Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΑΠΕΕΠ: Διαπραγματεύσιμα στην Ευρώπη τα ελληνικά «πράσινα πιστοποιητικά» από τις αρχές 2021

tags :
ΔΑΠΕΕΠ: Διαπραγματεύσιμα στην Ευρώπη τα ελληνικά «πράσινα πιστοποιητικά» από τις αρχές 2021
Έτοιμο τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του ΔΑΠΕΕΠ, το οποίο θα είναι συμβατό με την ευρωπαϊκό HUB Εγγυήσεων Προέλευσης
Οι πόρτες του εξωτερικού θα ανοίξουν από τις αρχές του επόμενου έτους για τις Εγγυήσεις Προέλευσης από ελληνικές μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, καθώς έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί από τον ΔΑΠΕΕΠ η τεχνική προεργασία που είναι απαραίτητη για την εμπορία τους στις ευρωπαϊκές αγορές Εγγυήσεων Προέλευσης.
Η τεχνική προεργασία αφορά τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου πληροφοριακού συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης από τον ΔΑΠΕΕΠ, το οποίο θα είναι συμβατό με την ηλεκτρονική πλατφόρμα (HUB) του ευρωπαϊκού φορέα ΑΙΒ (Association of Issuing Bodies).
Η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος αποτελεί το δεύτερο και τελευταίο βήμα για να γίνουν προσβάσιμες οι ευρωπαϊκές αγορές για τα ελληνικά «πράσινα πιστοποιητικά». Κι αυτό γιατί ήδη ο ΔΑΠΕΕΠ αποτελεί κανονικό μέλος του ΑΙΒ, ανάμεσα στους φορείς έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης από 24 ακόμη χώρες της Ευρώπης.

Μοναδικός εκδότης ο ΔΑΠΕΕΠ

Αναφορά στην άμεση έναρξη της δυνατότητας διαπραγμάτευσης των ελληνικών «πράσινων πιστοποιητικών» στην Ευρώπη έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, κατά το 5ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ.
Όπως σημείωσε ο κ. Γιαρέντης, τους προηγούμενους μήνες επαναλήφθηκε με νόμο η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, η οποία όριζε εκ νέου τον ΔΑΠΕΕΠ ως τον μοναδικό φορέα έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης. «Ήδη εργαζόμαστε στη δημιουργία του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό σύστημα Εγγυήσεων Προέλευσης», πρόσθεσε.
Μέσω του ΑΙΒ (Association of Issuing Bodies), έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί ένα τυποποιημένο σύστημα εγγυήσεων προέλευσης, το «European Energy Certificate System» (EECS), στο πλαίσιο των προβλέψεων για τις ΑΠΕ που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/72, για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενεργείας. Η AIB λειτουργεί ένα ψηφιακό μητρώο (HUB), το οποίο δίνει τη δυνατότητα διευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης των συμβατών με το EECS Εγγυήσεων Προέλευσης που εκδίδουν οι φορείς έκδοσης – μέλη του.

Μέλος του ΑΙΒ από τον Νοέμβριο 2019

Η χώρα μας έχει ενσωματώσει εδώ και αρκετά χρόνια στην εθνική νομοθεσία τις προβλέψεις της εν λόγω κοινοτικής Οδηγίας. Ωστόσο, έως και πρόσφατα ο ΔΑΠΕΕΠ παρέμενε παρατηρητής του ΑΙΒ, ενώ το πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το 2010, δεν ήταν συμβατό με το HUB του ΑΙΒ. Ως συνέπεια, οι Εγγυήσεις Προέλευσης που εξέδιδε ο ΔΑΠΕΕΠ ήταν πρακτικά διαπραγματεύσιμες μόνο στην εγχώρια αγορά.
Το πρώτο εμπόδιο ήρθη στα τέλη του Νοεμβρίου του 2019, όταν ο ΔΑΠΕΕΠ ενεγράφη ως μέλος στον φορέα. Με την εγγραφή, αναγνωρίζονται κατά το πρότυπο EECS (European Energy Certificate System) οι εγγυήσεις προέλευσης που εκδίδονται στην Ελλάδα από το ΔΑΠΕΕΠ.
Πλέον, βρίσκεται στην τελική ευθεία η διευθέτησης και της δεύτερης εκκρεμότητας, δηλαδή η προσαρμογή του πληροφοριακού συστήματος του ελληνικού φορέα, ώστε να μπορεί να «επικοινωνεί» με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Μία «επικοινωνία» που θα καταστήσει διαπραγματεύσιμα τα ελληνικά «πράσινα πιστοποιητικά» στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης