Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Μεγάλο λάθος η μη έγκριση ενός νέου πακέτου τόνωσης για την οικονομία των ΗΠΑ

Moody’s: Μεγάλο λάθος η μη έγκριση ενός νέου πακέτου τόνωσης για την οικονομία των ΗΠΑ
Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας των ΗΠΑ αποτελεί η μη έγκριση ενός νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, λέει η Moody’s
Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας των ΗΠΑ αποτελεί η μη έγκριση ενός νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, όπως υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά το κυοφορούμενο πακέτο στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ είναι ένα «σημαντικό λάθος», σύμφωνα με όσα αναφέρει η Moody’s.
«Η πανδημία αποτέλεσε μια σοβαρή πρόκληση για όλους.
Όσο περισσότερο καθυστερούμε να παράσχουμε αυτή την πρόσθετη υποστήριξη, τόσο πιθανότερο είναι να επιβραδυνθεί η ανάκαμψη.
Η αίσθηση μου είναι ότι εάν η κυβέρνηση και το Κογκρέσο δεν μπορέσουν να τα βρουν μέχρι τον Ιανουάριο, θα αρχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στα ποσοστά ανεργίας» δήλωσε ο επικεφαλής της Moody’s, Zandi, προσθέτοντας:
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβαίνουν σε σημαντικά λάθη.
Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει δημοσιονομική βοήθεια άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης.
Ωστόσο, ο νόμος CARES έληξε το καλοκαίρι, ενώ από τότε το Κογκρέσο δεν έχει εφαρμόσει νέα μέτρα.
Ο Zandi είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως αναμενόταν για τους χειμερινούς μήνες, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη οικονομική κρίση, χειρότερη από την πρώτη.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία και η Ισπανία να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζεται επίσης, με ένα lockdown 2-3 εβδομάδων να είναι πολύ πιθανόν, στο πλαίσιο ενός συστήματος συναγερμού COVID-19 τριών επιπέδων.
«Εξακολουθείτε να έχετε ανθρώπους που έχουν αποταμιεύσει τα χρήματα, αλλά γενικά αυτά είναι νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος που δεν χρειάστηκαν να ξοδέψουν.
Τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερο εισόδημα σίγουρα έχουν ξεμείνει και περιμένουν πώς και πώς νέες μεταβιβαστικές πληρωμές» λέει ο επικεφαλής της Moody’s.
πολλές μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ μπόρεσαν να επωφεληθούν από το Πρόγραμμα Προστασίας Πληρωμών - ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ανακούφιση στις μικρές επιχειρήσεις και να τους βοηθήσει να κρατήσει τους εργαζομένους τους - αλλά τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 είναι πιθανό να εμποδίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Πολλές επιχειρήσεις μπόρεσαν να επιβιώσουν χάρη στο πανδημικό πρόγραμμα.
Φυσικά, οι καταναλωτές αντεπεξήλθαν επειδή έλαβαν όλη την υποστήριξη των καταναλωτών από την κυβέρνηση» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s, συμπληρώνοντας:
Όσο η πανδημία δυναμώνει και τα κρούσματα αυξάνονται, θα είναι πολύ δύσκολο για όλους να τα καταφέρουν.
Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν σχετικά με το μέγεθος και το εύρος άλλης μιας δέσμης μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τον Ιούλιο.
Το δεύτερο νομοσχέδιο τόνωσης αναμένει το πράσινο φως από το Κογκρέσο, με τους Δημοκρατικούς, τον Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικάνους να μην μπορούν να συμφωνήσουν στις… λεπτομέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης