Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το μεγάλο σορτάρισμα: Συνωστισμός «αρκούδων» σε πληροφορική, υγεία και διαδικτυακό λιανεμπόριο

Το μεγάλο σορτάρισμα: Συνωστισμός «αρκούδων» σε πληροφορική, υγεία και διαδικτυακό λιανεμπόριο
Συνωστίζονται οι «αρκούδες» σε πληροφορική, υγεία και διαδικτυακό λιανεμπόριο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.
Συνωστίζονται οι «αρκούδες» σε πληροφορική, υγεία και διαδικτυακό λιανεμπόριο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.
Ειδικότερα, παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν οι ημέρες ευφορίας για μερικούς από τους νικητές της Wall Street, εν μέσω κορωνοϊού, σύμφωνα με τους αναλυτές πολλών hedge funds.
Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές που συνδέονται με τον κλάδο της τεχνολογίας, το λιανικό εμπόριο μέσω διαδικτύου και την υγειονομική περίθαλψη ενισχύθηκαν όταν η πανδημική κρίση ανάγκασε τις χώρες να επιβάλουν σκληρά περιοριστικά μέτρα.
Πολλοί απογοητεύτηκαν από την ελπίδα ότι η αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά, ως αποτέλεσμα του Covid-19, θα τροφοδοτούσε μια ισχυρότερη αύξηση των κερδών, παρόλο που ορισμένες εταιρείες μέχρι πρόσφατα δεν ήταν επικερδείς.
Ωστόσο, ορισμένα hedge funds σορτάρουν ήδη αυτές τις μετοχές, με την πεποίθηση ότι τα κέρδη θα εξασθενήσουν ταχύτερα από ό, τι αναμένουν πολλοί επενδυτές.
«Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα πορεία των κερδών δεν είναι βιώσιμη» δήλωσε ο Tim Campbell, συνιδρυτής και επικεφαλής επενδυτής στην Longlead Capital Partners στη Σιγκαπούρη, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Πιστεύουμε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στον ρυθμό ανάπτυξης που είχαν προ Covid», πρόσθεσε.
Μερικές από τις μεγαλύτερες αρνητικές τοποθετήσεις τις τελευταίες εβδομάδες αφορούσαν τον τομέα της πληροφορικής, σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα της Goldman Sachs.
Line chart of Share price (€) showing Pandemic winner HelloFresh has been the target of short sellers
Αλλά η τεχνολογία δεν ήταν ο μοναδικός τομέας που κυνηγούσαν οι traders.
Ο κ. Campbell πιστεύει ότι εταιρείες που παράγουν απολυμαντικά χεριών και, γενικά, οικιακό εξοπλισμό θα χτυπηθούν επίσης.
Οι επενδυτές μέχρι τώρα «κυνηγούσαν» τους νικητές του Covid , ανοίγοντας long θέσεις για τις μετοχές τους - ειδικά ενόψει της ισχυρής ανάκαμψης της αγοράς.
Τώρα, όμως, οι short θέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απεριόριστες απώλειες.
Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η εκτίμηση της πραγματικής αξίας τέτοιων μετοχών είναι δύσκολος σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού και τεράστιων δημοσιονομικών και νομισματικών πακέτων, που διατηρούν τις μετοχές στηριζόμενες ακόμη και σε ύφεση.
Τα hedge funds κέρδιζαν μέχρι τώρα σορτάροντας τις επιχειρήσεις θεάματος και τους αερομεταφορείς.
Ωστόσο, τέτοια στοιχήματα φαίνονται λιγότερο ελκυστικά μετά από απότομη πτώση των τιμών, ή αφού οι κυβερνήσεις παρενέβησαν για να παρέχουν υποστήριξη.
Ο Andrew Sheets, αναλυτής της Morgan Stanley, δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ενυπάρχει στην τεχνολογία και σε συναφείς τομείς.
«Αυτό το έτος θα είναι το έτος αιχμής για εργασία από το σπίτι, οπότε θα είναι το έτος αιχμής για εταιρείες που επωφελούνται από αυτό.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την ανακάλυψη ενός εμβολίου, που θα σημάνει την επιστροφή στην κανονικότητα», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης