Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής μετά το σκάνδαλο διαφθοράς με τις χρυσές βίζες

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής μετά το σκάνδαλο διαφθοράς με τις χρυσές βίζες
Με παραίνεση Αναστασιάδη η παραίτηση Συλλούρη
Την παραίτησή του από το αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής ανακοίνωσε στις 15 Οκτωβρίου 2020 ο Δημήτρης Συλλούρης μετά το μέγα- σκάνδαλο που ξέσπασε στην Κύπρο από την υπόθεση με τις Golden Visa που αποκάλυψε το Al Jazeera.
Ο Συλλούρης σε με επιστολή του  ανέφερε ότι διατηρεί ακέραιη την πεποίθηση ότι «με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο», αλλά ότι με την παραίτησή του αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο «ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».
«Σε προηγούμενη δήλωση μου είχα αναφέρει ότι δεν θα υπέβαλα παραίτηση από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγονται από την Πολιτεία. Είχα επίσης σημειώσει, ότι έχω ήδη λάβει τις αποφάσεις μου για το τι θα πράξω μετά την ολοκλήρωση των ερευνών», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Συλλούρης.
Περαιτέρω, προσθέτει, «είχα γνωστοποιήσει ότι σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κρίνει ότι πρέπει να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας, στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών, δεν προτίθεμαι να υποβάλω οποιαδήποτε ένσταση με ό,τι αυτό υποδηλοί».
«Οι αποφάσεις μου αυτές βασίστηκαν στην ακράδαντη πίστη ότι δεν έχω διαπράξει οτιδήποτε νομικά μεμπτό και ότι ενδεχόμενη παραίτησή μου θα άφηνε εντυπώσεις περί του αντιθέτου», σημειώνει.
Παρά ταύτα, συνεχίζει ο κ. Συλλούρης, «διαπιστώνω ότι η συνέχιση της παραμονής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής έχει παρερμηνευθεί».
«Η παρερμηνεία αυτή, όπως και η προφανής επιθυμία κάποιων να εκμεταλλευτούν το όλο θέμα για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους και σχεδιασμούς, αλλά και οι προφάσεις για δυσλειτουργία του Νομοθετικού Σώματος, με οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου τόσο από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής όσο και από το βουλευτικό αξίωμα», ανακοινώνει.
Ο ίδιος σημειώνει ότι «διατηρώ ακέραιη την πεποίθηση ότι με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο. Με την παραίτησή μου αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».
Αναμένω, αναφέρει, «ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν το ταχύτερο στην εξέταση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων, περιλαμβανομένης και της καταγγελίας που έχω ήδη υποβάλει στον Γενικό Εισαγγελέα, σχετικά με τη διάπραξη ποινικού αδικήματος εις βάρος μου και την παραβίαση συνταγματικών μου δικαιωμάτων, ώστε τελικά να καταδειχθεί ποιοι πραγματικά ενέχονται και ποιοι όχι».
Νωρίτερα:

Με παραίνεση Αναστασιάδη η παραίτηση Συλλούρη

Κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρου, Βάσιλη Πάλμα, ο Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής, κατά την οποία του διαβίβασε την άποψη του για το τι θα πρέπει να πράξει, μετά το σάλο και τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Al Jazeera.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξέφρασε τη θέση πως θα πρέπει να υποβάλει την παραίτηση του Δημήτρης Συλλούρης, κάτι το οποίο και έπραξε.

Η αντίδραση Al Jazeera

Σε σύντομο δημοσίευμα το Al Jazeera αναφέρει πως ο Δημήτρης Συλλούρης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των αντιπροσώπων, έχει ανακοινώσει την παραίτησή του, μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο που αφορά τα χρυσά διαβατήρια, που πωλούνται σε εγκληματίες.
Το άρθρο αναφέρει πως ο Δημήτρης Συλλούρης εμπλέκεται στα Cyprus Papers, μία έρευνα που ξεσκεπάζει πως εγκληματίες καταφέρνουν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αγορά.
Η παραίτηση Συλλούρη, αναφέρει το δημοσίευμα, έρχεται μετά την παραίτηση Τζιοβάνη, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη, ώρες μετά που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος.


Η αντικατάσταση

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Βουλή θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες για την αναπλήρωση του κενού που δημιουργείται στην Προεδρία της Βουλής, καθώς και για την αναπλήρωση του κενού που δημιουργείται στην επαρχία Λευκωσίας.
Σε ότι αφορά τον αντικαταστάτη του Δημήτρη Συλλούρη στη θέση του βουλευτή, με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2016, στη Βουλή εισέρχεται η ραδιοφωνική παραγωγός, Ρούλα Γεωργιάδου, η οποία είχε καταταχθεί δεύτερη σε ψήφους από το Κίνημα Αλληλεγγύη στην επαρχία Λευκωσίας.
Μετά την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, προσωρινά καθήκοντα θα αναλάβει ο γηραιότερος βουλευτής που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, ενώ λόγο της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό ο Αδάμος Αδάμου θα αναλάβει και χρέη προεδρεύοντος της Δημοκρατίας.

Το ντοκιμαντέρ που προκάλεσε σάλο στην Κύπρο

Δημοσιογράφοι εμφανίζοταν in cognito και έπαιρναν συνεντεύξεις ως μεσολαβητές για υποτιθέμενους επενδυτές
Με διάρκεια μία ώρα, κυκλοφόρησε το νέο ρεπορτάζ διευρευνητικής δημοσιογραφίας του Al Jazeera για την Κύπρο που ονομάζεται The Cyprus Undercover και προκάλεσε πολιτική αναταραχή, καθώς σ' αυτό εμφανίζονται δημόσια πρόσωπα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου που φέρονται να εμπλέκονται με τη βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων.
Για την πραγματοποίηση του ρεπορτάζ, οι δημοσιογράφοι του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου εμφανίζονταν in cognito ως μεσολαβητές για υποτιθέμενους επενδυτές.
Ειδικότερα, στο βίντεο, παρουσιάζεται ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χ. Τζιοβάννης, με τον δικηγόρο του Α. Πιττάτζιη να συνομιλούν με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera σε κάποιο εστιατόριο. Άτομο από την ομάδα του κ. Τζιοβάνη λέει σε κάποιο από τους μεσάζοντες ότι μπορούν να αλλάξουν το όνομα του ενδιαφερόμενου για διαβατήριο και γελώντας λέει ότι «φυσικά μπορούμε να το κάνουμε αυτό, εδώ είναι Κύπρος».

Καταργούνται τα χρυσά διαβατήρια από 1.11.2020

Ντόμινο εξελίξεων λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, με κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων από την 1 Νοεμβρίου 2020.
Την απόφαση ανακοίνωσε στις 13 Οκτωβρίου 2020 η κυπριακή κυβέρνηση, μετά τον σάλο που ξέσπασε από την δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ του Al Jazzera, όπου ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης, εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση της λεγόμενη «golden visa».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η απόφαση θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου 2020, ενώ διευκρίνησε παράλληλα τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα από τον καιρό της εφαρμογής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης