Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, αβεβαιότητα για εμβόλιο και πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ - Πτώση -0,66% για S&P 500, στο +0,07% ο DAX

Νευρικότητα στις αγορές, αβεβαιότητα για εμβόλιο και πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ - Πτώση -0,66% για S&P 500, στο +0,07% ο DAX
Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις αγορές, τόσο στο μέτωπο της πανδημίας, όσο και σε αυτό της οικονομίας
Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις στα κυριότερα χρηματιστήρια σήμερα 14/10, εν μέσω ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ αβεβαιότητα κυριαρχεί, καθώς οι καθυστερήσεις στις δοκιμές των εμβολίων αλλά και το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας παραμένει στον αέρα, προκαλούν επιφυλάξεις στους επενδυτές.
Σε αδιέξοδο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο, ευρύ πακέτο οικονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σε νέες δηλώσεις του είπε η επίτευξη συμφωνίας για το νέο πακέτο πριν από τις εκλογές (3/11) είναι αρκετά δύσκολη, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη μακριά σε ορισμένα θέματα.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι σημειώνουν πρόοδο σε ορισμένους τομείς.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Mitch McConnell, δήλωσε, πως το σώμα θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα ένα στοχευόμενο πακέτο βοήθειας, ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει προβλέψεις του ιδίου τύπου με αυτές που έχουν απορρίψει οι Δημοκρατικοί.
Με τις διαπραγματεύσεις για ένα πιο ευρύ πακέτο οικονομικής βοήθειας να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και την ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών (3η Νοεμβρίου) να πλησιάζει, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με πιέσεις για την ανάληψη δράσης, ώστε να βοηθήσουν τους Αμερικανούς για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας.
Το Κογκρέσο ενέκρινε οικονομική βοήθεια 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών εξάπλωσης του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης και της βοήθειας για τους ανέργους, την άνοιξη.
Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι περισσότερη βοήθεια είναι απαραίτητη τώρα, αλλά εμφανίζονται να απέχουν ακόμη πολύ μεταξύ τους.
Οι επενδυτές συνεχίζουν στο μεταξύ να παρακολουθούν την πρόοδο στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων για τον κορωνοϊό.
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις κλινικές δοκιμές σε μία θεραπεία για τη νόσο Covid-19 λόγω ανησυχιών ασφαλείας.
Από την πλευρά της η Johnson & Johnson, ανακοίνωσε ότι θα γνωρίζει σύντομα εάν θα είναι σε θέση να ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές στο εμβόλιο που αναπτύσσει για τον κορωνοϊό, τις οποίες ανέστειλε λόγω της ασθένειας ενός εθελοντή.
Την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται ακόμα έτος -ίσως και περισσότερο- για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα μέτρα από τη Fed και το Κογκρέσο έχουν συμβάλλει στην τόνωση της δραστηριότητας, όπως αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων και επενδύσεις σε λογισμικό και εξοπλισμό.
«Η ύφεση λόγω του κορωνοϊού έριξε την οικονομία σε μια πολύ βαθιά τρύπα και θα χρειαστεί λίγος χρόνος, ίσως ακόμα ένα έτος, ώστε το ΑΕΠ να ανακάμψει πλήρως και να επιστρέψει στο υψηλότερο σημείο του 2019» δήλωσε o Clarida.
«Πιθανόν, να χρειαστεί ακόμα περισσότερο από αυτό ώστε η ανεργία να επιστρέψει σε επίπεδο σύμφωνο με τον στόχο για την μέγιστη απασχόληση» συμπλήρωσε.
Στο μέτωπο της πανδημίας με ιδιαίτερη δριμύτητα πλήττει η επιδημία του κορωνοϊού το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο.
Στις ΗΠΑ όπου οι νεκροί είναι μια ανάσα από τους 216.000, τουλάχιστον 30 Πολιτείες αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν πως ήδη είναι ορατό το δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Ωστόσο, ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υποστηρίζει πως «βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα πολύ καλό δρόμο όσον αφορά το εμβόλιο», τονίζοντας πως «Νοέμβριο με Δεκέμβριο θα γνωρίζουμε για το εάν έχουμε ένα καλό και ασφαλές εμβόλιο».
Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Ευρώπη όπου καθημερινά ανακοινώνονται και λαμβάνονται μέτρα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο ενός γενικευμένου lockdown.
Στο κόκκινο παραμένουν η Λατινική Αμερική και η Ινδία, οι οποίες καθημερινά αναφέρουν χιλιάδες κρούσματα και θύματα ενώ και στην Κίνα, για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου εντοπίστηκαν εγχώρια κρούσματα στην πόλη Τσινγκντάο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν μαζικά τεστ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,087 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 38,2 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται στα 26,6 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,58% στις 28.513 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,66% στις 3.488 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,8% στις 11.768 μονάδες
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου – εννισχύθηκε τις 26,39 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο +0,07% στις 13.028 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία και ετήσια βάση.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άλμα 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο.
Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,4%.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο του δείκτη κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και ετήσια βάση.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πτώση 15,8% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Bank of America στο γ΄τρίμηνο του 2020, λόγω των υψηλότερων προβλέψεων που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού.
Τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας υποχώρησαν στα 4,44 δισ. δολ. ή 51 σεντς ανά μετοχή, έναντι 5,27 δισ. δολ. ή 56 σεντς ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Διπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs στο γ΄τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σημείωσαν άλμα στα 3,48 δισ. δολ ή 9,68 δολ. ανά μετοχή, έναντι 1,79 δισ. δολ΄ή 4,79 δολ. ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 29,5% στα 10,75 δισ. δολ, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα της τάξης των 9,38 δισ. δολ.
Ο δείκτης ROE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) αυξήθηκε στο 17,5%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010.
Πτώση 56% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Walls Fargo για το γ΄τρίμηνο του 2020, με τα αποτελέσματα να απογοητεύουν τους επενδυτές.
Τα καθαρά κέρδη της Wells Fargo υποχώρησαν στα 2,04 δισ. δολ. ή 42 σεντς, από 4,61 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Τα έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και διαμορφώθηκαν στα 18,86 δισ. δολ.
Από την αρχή τους έτους η μετοχή έχει υποχωρήσει 54%.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές

Με διακυμάνσεις και συνεχείς εναλλαγές προσήμου συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του κορωνοϊού μετά τις ανακοινώσεις δύο φαρμακευτικών κολοσσών ότι αναστέλλουν τις κλινικές δοκιμές.
Image
Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις ενισχύουν τα μέτρα περιορισμού σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τον έλεγχο.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα μερικό lockdown μετά την τελευταία έξαρση των κρουσμάτων, η Ιταλία ανακοίνωσε τα περισσότερα νέα κρούσματα από τον Μάρτιο, ενώ η Γαλλία κατέγραψε άλμα στους ασθενείς που χρειάζονται εντατική περίθαλψη.
Νέους περιορισμούς αναμένεται να ανακοινώσει και η Βόρεια Ιρλανδία.  
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, για πέμπτο διαδοχικό μήνα αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, με τον ρυθμό ωστόσο να είναι πολύ χαμηλότερος έναντι του Ιουλίου.
Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% τον Σεπτέμβριο, από το +5% του Ιουλίου.
Σε ετήσια βάση, η παραγωγή υποχώρησε 7,2%.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,8% σε μηνιαία βάση.

Αβεβαιότητα στις αγορές της Ασίας, ο Shanghai Composite στο -0,6%

Αβεβαιότητα κυριάρχησε στις αγορές της Ασίας, καθώς το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας παραμένει «στον πάγο», ενώ ξεκίνησε και η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα της Κορέας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,14% στις 3.368 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με οριακή άνοδο +0,11% στις 23.626 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακή μεταβολή -0,05% στις 23.636 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,56% στις 3.340 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης