουν καθήμενοι σε τραπέζια, απαγόρευση αθλημάτων όπως είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και το μπάσκετ ενώ προς το παρόν, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αναμένεται να συνεχιστεί, παρά τα πολυάριθμα κρούσματα.
Η προστατευτική μάσκα θα είναι υποχρεωτική, τέλος, για όσους επιλέγουν να κάνουν μια βόλτα στα πάρκα των ιταλικών πόλεων, αλλά όχι για τους πολίτες που προτιμούν το τρέξιμο.

Τσεχία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας για 2 εβδομάδες, προσπαθώντας να αποφύγει ένα lockdown.
Στο πλαίσιο αυτών, έκλεισαν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως πισίνες και γυμναστήρια, και όλοι οι πολιτιστικοί χώροι για δύο εβδομάδες.
Από σήμερα Τετάρτη 14/10 αναμένεται το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των κλαμπ σε όλη την Τσεχία και η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας και στις στάσεις των δημόσιων μέσων μεταφοράς.
Επιπλέον, θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως έξι ανθρώπων, ενώ τα δημοτικά σχολεία θα ξεκινήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως κάνουν ήδη από προχθές τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια.
Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν ως τις 3 Νοεμβρίου.

Ολλανδία: Νέο ρεκόρ με περισσότερα από 7.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες
Η Ολλανδία έσπασε νέο ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα Covid-19, με σχεδόν 7.400 μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα 13/10, στη δημοσιότητα από τις υγειονομικές αρχές.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέους περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στις 20.00 ώρα Ελλάδας.
"Μερικό lockdown" θα επιβληθεί στην Ολλανδία από αύριο Τετάρτη, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει η χώρα τη διασπορά τη νόσου Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μark Rute.

Πολωνία: Υποχρεωτική είναι από το Σάββατο 10/10 η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ 38 κοινότητες θεωρούνται «κόκκινες ζώνες» και εφαρμόζονται πιο αυστηροί περιορισμοί στις δημόσιες και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Ανησυχία στην Κίνα για τον κορωνοϊό – Για πρώτη φορά από τις 15/8 εγχώρια κρούσματα – Μαζικά τεστ σε 3 εκατ. πολίτες

Ανησυχία στην Κίνα για την επιδημία του κορωνοϊού καθώς για πρώτη φορά από τις 15 Αυγούστου εντοπίστηκαν κρούσματα στην κοινότητα που δεν είναι εισαγόμενα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε τις πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα στην ηπειρωτική Κίνα έπειτα από σχεδόν δύο μήνες, ενώ οι αρχές στη μητρόπολη Τσινγκντάο γνωστοποίησαν πως άρχισαν μαζικά τεστ μετά την ανακάλυψη κρουσμάτων σε θωρακολογικό νοσοκομείο αναφοράς όπου εισάγονταν τα λεγόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ως τα μεσάνυχτα προχθές Δευτέρα εντοπίστηκαν συνολικά 13 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός μειωμένος από τα 21 για τα οποία έκανε λόγο μία ημέρα νωρίτερα.
Επτά από τις περιπτώσεις αυτές ήταν «εισαγόμενες», ενώ οι υπόλοιπες έξι εντοπίστηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ — όπου υπάγεται διοικητικά η Τσινγκντάο.
Η προηγούμενη φορά που είχαν ανακοινωθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα εντόπιας μετάδοσης του κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα ήταν την 15η Αυγούστου, όταν γινόταν λόγος για τέσσερα στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Δεκαπέντε άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν κι έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, σύμφωνα με το υπουργείο.
Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 228, ο ένας σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.591 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Υγείας της Τσινγκντάο ανακοίνωσε ότι συλλέχθηκαν δείγματα από 3 εκατομμύρια κατοίκους για να υποβληθούν σε μοριακά τεστ.
Ως αυτό το στάδιο έχουν εξεταστεί 1,1 εκατομμύριο δείγματα.
Πέρα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων που έχουν ανακοινωθεί, δεν εντοπίστηκε κανένα νέο κρούσμα, κατά την περιφερειακή διεύθυνση του υπουργείου Υγείας.
Τα αποτελέσματα των τεστ στα υπόλοιπα δείγματα θα δημοσιοποιηθούν σύντομα.
Image
Σαρώνει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Μια ανάσα από το 1 εκ. κρούσματα Κολομβία, Αργεντινή

Σαρώνει τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού καθώς καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα και θάνατοι.
Η Βραζιλία παραμένει η πλέον πληττόμενη χώρα.
Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 201 νέοι θάνατοι και 8.429 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 150.689 επί συνόλου 5.103.408 μολύνσεων.
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 164 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και ακόμη 3.542 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Το Μεξικό μετρά 83.945 νεκρούς επί συνόλου 821.045 μολύνσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Βραζιλία και στο Μεξικό έχει καταγραφεί τουλάχιστον το 20% των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Εξαιρετικά δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Μετά την Κολομβία και η Αργεντινή ανακοίνωσε πως ξεπέρασε τα 900.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στην Αργεντινή καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα της ενδοχώρας, έπειτα από μήνες που επίκεντρο της πανδημίας ήταν το Μπουένος Άιρες και τα περίχωρά του.
Η κυβέρνηση επέβαλε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αυστηρότερους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών σε 18 επαρχίες για δύο εβδομάδες εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 24.186 και οι μολύνσεις σε 903.730 συνολικά, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες, διαπιστώθηκαν 318 θάνατοι και επιβεβαιώθηκαν 9.524 κρούσματα.
Σε περιοχές που έμεναν συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, όπως η πόλη Ροσάριο, 300 χιλιόμετρα βόρεια από το Μπουένος Άιρες, πάνω από το 90% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο Centenario είναι κατειλημμένο από ασθενείς με την COVID-19.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα στην Αργεντινή επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 100.000 κρούσματα.

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στην Ινδία – Μια ανάσα από τους 110 χιλ. οι νεκροί

Ανεξέλεγκτη είναι η πορεία της επιδημίας τους κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία από τον Αύγουστο καταγράφει τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 55.342 νέα κρούσματα, με το σύνολο τους να υπολογίζεται στα 7,18 εκατομμύρια.
Αν και ο αριθμός αυτός είναι από τους χαμηλότερους από τα μέσα Αυγούστου, θεωρείται βέβαιο πως εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, η Ινδία θα ξεπεράσει σε μολύνσεις ακόμα και τις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 13 ημέρες, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο.
Την ίδια στιγμή, αύξηση καταγράφει και ο αριθμός των θυμάτων.
Το τελευταίο 24ωρο εξέπνευσαν 706 ασθενείς με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 109.856.
Παρά το γεγονός ότι η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, η κυβέρνηση αίρει τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία.

Αναστέλλονται οι δοκιμές του εμβολίου της Johnson & Johnson … λόγω ανεξήγητης ασθένειας

Την αναστολή των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε η φαρμακευτική βιομηχανία Johnson & Johnson καθώς όπως έγινε γνωστό, ένας από τους εθελοντές που συμμετέχουν στις δοκιμές ασθενεί χωρίς να έχει δοθεί εξήγηση γι’ αυτό.
«Αναστείλαμε προσωρινά τη χορήγηση περαιτέρω δόσεων του υποψήφιου εμβολίου μας εναντίον της COVID-19 στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών του, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής τρίτης φάσης Ensemble, λόγω της ανεξήγητης ασθένειας συμμετέχοντα στη δοκιμή» αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας.
Ως αποτέλεσμα, αναστέλλεται η λειτουργία του συστήματος εγγραφών μέσω Διαδικτύου, που είχε αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και είχε σκοπό να συγκεντρωθούν 60.000 εθελοντές στο πλαίσιο της λεγόμενης τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών.
Πλέον, αναλαμβάνει η ανεξάρτητη επιτροπή που είναι αρμόδια για την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντων.
Παράλληλα αναφέρεται ότι η κατάσταση του ασθενούς αξιολογείται από γιατρούς του ομίλου J&J και της επιτροπής.
Τα πρωτόκολλα του ομίλου που εφαρμόζονται προβλέπουν την αναστολή μιας κλινικής δοκιμής ώστε να προσδιοριστεί εάν αυτά τα ανεπιθύμητα συμβάντα συνδέονται με το σκεύασμα υπό δοκιμή κι εάν η δοκιμή είναι ασφαλές να ξαναρχίσει.
Σημειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη τον περασμένη Σεπτέμβριο και με το εμβόλιο της AstraZeneca Plc, όταν ανεστάλη η κλινική δοκιμή μεγάλου εύρους του δικού της πειραματικού εμβολίου, που αναπτύσσει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας εθελοντή συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αν και η δοκιμή επαναλαμβάνεται στο ΗΒ, στη Βραζιλία, στη Νότια Αφρική και στην Ινδία, στις ΗΠΑ συνεχίζει να τελεί υπό αναστολή καθώς εκκρεμεί έλεγχος από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς.

ΠΟΥ: Είναι αδιανόητο να αφήσουμε τον κορωνοϊό να κυκλοφορεί ελεύθερα για να επέλθει συλλογική ανοσία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει πως είναι αδιανόητο να αφήσουν οι χώρες τη νόσο Covid-19 να κυκλοφορεί ελεύθερα στην κοινωνία, προκειμένου ο πληθυσμός να πετύχει, όπως ορισμένοι υπαινίσσονται, συλλογική ανοσία.
"Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας, η συλλογική ανοσία δεν χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγική στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας και πόσο μάλιστα στην περίπτωση μιας πανδημίας.
Είναι επιστημονικά και ηθικά προβληματικό", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
"Το να αφήσεις να κυκλοφορεί ελεύθερα ένας επικίνδυνος ιός, για τον οποίο δεν κατανοούμε τα πάντα, είναι απλά αντίθετο στην ηθική.
Δεν αποτελεί επιλογή", υπογράμμισε.
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, από τη στιγμή που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα γνωστοποίησε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου.
"Οι περισσότεροι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες είναι επιρρεπείς στο να προσβληθούν από τον ιό.
Οι έρευνες για τον οροεπιπολασμό καταδεικνύουν πως στην πλειονότητα των χωρών, λιγότερο του 10% του πληθυσμού έχει προσβληθεί", εξήγησε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει αρκετά σχετικά με την ανοσία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την Covid-19, τονίζοντας πως ορισμένοι άνθρωποι προσβλήθηκαν εκ νέου.

COVAX: Πάνω από 180 χώρες, μεταξύ τους η Κίνα, στον μηχανισμό για τη δίκαιη διανομή του εμβολίου Covid-19
 
Περισσότερες από 180 χώρες δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χρηματοδοτήσει εμβόλια κατά της COVID-19 ώστε να διανεμηθούν δίκαια σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες.
Οι χώρες αυτές ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια εναντίον του κορονοϊού, ανακοίνωσε προχθές η επιστημονική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού δρ Sumia Suaminathan.
Τα στοιχεία αυτά, που ανέφερε η δρ Sumia Suaminathan, καταγράφουν αύξηση από τις 170 χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα, που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi).
Η συμμαχία αυτή συνεργάζεται με τον ΠΟΥ για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση του μηχανισμού COVAX που προβλέπει την ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια.

Κορωνοϊός: Νέες έρευνες αναφέρουν το ενδεχόμενο συνέχισης των συμπτωμάτων για μήνες

Ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα, προκαλούν δύο νέες επιστημονικές έρευνες για τον κορωνοϊό.
Ακόμη κι αν έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που αρρώστησαν λόγω του κορωνοϊού SARS-CoV-2, πολλοί ασθενείς με Covid-19 συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα, επιβεβαιώνουν οι δύο μελέτες, μία ισπανική και μία αμερικανική.
Όσο πιο σοβαρή ήταν η αρχική λοίμωξη, ιδίως εάν υπήρχε μεγάλη δυσκολία αναπνοής, τόσο πιθανότερο είναι τα κατοπινά προβλήματα να επιμείνουν για καιρό αναφέρουν οι έρευνες.
Ειδικότερα, η ισπανική έρευνα μελέτησε 108 ασθενείς με Covid-19, με μέση ηλικία 56 ετών, από τους οποίους οι 44 είχαν αρρωστήσει σοβαρά προ καιρού.
Τρεις μήνες μετά την αρχική διάγνωση της νόσου, τρεις στους τέσσερις ασθενείς (76%) συνέχιζαν να αναφέρουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα στον οργανισμό τους, με το 40% να έχει τουλάχιστον τρία διαφορετικά επίμονα συμπτώματα.
Τα συχνότερα παράπονα ήταν δύσπνοια, σωματική αδυναμία, βήχας, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία, καθώς επίσης ψυχικά και νοητικά προβλήματα. Όλοι οι ασθενείς βρέθηκαν -με τεστ- ότι είχαν αναπτύξει αντισώματα έναντι του κορονοϊού τρεις μήνες μετά από την αρχική λοίμωξη.
Η αμερικανική μελέτη σε 233 ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους οκτώ είχαν σοβαρή κλινική εικόνα όταν αρρώστησαν, διαπίστωσε ότι ο ένας στους τέσσερις (24%) είχε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από τρεις μήνες, ενώ το 43% είχαν συμπτώματα για πάνω από έναν μήνα.
Τα προβλήματα ήταν περισσότερα σε όσους ασθενείς είχαν τα σοβαρότερα συμπτώματα κατά την αρχική λοίμωξη (το 60% είχαν προβλήματα επί ένα μήνα και το 41% επί τρεις μήνες).
Όμως, ακόμη και ασθενείς με ήπια αρχικά συμπτώματα ή και ασυμπτωματικοί είχαν σε ποσοστό 14% επιπλοκές μετά από έναν μήνα ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης