Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μεταξύ των 25 μετοχών με τη χειρότερη απόδοση από την αρχή του έτους και 10 «βαριά χαρτιά»

Μεταξύ των 25 μετοχών με τη χειρότερη απόδοση από την αρχή του έτους και 10 «βαριά χαρτιά»
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν απώλειες μεγαλύτερες ή ανάλογες με αυτές μετοχών που βρίσκονται στην κατηγορία της επιτήρησης
Οι ανησυχίες για νέο lockdown μετά και τις αποφάσεις Macron στη Γαλλία, αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν ένα αρνητικό μίγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο βαδίζει εκ νέου προς την περιοχή των 600-610 μονάδων.
Οι 4 τελευταίες συνεδριάσεις για το ΧΑ ήταν πτωτικές με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης από τις 650 μονάδες να βρεθεί κάτω από τις 620 μονάδες χάνοντας 5% και με τις συναλλαγές να κινούνται πάντα σε χαμηλά επίπεδα.
Οι αναλυτές έχουν ξεδιπλώσει και πάλι τα γραφήματα πολλών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και εστιάζουν στις στηρίξεις που έχουν προσεγγιστεί και απειλούνται.
Ελπίζουν σε μία έστω τεχνικής φύσεως αντίδραση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί οι απώλειες για πολλές μετοχές διευρύνονται.
Είναι ενδεικτικό πως ανάμεσα στις 25 μετοχές που έχουν απώλειες σημαντικά μεγαλύτερες του γενικού δείκτη από την αρχή του έτους είναι και 10 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης!
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν απώλειες μεγαλύτερες ή ανάλογες με αυτές μετοχών που βρίσκονται στην κατηγορία της επιτήρησης.
Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται και στις μεγάλες ρευστοποιήσεις των ξένων επενδυτών, οι οποίοι είναι μονίμως πωλητές από την αρχή του έτους.
Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ΧΑ στους 9 μήνες έχουν καθαρές εκροές συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ.
Έτσι, η μετοχή της Alpha Bank είναι στην πρώτη θέση των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες (74,36%) από την αρχή του έτους.
Ακολουθεί η MIG με απώλειες 70,5%, η οποία έγραψε μεγάλες ζημιές στο εξάμηνο λόγω απομείωσης της Vivartia, αλλά και η Intralot (-68,5%), τα αρνητικά αποτελέσματα της οποίας τα τελευταία χρόνια την οδήγησαν στην επιτήρηση.
Άνω του 66% είναι και οι απώλειες για τη Frigoglass που επίσης βρίσκεται στην επιτήρηση.
Η Εθνική Τράπεζα χάνει 65% και η Τράπεζα Πειραιώς περίπου το ίδιο
Δύο ακόμα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μοιράζονται τις επόμενες θέσεις με απώλειες 65%.
Η Aegean Airlines, λόγω της κατάρρευσης των τουριστικών αφίξεων και της καθήλωσης των αεροσκαφών στο έδαφος ενώ και η Eurobank έχει αντίστοιχες απώλειες.
Η μετοχή MLS, της οποίας η διαπραγμάτευση έχει ανασταλεί από τον περασμένο Μάιο έχει απώλειες 60%, αλλά η ορατότητα για επιστροφή στο ΧΑ είναι περιορισμένη.
Απώλειες 56% έχει η Κορδέλλος αλλά και η Motor Oil.
Η Motor Oil συμπλήρωσε 7 πτωτικές συνεδριάσεις με μεγάλο όγκο συναλλαγών και απειλεί τα χαμηλά του Μαρτίου.
Η Moda Bagno, χάνει 56%  και η Ικτίνος 55%.
Χαμηλότερα, τη λίστα συμπληρώνουν εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν απώλειες έως 48%.
Απώλειες λίγο πάνω από 47% έχουν τα ΕΛΠΕ.
Όπως η Motor Oil, έτσι και τα ΕΛΠΕ, εμφάνισαν μεγάλες ζημιές λόγω αποτίμησης αποθεμάτων, αλλά και της κατάρρευσης των περιθωρίων διύλισης και της χαμηλής ζήτησης.
Μοτοδυναμική και Autohellas έχουν επίσης αξιόλογες απώλειες.
Η Τιτάν αν και είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα στο εξάμηνο, δεν έχει καταφέρει να αντιδράσει και να περιορίσει τις απώλειες από την αρχή του έτους οι οποίες ανέρχονται στο 42% περίπου.
Ιατρικό Αθηνών, Τεχνική Ολυμπιακή, Έλαστρον αλλά και η ΕΧΑΕ συμπληρώνουν την 25άδα των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες και όλες πάνω από 40%.
Σημειώνεται πως στο ίδιο διάστημα οι απώλειες του γενικού δείκτη ανέρχονται το 32,4% και του FTSE 25 το 36,3%.

Image

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης