Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας χάνει το momentum - Υποβάθμιση των προβλέψεων για 2020 και 2021

Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας χάνει το momentum - Υποβάθμιση των προβλέψεων για 2020 και 2021
Τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της Γερμανίας υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τη γερμανική οικονομία το 2020 και μετά
Σε υποβάθμιση των προβλέψεων τους για τη γερμανική οικονομία το 2020 και μετά προχωρούν οικονομικά ινστιτούτα της χώρας.
Δημοσιεύοντας μια κοινή οικονομική πρόβλεψη, οι επιφανείς οικονομολόγοι της Γερμανίας προειδοποίησαν ότι η πανδημία του κορωνοϊού «ανεξίτηλα σημάδια» στη γερμανική οικονομία, προσθέτοντας ότι «ο αντίκτυπός του είναι πιο επίμονος από ό,τι υπολογιζόταν την άνοιξη».
Οι ίδιοι υποβάθμισαν το οικονομικό outlook για μία ποσοστιαία μονάδα τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.
Ειδικότερα, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 5,4% το 2020 (έναντι υποχώρησης 4,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ για το 2021 αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7% (έναντι 5,8% που ήταν προηγούμενη πρόβλεψη. Για το 2022 αναμένουν αύξηση 2,7%.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς οικονομολόγους, η υποβάθμιση των προβλέψεων έρχεται έπειτα από μια πιο απαισιόδοξη αξιολόγηση της διαδικασίας ανάκαμψης.
«Παρ' όλο που έχει ήδη ανακτηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της μείωσης στην παραγωγή που σημειώθηκε την άνοιξη, η διαδικασία από εδώ και στο εξής είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για την επιστροφή στην κανονικότητα» αναφέρει ο Stefan Kooths από το Kiel Institute.
Οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων δεν αποτελούν έκπληξη δεδομένου του δεύτερου κύματος κορωνοϊού που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη και τη Γερμανία.
Η Γερμανία επαναφέρει περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα, αν και οι κανόνες διαφέρουν από πόλη σε πόλη.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν νωρίς και τώρα ορισμένες πολιτείες θέτουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες που προέρχονται από περιοχές της χώρας με υψηλά ποσοστά μόλυνσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε ανάκαμψη για τον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού φαίνεται πολύ μακριά.
«Η δραστηριότητα σε αυτό το μέρος της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει σε ύφεση για κάποιο χρονικό διάστημα και θα φτάσει την υπόλοιπη οικονομία μόνο όταν πάψει να ισχύει μεγάλο μέρος των περιοριστικών μέτρων, κάτι που δεν αναμένεται πριν από το επόμενο καλοκαίρι», είπε ο Kooths.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης