Πιέσεις έως -5% στις μετοχές παρέσυραν το ΧΑ -2,14% στις 619 μον. – Ορατές οι 610 μον. – Στο επίκεντρο Τουρκία, ΗΠΑ και κορωνοϊός

Πιέσεις έως -5% στις μετοχές παρέσυραν το ΧΑ -2,14% στις 619 μον. – Ορατές οι 610 μον. – Στο επίκεντρο Τουρκία, ΗΠΑ και κορωνοϊός
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 280 μονάδες ενώ υπολείπεται κατά -7% για να φτάσει στο χαμηλό ενδοσυνεδριακό έτους στις 263 μονάδες (22/5)
(upd14) Ισχυρή πτώση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 619 μονάδες, με το σύνολο των τραπεζικών τίτλων αλλά και των υπολοίπων μη τραπεζικών blue ships να δέχεται πιέσεις έως -5%, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα ελληνοτουρκικά.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 619 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 625 μονάδων και με επόμενη τις 610 και τις 600 μονάδες.

Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 280 μονάδες ενώ υπολείπεται κατά -7% για να φτάσει στο χαμηλό ενδοσυνεδριακό έτους στις 263 μονάδες (22/5).
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -4,78% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,76%,Εθνική -2,53% και  Πειραιώς -1,08%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές οι οποίες έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα όπως Ελλάκτωρας -5,5%, Μυτιληναίος -4,44%, ΔΕΗ -3,54%..
Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις καταγράφονται και στις  διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία -2,9%....καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την αύξηση των κρουσμάτων του  κορωνοϊού με τις μεγάλες οικονομίες επαναφέρουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα ενώ υποχωρούν και οι ελπίδες για νέο πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ, πριν τις εκλογές του Νοέμβρη.
Στα ελληνοτουρκικά, Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν εκ νέου θέμα τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής (15-16/10/2020).
Η Τουρκία ενώ συνεχίζει τις προκλήσεις με αμείωτη ένταση σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση με επικεφαλής τη Γερμανία φαίνεται διστακτική για την επιβολή κυρώσεων, γεγονός που  αφήνει πολλά περιθώρια… κινήσεων στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Η Τουρκία πάντως έχει πιέσει την ΕΕ ζητώντας να πιέσει την Ελλάδα ο διάλογος που θα ξεκινήσει να μην εστιάζει μόνο στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αλλά να είναι εφ΄ όλης της ύλης.
Οριακές πωλήσεις καταγράφονται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 0,82% - με ιστορικό χαμηλό 0,73% χθες 14/10 - και με το 10ετές ιταλικό στο 0,73% - με  ιστορικό χαμηλό  0,63% χθες 14/10 -  και με το μεταξύ τους spread στις 9 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 133 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,83% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,8%.
Λίγο πριν τις 13:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,46% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,48%. 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή  πτώση -2,14% στις 619 μονάδες έχοντας υψηλό στις 627,54 μονάδες και χαμηλό 617,13 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 31,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,5 εκατ. ευρώ και όγκου 1,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ διακίνησε 256 χιλ. τεμάχια αξίας 2,1 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 200 χιλ. τεμάχια αξίας 2,49 εκατ. ευρώ  και ο Μυτιληναίος 75 χιλ. τεμάχια αξίας 711 χιλ. ευρώ.
Επίσης, τρία πακέτα για το 9,5% της Καραμολέγκος συνολικής αξίας 2,2 εκατ. ευρώ και 916 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν με premium 30% στην τιμή των 2,40 ευρώ ανά μετοχή.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 619 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 625 μονάδων και ακολουθούν οι 610-600 και οι 590 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 280 μονάδων και ακολουθούν οι 270 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 315-320 μονάδες, οι 330-340 και οι 350 μονάδες. 

Η πρόταση της ΤτΕ για δημιουργία bad bank προσκρούει στην ΕΒΑ στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία  bad bank για τα προβληματικά δάνεια προσκρούει στην ΕΒΑ στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών καθώς με βάση την EBA τα προβληματικά δάνεια που θα μεταφέρονται από τις τράπεζες στην bad bank θα πρέπει να πληρούν μια υποχρέωση να μεταφερθούν σε εμπορικές και όχι λογιστικές τιμές.
Η πρόταση της ΤτΕ που αποτελεί μια παρουσίαση ιδεών πολλών σεναρίων, στο σκέλος της μεταφοράς προβληματικών δανείων ορίζει ότι θα μεταφερθούν σε λογιστικές τιμές συν τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια – net book value -.
O SSM ο Μόνιμος Εποιπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχει αναφέρει ότι θα εξετάσει την πρόταση και θα αποφανθεί θεσμικά εάν μπορεί να υλοποιηθεί ενώ στην DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ακόμη αποσταλεί η πρόταση της ΤτΕ.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει μια μαύρη τρύπα 8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια που δεν υπάρχουν ενώ η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει να κάνει χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού – capital buffer –.
Από την άλλη, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα αναθέσει την πρόταση της ΤτΕ σε ειδικό σύμβουλο ώστε να αποφανθεί εάν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Σημαντικές εξελίξεις σε Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική έως το τέλος του 2020

Οι εξελίξεις στην Alpha Bank :
Στις 20 Οκτωβρίου 2020 – εάν δεν υπάρξει άλλη παράταση - θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Galaxy των 10,6 δισεκ. προβληματικών δανείων της Alpha bank.
Φαβορί θεωρείται ότι είναι η Pimco ωστόσο και το αμερικανικό fund Davidson Kempner έχει καταβάλλει 8 εκατ σε συμβούλους για το Galaxy που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για την τιτλοποίηση της Alpha bank ενώ και η Cerverd Credit Management θα συμμετάσχει.
Στην διαγωνιστική διαδικασία θα βρεθεί και η Cerverd Credit Management η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία ενώ η Credito Fondiario o τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής NPLs στην Ιταλία απόρροια συνεργασίας της Tages Group με την Elliot φαίνεται ότι θα αποσυρθεί.
Για την περίπτωση του Galaxy το εύρος των εκτιμήσεων για το τίμημα κινείται μεταξύ 280 με 320 εκατ ευρώ με χειρότερο σενάριο 200 εκατ για την Cepal και 50 εκατ για το Mezzanine bond και καλύτερο 300 εκατ για την Cepal και 40-50 εκατ για το Mezzanine bond.
Οι εξελίξεις στην Πειραιώς :
Το ελληνικό δημόσιο σε συνεργασία με τον SSM λοιπόν έχουν αποφασίσει να βοηθήσουν την Πειραιώς δίδοντας λύση για το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ή Cocos των 2 δισεκ. με χρονικό ορίζοντα αρχές Νοεμβρίου
1)Θα υπάρξει 5ετής παράταση για το μετατρέψιμο ομόλογο των 2 δισεκ. και αντί στο τέλος του 2022 θα λήξει στο τέλος του 2027.
2)Το ελληνικό δημόσιο αποδέχθηκε να πληρώνεται τους τόκους με ομολογιακό tier 2 το οποίο θα εκδίδει η Πειραιώς και θα περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο ως ρευστό στην λήξη του ανάλογα με το εάν το tier 2 είναι 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας.
Έτσι λοιπόν η Πειραιώς δεν θα πληρώνει τους τόκους του Cocos, θα εκδίδει ομόλογα tier 2 τα οποία όμως θα λαμβάνονται και ως κεφάλαιο στην Πειραιώς.
Από την άλλη όμως εγείρεται ένα ζήτημα καθώς από το 2016 έως το 2019 η Πειραιώς έχει πληρώσει 3 φορές τους τόκους, πλην μιας φοράς δηλαδή 480 εκατ  (160 εκατ. Χ 3) ενώ ακόμη έχει την υποχρέωση να αποπληρώσει το κεφάλαιο των 2 δισεκ.
Με την παράταση π.χ. 5 ετών έως το 2027 και την έκδοση ομολόγων tier 2 σημαίνει από το 2020 υπολογίζονται 8 χρόνια Χ 160 εκατ σε tier 2 = 1,28 δισ ευρώ.
Άρα το 2027 η Πειραιώς θα έχει πληρώσει σε τόκους 1,8 δισεκ. ευρώ για το διάστημα 2016 με 2027 + 2 δισεκ. το κεφάλαιο του Cocos θα έχει δηλαδή κοστίσει στην Πειραιώς 3,8 δισεκ. ευρώ σίγουρα αποτελεί πανάκριβο κεφάλαιο για την τράπεζα.
Οι εξελίξεις στην Εθνική :
Την άλλη εβδομάδα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας για να αξιολογήσει τα δεδομένα με την προσφορά του αμερικανικού fund CVC για την Εθνική Ασφαλιστική. .
Ωστόσο η νέα εξέλιξη είναι ότι η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας έχει αποφασίσει να τρέξει παράλληλα δύο διαδικασίες.
Από την μια συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική.
Να τονιστεί ότι το CVC έχει προσφέρει 440 εκατ έναντι 480 κατ προσφοράς που είχε υποβάλλει πριν μήνες αλλά απέρριψε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.
Οι διαπραγματεύσεις με το CVC συνεχίζονται και δεν θα εγκαταλειφθούν υπό την έννοια ότι το αμερικανικό fund είναι ο μόνος ξένος ενδιαφερόμενος.
Η Εθνική τράπεζα πιεζόμενη όμως καθώς έως τέλος του Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να κλείσει την υπόθεση της Ασφαλιστικής, παράλληλα ανέθεσε στους επενδυτικούς οίκους  Goldman Sachs και Morgan Stanley να ξεκινήσουν την διαδικασία εισόδου στο χρηματιστήριο με τον μηχανισμό του IPO ή Initial Public Offering ή αρχική δημόσια προσφορά.
Στόχος είναι εάν δεν ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις με το CVC να πραγματοποιηθεί δημόσια προσφορά για το 30% ή 50% της Εθνικής Ασφαλιστικής έως τον Μάρτιο του 2021 ενώ υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που θεωρούμε ότι είναι βάσιμη ότι η Εθνική τράπεζα πιέζει με το IPO… το CVC να βελτιώσει την πρόταση του για την Εθνική Ασφαλιστική.

Η επικαιρότητα

Σε κατάσταση συναγερμού τίθενται εκ νέου Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω της ανεξέλεγκτης πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία αναγκάζει τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.
Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου πλέον καθημερινά καταγράφονται συνεχή ρεκόρ όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ιταλία κατέγραψε χθες Τετάρτη 15/10 τις περισσότερες μολύνσεις από την έξαρση της πανδημίας τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγράψει έως σήμερα, ανακοίνωσε και η Τσεχία.
Ενδεικτικό του νέου αδιεξόδου είναι ότι η Γαλλία αποφάσισε να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 μεγάλες πόλεις, τη στιγμή που η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel απηύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία δεν αντέχει άλλο lockdown.
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη βόρεια Αγγλία να βρίσκεται στο κόκκινο ενώ ο κορωνοϊός σαρώνει και τις ΗΠΑ, με τον κορυφαίο Αμερικάνο λοιμωξιολόγο Anthony Fauci να εκτιμά πως τον Απρίλιο του 2021 θα είναι διαθέσιμο ευρέως ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,093 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 38,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται στα 26,7 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, μέσα στις πρώτες 14 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν ήδη καταγραφεί 78 θάνατοι λόγω του ιού.
Παρά το γεγονός ότι και ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η κατάσταση παραμένει μέχρι στιγμής διαχειρίσιμη, αν και το κύριο μέλημα των ειδικών είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν κρούσματα, εισαγωγές και διασωληνωμένοι πριν αρχίσουν να εμφανίζονται με ένταση οι εποχιακές ιώσεις και η γρίπη και πριν κάνει την εμφάνιση του το κρύο που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέα έξαρση κρουσμάτων λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Η πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή παραμένει η Αττική, με πληροφορίες να αναφέρουν πως στο κόκκινο βρίσκονται οι δήμοι Αθήνας και Πειραιά, όπως και η Νίκαια, η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, ενώ αρκετά κρούσματα εντοπίζονται σε Ιωάννινα, Κοζάνη, Καστοριά και Πέλλα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.495 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 478.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 15/10 οι ασιατικές αγορές με το κλίμα να επηρεάζεται αρνητικά από την πτώση στη Wall Street και το διαρκές αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του Donald Trump με το Κογκρέσο για να καταρτιστεί νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, ώστε να ανακάμψει από την κρίση.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο πληθωρισμός στην Κίνα διαμορφώθηκε στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, από 2,4% τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,51%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,26%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,06% ενώ δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,81%.
 
Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Απώλειες και στην  Wall Street

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα 15/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον φόβο για νέα lockdown λόγω του κορωνοϊού, καθώς οι μεγάλες οικονομίες επαναφέρουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων.
Εν τω μεταξύ, υποχωρούν οι ελπίδες για νέο πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ, πριν τις εκλογές του Νοέμβρη.
Στη Βρετανία, οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις προόδου για συμφωνία σχετικά με το Brexit, με τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να ξεκινά αργότερα σήμερα.
Στις 898 χιλ. αυξήθηκαν οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα που έληξε στις 10 Οκτωβρίου 2020, έναντι 840 χιλ. νωρίτερα και 825 χιλ. που αναμενόταν από τους αναλυτές.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας, όμως, μειώθηκαν στα 10,01 εκατ. από 10,9 εκατ. την εβδομάδα που προηγήθηκε.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -2,9%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,5%, ο MIB στο Μιλάνο στο -3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,90%, ο S&P στο -1% και ο Nasdaq στο -1,4% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,8% (19,59 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Eurobank -4,78%

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Eurobank να κλείνει με την μεγαλύτερη πτώση. 
Η Εθνική έκλεισε στα 1,04 ευρώ, με πτώση -2,53% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 951 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,4930 ευρώ, με πτώση -2,76%, με όγκο 8,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 761 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,05 ευρώ, με πτώση -1,08% με όγκο 985 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 458 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3250 ευρώ, με πτώση -4,78% με όγκο 9,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4570 ευρώ, με πτώση  -0,65% και με κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1644 ευρώ, με πτώση -0,72% και όγκο 229 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 76 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,54 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 269 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρας, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΔΕΗ.... 
H Coca Cola έκλεισε στα 21,03 ευρώ, με πτώση -1,73% και κεφαλαιοποίηση στα 7,79 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,45 ευρώ, με πτώση -1,19% και αποτίμηση 5,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 5,17 ευρώ, με πτώση -3,54% και αποτίμηση 1,2 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,23 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 517 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,23 ευρώ, με πτώση -2,02% και αποτίμηση 2,81 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,10 ευρώ, με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 915 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,57 ευρώ, με πτώση -2,66% και κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,0150 ευρώ, με πτώση -3,58% και κεφαλαιοποίηση 999 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,46 ευρώ με πτώση -4,44% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,52 ευρώ, με πτώση -1,74% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 692 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,9450 ευρώ, με πτώση -2,83%  και κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0267 ευρώ, με πτώση -1,84% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Οριακές πωλήσεις στο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,82% -  Το Ιταλικό 10ετες στο 0,73%

Οριακές πωλήσεις καταγράφονται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην ιταλική αγορά μετά τα νέα ιστορικά χαμηλά χθες 14/10.
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12,5 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,82% με το ιστορικό χαμηλό χθες 14/10 στο 0,73% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,73% με το ιστορικό χαμηλό χθες 14/10 στο 0,63% .
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,76% με το αμερικανικό 10ετές 0,70% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 65 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,05% και απόδοση πώλησης 0,03%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,09%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,20 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό 0,34% στις 9 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,27 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62% με απόδοση αγοράς 0,63% και απόδοση πώλησης 0,61%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,64 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81% με απόδοση αγοράς 0,82% και απόδοση πώλησης 0,80%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020 στο 0,71%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,84 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,78% με απόδοση αγοράς 0,79% και απόδοση πώλησης 0,77%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143 μονάδες βάσης και απόδοση 1,10%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 155,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%
Το ιστορικό χαμηλό 1,24% σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης από 136 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 133 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,33% ή 133 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στο 10ετές γερμανικό ομόλογο  – Η Ιρλανδική 10ετία σε νέο ιστορικό χαμηλό -0,27% 

Οριακές πωλήσεις καταγράφονται στην ιταλική αγορά ομολόγων, με το γερμανικό 10ετές να βελτιώνεται ενώ νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η Ιρλανδική 10ετία.
Ωστόσο, σε γενικές γραμμές διατηρούνται οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων απόρροια των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Οκτωβρίου 2020 στο 0,73%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/10/2020 στο -0,64% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,27% σε νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα 15 Οκτωβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,73% με το ιστορικό χαμηλό χθες 14 Οκτωβρίου 2020 στο 0,63%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,34%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2020 στο 0,315%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS