Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Αποχή βουλευτών μέχρι να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής για το σκάνδαλο με τις Golden Visa

Κύπρος: Αποχή βουλευτών μέχρι να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής για το σκάνδαλο με τις Golden Visa
Όλα τα κόμματα στην Κύπρο ζητούν από τον κ. Συλλούρη να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του
Την αντίδραση της εξέφρασε η υποεπιτροπή της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής, η οποία μελετά θέματα δεοντολογίας των βουλευτών, στην άρνηση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να υποβάλει την παραίτηση του μετά το σκάνδαλο διαφθορά με τις Golden Visa.
Eιδικότερα οι  βουλευτές αρνήθηκαν να παραστούν στην σημερινή (14.10.2020)  προγραμματισμένη συνεδρία.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Θεσμών, Γιώργος Περδίκης,
«δεν πρόκειται να συνεδριάσουμε εκτός και αν παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος από το βίντεο του Al Jazeera φαίνεται να εμπλέκεται σε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς».
Επιπροσθέτως, ο Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δημήτρης Συλλούρης προεδρεύει της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω απουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο εξωτερικό.
Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες, όταν λέει ότι σταματά το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων (Χρυσών διαβατηρίων), αλλά θα συνεχιστεί η εξέταση άλλων χίλιων υποθέσεων.
Ο βουλευτής των Οικολόγων προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου για άμεσο τερματισμό του προγράμματος, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη και την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί δαιμόνων, προς τους δημοσιογράφους και τον κάλεσε να απολογηθεί.
Παράλληλα, ο κ. Συλλούρης δήλωσε πως δεν θα φέρει ένσταση σε αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, την οποία δίνει στη δημοσιότητα.
«Σας γράφω σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων και δεδομένου ότι με την αρχική μου δήλωση είχα αναφέρει τη φύση της εμπλοκής μου εις το σχετικό video και επίσης με μετέπειτα δήλωση μου ανέφερα ότι δεν θα παραιτηθώ από την θέση του Προέδρου της Βουλής», αναφέρεται στην επιστολή.
Δεδομένης, συνεχίζει η επιστολή του κ. Συλλούρη, «της χθεσινής σας δήλωσης ότι έχετε αποφασίσει να διαταχθεί έρευνα σε σχέση με το όλο θέμα, σας ενημερώνω ότι αν το κρίνετε αναγκαίο να προχωρήσετε εις το Ανώτατο Δικαστήριο με αίτηση άρσης της Βουλευτικής μου ασυλίας δια να διευκολυνθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες δεν πρόκειται να ενστώ».
Όλα τα κόμματα ζητούν από τον κ. Συλλούρη να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του ωστε να πάψει να καλύπτεται από ασυλία και να ανακριθεί.
Η υπόθεση που αποκάλυψε το AL Jazeera
Στο βίντεο το οποίο προβλήθηκε από το Al jazeera, δύο δημοσιογράφοι υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές, προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικασίες απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο πρόεδρος της Βουλής και οι Κύπριοι επιχειρηματίες προτίθενται να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό ακόμη και σε αιτητές οι οποίοι δεν δικαιούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.
«Από την επόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω», προσθέτει.
Καλεί, τέλος, όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών, για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί, σχετικά με τις έρευνες.
Εντονες είναι οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, ενώ και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης ο οποίος επίσης διακρίνεται στο βίντεο υπέβαλε την παραίτησή του.
Ανησυχία Κομισιόν
«Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για τα σχήματα υπηκοότητας επενδυτών και ευθέως απέναντι στις κυπριακές αρχές» υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κύπρου για κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων.
Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «παρακολουθήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη» και σημείωσε ότι «η πρόεδρος von der Leyen ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι προς πώληση».
Πανηγυρίζει το Al Jazeera
Με ανάρτησή στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, «αυτοπιστώνεται» την πτώση του Κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, το Al Jazeera.
Image
Σάλος από το σκάνδαλο με τις Golden Visa
Ντόμινο εξελίξεων λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, με κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων από την 1 Νοεμβρίου 2020.
Την απόφαση ανακοίνωσε στις 13 Οκτωβρίου 2020 η κυπριακή κυβέρνηση, μετά τον σάλο που ξέσπασε από την δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ του Al Jazzera, όπου ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης, εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση της λεγόμενη «golden visa».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η απόφαση θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου 2020, ενώ διευκρίνησε παράλληλα τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα από τον καιρό της εφαρμογής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης