Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή Κρεμλίνου μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την υπόθεση Navalny

Οργή Κρεμλίνου μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την υπόθεση Navalny
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση της ΕΕ, κάτι που συνιστά «έλλειψη λογικής» καθώς και ένα «ηθελημένο μη φιλικό βήμα» σύμφωνα με την Ρωσία
Την αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η ανακοίνωση της λίστας κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιλαμβάνει έξι υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους αλλά και ένα ερευνητικό ινστιτούτο, για τον ρόλο που υποστηρίζεται ότι διαδραμάτισαν στην υπόθεση δηλητηρίασης Navalny.
Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή ανακοίνωση για τις κυρώσεις, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση της ΕΕ, κάτι που συνιστά «έλλειψη λογικής» καθώς και ένα «ηθελημένο μη φιλικό βήμα».
«Προς μεγάλη λύπη μας, πρόκειται για μια ηθελημένα μη φιλική κίνηση προς τη Ρωσία. Με τον τρόπο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης καταστρέφει της σχέσεις με τη χώρα μας. Η Μόσχα χωρίς αμφιβολία θα αναλύσει την κατάσταση και θα δράσει ανάλογα με τα συμφέροντά της», είπε ο Peskov, υπογραμμίζοντας ότι το «αυτό που κάνει την απόφαση ακόμη χειρότερη είναι η απόλυτη έλλειψη λογικής σε αυτή».
Στη λίστα της ΕΕ, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, περιλαμβάνεται ο πρώτος προσωπάρχης της ρωσικής προεδρίας, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας.
«Η χρήση χημικών όπλων αποτελεί σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου.»
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις Ρωσικές ομοσπονδιακές Αρχές να συνεργαστούν πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων προκειμένου να εξασφαλιστεί μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι υιοθετεί και το ίδιο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ κατηγόρησε την τελευταία για «ριψοκίνδυνη και κακόβουλη συμπεριφορά».
Πάντως χθες 14.10.2020, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Lavrov ξεκαθάρισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε κύρωση της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ρώσος πολιτικός, Navalny είχε αισθανθεί ιδιαίτερη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια πτήσης του τον περασμένο Αύγουστο (2020) και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ, πριν τελικώς μεταφερθεί σε γερμανική κλινική.
Η εν λόγω κλινική ισχυρίζεται πως ο Navalny έπεσε θύμα «δηλητηρίασης» από τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και κατηγόρησε την Ρωσία.
Η υπόθεση έχει επιδεινώσει αισθητά τις σχέσεις Μόσχας - Βρυξελλών, με τον Lavrov να καταγγέλλει πως η Ε.Ε. ακολουθεί τακτικές ΗΠΑ όσον αφορά στην επιβολή ή απειλή επιβολής κυρώσεων.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και ακολουθεί την απόφαση για νέα τιμωρητικά μέτρα που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την Δευτέρα 12.10.2020 .
Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις θα οριστικοποιηθούν σε γραπτό κείμενο και μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εντός ημερών.
Ο Navalny είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου Putin και εξέχων πολέμιος της διαφθοράς.
Την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα ελέγχων από τη Γερμανία και άλλες χώρες σύμφωνα με τα οποία ο σοβιετικής κατασκευής νευροτοξικός παράγοντας Novichok --ένας απαγορευμένος βιολογικός παράγοντας-- χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του ρώσου πολιτικού.
Ο Navalny πιστεύει πως ο Putin έδωσε εντολή για την δηλητηρίαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης