Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου δεν θα ανεχθούν την προσπάθεια της Πολωνίας να ακυρώσει τον αγωγό Nord Stream 2

tags :
Γιατί οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου δεν θα ανεχθούν την προσπάθεια της Πολωνίας να ακυρώσει τον αγωγό Nord Stream 2
Oι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου δεν θα ανεχθούν την προσπάθεια της Πολωνίας να ακυρώσει τον αγωγό Nord Stream 2
Εκδίδοντας πρόστιμο 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά της Gazprom, η Βαρσοβία έχει προφανώς και μαζικά υπολογίσει σωστά επειδή δεν ανταγωνίζεται μόνο τo ρωσικό γίγαντας ενέργειας όπως είχε προβλεφθεί, αλλά και Ευρωπαίους εταίρους του έργου αγωγού Nord Stream 2, το οποίο προφανώς δεν είχε η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει υπόψη της.
Ακόμη και ηγέτες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σοκαρίστηκαν με το τεράστιο πρόστιμο που προσπαθεί να επιβάλει η Πολωνία εναντίον του Nord Stream 2.
Ίσως το Πολωνικό Γραφείο Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών (UOKiK) να έχει χάσει τον εαυτό του όταν αποφασίζει για την τιμή του προστίμου κατά της Gazprom.
Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, το UOKiK έχει προφανώς ξεπεράσει τη δικαιοδοσία του.
Όπως αναφέρει ο προμηθευτής ενέργειας Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ, οι υφιστάμενες συμφωνίες για το Nord Stream 2 δεν έχουν καμία σχέση με μια κοινή επιχείρηση, γι 'αυτό οι πολωνικοί νόμοι για τους ελέγχους τραστ δεν εφαρμόζονται σε αυτές.
Τα αρχικά σχέδια ήταν η χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 μέσω της ίδρυσης κοινοπραξίας.
Για αυτό, ωστόσο, οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα έπρεπε να είχαν λάβει άδεια σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται, καθώς και από την Πολωνία, το μόνο κράτος της ΕΕ που εμπόδισε αυτήν την απόφαση.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-10-13_14-36-33.jpg?itok=sBQ7GCtP
Η απόφαση να μην γίνει κοινοπραξία ελήφθη χωρίς περαιτέρω συζήτηση, ώστε να μην σπαταλήσουμε χρόνο ή χρήμα σε μια διαμάχη με τις πολωνικές αρχές.
Οι εταιρίες που παίρνουν μέρος στην κατασκευή του αγωγού σχεδίασαν ένα εναλλακτικό μοντέλο χρηματοδότησης για το Nord Stream 2 και αντί να ενταχθούν στη Nord Stream 2 AG (Company) ως συνεργάτης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας συμμετέχουν στο έργο ως δανειστές, έτσι ώστε οι πολωνικοί αντιμονοπωλιακοί νόμοι να μην ισχύουν.
 Ωστόσο, η Gazprom, η πλειοψηφία μέτοχος της Nord Stream 2 AG, έχει δώσει στους ευρωπαίους εταίρους της μετοχές στην εταιρεία ως υποθήκη για την παρεχόμενη χρηματοδότηση.
Εάν τα δάνεια από τη ρωσική πλευρά δεν καταβληθούν, οι ευρωπαϊκές εταιρείες γίνονται αυτόματα ιδιοκτήτες της Nord Stream 2 AG.
Αναφερόμενοι σε αυτό το γεγονός, οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Πολωνίας δήλωσαν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες εταίροι είναι σχεδόν μέτοχοι στο έργο του αγωγού.
Με αυτό το UOKiK δικαιολογεί επίσης το υπερβολικό πρόστιμο εναντίον της Gazprom και τα πρόστιμα περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ εναντίον των εταιριών Uniper (Γερμανία), Wintershall (Γερμανία), Engie (Γαλλία), OMV (Αυστρία) και Shell (Βρετανο-Ολλανδική).
Ούτε η Gazprom ούτε η Nord Stream 2 βρίσκονται σε κίνδυνο οικονομικά αυτήν τη στιγμή και ο ρωσικός όμιλος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο δικαστήριο.
Η Πολωνία φυσικά γνωρίζει τώρα ότι οι προσπάθειές της να επιβάλει πρόστιμο στο έργο Nord Stream 2 δε θα καρποφορήσουν.
Ο στόχος της πολωνικής κυβέρνησης δεν είναι τόσο πολύ να αναγκάσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από την Gazprom μακροπρόθεσμα, αλλά μάλλον να θάψει εντελώς το έργο του αγωγού.
Και αυτό είναι το μέρος όπου η Βαρσοβία έχει υπολογίσει σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις, αλλά και τη ρωσική αποφασιστικότητα.
Ο στόχος για την ακύρωση του Nord Stream 2 εξηγεί επίσης γιατί οι πολωνικές αρχές δημοσίευσαν την απόφασή τους την περασμένη εβδομάδα.
Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας είναι υπερβολικά τεταμένες λόγω της υπόθεσης Navalny και της κατάστασης στη Λευκορωσία.
Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Navalny και συνεχίζουν να ασκούν πίεση εναντίον της Λευκορωσίας.
Ένα άλλο ερώτημα είναι πόσο αποτελεσματικά θα είναι αυτά τα μέτρα.
Οι κυρώσεις έχουν από καιρό εκφυλιστεί σε αμφισημία καθώς είναι ο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο η Δύση αντιμετωπίζει τη Μόσχα.
Η Ρωσία έχει μάθει πώς να προσαρμόζει ανάλογα την οικονομία τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυρώσεις έχουν μετατραπεί σε φάρσα.
Η Δύση επεκτείνει τακτικά τις μαύρες λίστες εταιρειών και ιδιωτών που έχουν επιβληθεί κυρώσεις, αλλά δεν έχει υπάρξει σημαντική επίδραση.
Οι πολιτικές δυνάμεις με έντονο ενδιαφέρον για την αποτυχία του Nord Stream 2 είναι άφθονες στη Δύση και προς το παρόν προωθούν την υπόθεση Navalny με την ελπίδα ότι θα αποκόψει την ΕΕ από τη Ρωσία πιο έντονα ή μόνιμα.
Αυτό δεν θα συμβεί καθώς η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα ρωσική ενέργεια, για αυτό το Nord Stream 2 είναι ένα τόσο κρίσιμο έργο για όλους τους εμπλεκόμενους.
Η Πολωνία διαδραματίζει τον κύριο ρόλο στην προσπάθεια να ακυρώσει το Nord Stream 2 και η απόφαση του UOKiK είναι μια ακόμη ώθηση για να οδηγήσει τελικά την Ευρώπη να εγκαταλείψει το έργο του αγωγού. Σύμφωνα με κοινή δήλωση της Γαλλίας και της Γερμανίας, επί του παρόντος προετοιμάζονται μέτρα για όσους φέρονται να είναι υπεύθυνοι στην υπόθεση Navalny και τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο πρόγραμμα Novichok.
Παρά τα μέτρα αυτά, η Δυτική Ευρώπη φέρνει το ενεργειακό της έργο που είναι σημαντικό για το μέλλον της έξω από τη ζώνη κινδύνου, ενώ η Πολωνία προσελκύει ακόμη περισσότερη δυσαρέσκεια από τους γίγαντες της ΕΕ.
Η ποινή εναντίον της Gazprom μπορεί να είναι ένα ρωσικό πρόβλημα, αλλά τα πρόστιμα εναντίον κορυφαίων εταιρειών από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστρία είναι εγγυημένο ότι θα αφήσουν θυμωμένους πολλούς από τους μεγαλύτερους καπιταλιστές της Ευρώπης.
Η προσπάθεια που καταβάλλει η Βαρσοβία για να αποτρέψει το Nord Stream 2 είναι ορατά αντίθετο με αυτό που περίμεναν, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έργο Nord Stream 2 θα υλοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης