Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άτονη αναμονή στο ΧΑ +0,15% στις 620 μον. με Ελλάκτωρα +7% και Cairo Μezz +9% - Με ισχνό τζίρο η αγορά στα κρίσιμα επίπεδα των 620 μον.

Άτονη αναμονή στο ΧΑ +0,15% στις 620 μον. με Ελλάκτωρα +7% και Cairo Μezz +9%  -  Με ισχνό τζίρο η αγορά στα κρίσιμα επίπεδα των 620 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα κρίσιμα επίπεδα των 620 μονάδων ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις επόμενες στηρίξεις των 610, 600 και 580 μονάδων
(upd14) Άτονη αναμονή καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 620 μονάδες παρά τις τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα, κόντρα στην άνοδο των διεθνών αγορών.
Ώθηση στο διεθνές επενδυτικό κλίμα με τον Dax στην Γερμανία +2% τον Dow Jones +1%.....δίνει η ανακοίνωση της Pfizer Inc. ότι ενδεχομένως να έχει έτοιμο μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου ένα πειραματικό εμβόλιο τελικού σταδίου προκειμένου να εγκριθεί για έκτακτη χρήση.
Ωστόσο προϋποθέτει το πειραματικό εμβόλιο να έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στις δοκιμές.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη -4,8% για τον FTSE 25 -5,56% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με σημαντική πτώση -10,64%.
Στην σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισε ο Ελλάκτωρας με κέρδη +7,13% καθώς το «ξεκλείδωμα» μεγάλων έργων ενισχύει γενικότερα τις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου όπως αυτό της γραμμής 4 του μετρό.

Eιδικότερα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές που έχουν δώσει οι δύο υποψήφιοι για τη γραμμή 4 του Μετρό, ήτοι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-Ansaldo- Hitachi και η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom Transport.
Επίσης, με κέρδη +9,39% έκλεισε το Cairo Mezz έχοντας συσσωρεύσει σωρευτικά κέρδη +70,9% από την ημερομηνία εισαγωγής του στην εναλλακτική αγορά (29/9).
Υπενθυμίζεται, ότι το mezzanine ομόλογο ή τίτλος μεσαίας διαβάθμισης με βάση το ρίσκο, εκδόθηκε με στόχο να καλύψει την τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων της Eurobank ή πρόγραμμα Cairo..

Εν τω μεταξύ με την λήξη των παραγώγων η αγορά περιόρισε στο μισό τα κέρδη της ενώ δεν υπήρξε ουσιώδη μεταβολή στον τζίρο και όγκο συναλλαγών.
Αυξημένη παραμένει η ανησυχία καθώς ένα μίγμα αρνητικών ειδήσεων επηρεάζει την ψυχολογία με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της με την πιθανότητα για ένα νέο lockdown που θα επιδεινώσει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η ασυμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών & Ρεπουμπλικάνων για ένα για νέο πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ, πριν τις εκλογές του Νοέμβρη
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα κρίσιμα επίπεδα των 620 μονάδων ενώ η διάσπαση της συγκεκριμένης περιοχής θα οδηγήσει στις επόμενες στηρίξεις που βρίσκονται στις 610, 600 και 580 μονάδες.
Στις τράπεζες, με οριακή άνοδο έκλεισε μόνο η Alpha Bank +0,61% αμετάβλητες Eurobank και Εθνική από ενδοσυνεδριακά κέρδη +3,56% ενώ στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η Πειραιώς με απώλειες -1,62%.
Στα ελληνοτουρκικά, στα... λόγια περιορίστηκε για ακόμα μία φορά η στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα.
Η Σύνοδος Κορυφής φαίνεται πως ακολούθησε την πεπατημένη με καταδίκη των μονομερών και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, αλλά ως εκεί...
Καμία αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία, κανένα ουσιαστικό μήνυμα στον Recep Tayyip Erdogan, o οποίος συνεχίζει να τεστάρει τόσο τα αντανακλαστικά της Ελλάδας όσο και την... ανοχή της ΕΕ, είτε μέσω της NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είτε μέσω του ανοίγματος των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Κύπρο
Στην ουσία όμως ο Erdogan παραμένει ανεξέλεγκτος και μάλιστα έχει στη διάθεση ακόμα περισσότερο χρόνο και συγκεκριμένα έως την νέα Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο ώστε να διαμορφώσει τη στρατηγική του.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 16/10 στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,78% -  με ιστορικό χαμηλό στο 0,74% στις 13/10 - και το 10ετές ιταλικό στο 0,66% στις 14/10 - με το ιστορικό χαμηλό στις 14/10 στο 0,63% -  και με το μεταξύ τους spread στις 12 μονάδες βάσης.
Επιδείνωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 141 μονάδες από 133 μονάδες βάσης χθες 15/10 - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακό αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,09% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης με ήπια κέρδη στο +0,51%.
Περί τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,81%.
Λίγο πριν το κλείσιμο των παραγώγων στις 13:45 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +3,56% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,44%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,15% στις 620 μονάδες έχοντας υψηλό στις 624,29 μονάδες και χαμηλό 618,68 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,2 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 410 χιλ. ευρώ και όγκο 50 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΠΑΠ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 620 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 630-635 μονάδες και ακολουθούν οι 650, 660 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  610, οι 600 και 580 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 280 μονάδων και ακολουθούν οι 275 μονάδες και οι 265 -260 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 315-320 μονάδες

Tα NPLs από την πανδημία υπολογίζεται πως θα ανέλθουν σε 1,4 τρισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη

Tα NPLs από την πανδημία υπολογίζεται πως θα ανέλθουν σε 1,4 τρισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη σύμφωνα με την πρόσφατη και ζοφερή πρόγνωση του Andrea Enria στην Handelsblatt
Εκφράζονται  εκτιμήσεις για σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών όπως:
-Πλήθος ευρωπαϊκών τραπεζών θα οδηγηθούν  σε εξαγορές και συγχωνεύσεις ακόμη και διασυνοριακές
Στη συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο Enria ζήτησε την άρση των εμποδίων στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, οι οποίες θα επέτρεπαν τη δημιουργία ευρωπαϊκών τραπεζικών γίγαντων που θα είναι καλύτερα σε θέση να ανταγωνιστούν τους αμερικανούς ομολόγους τους.
-Ενδέχεται να αναζωπυρώσουν μια κρίση χρέους στην Ευρώπη
-Μπορεί να αποτύχει η χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε ένα αρνητικό σπιράλ τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη
Αυτά τα κρίσιμα ζητήματα και άλλα πολλά θέτει σε άρθρο της η Deutsche Welle με τίτλο," Κορωνοϊός:  Οι τράπεζες της Ευρώπης αγωνίζονται να επιβιώσουν από ένα δεύτερο κύμα".
Αν και δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός τομέας που προκάλεσε την κρίση, η επίπτωση από ένα παρατεταμένο δεύτερο κύμα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις τράπεζες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Ο οργανισμός αξιολόγησης S&P, εν τω μεταξύ, προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι τα ποσοστά χρεοκοπίας ευρωπαϊκών εταιριών μπορεί να υπερδιπλασιαστούν τους επόμενους εννέα μήνες σε 8,5% από 3,8%.
Στο χειρότερο σενάριο, όπου το δεύτερο κύμα επιβάλλει επιπλέον lock down και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κοροναϊού, ανέφερε ότι τα ποσοστά χρεοκοπίας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να φτάσουν το 11%.
Tον περασμένο μήνα, ο οργανισμός αξιολόγησης διατήρησε τις αρνητικές προοπτικές του στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ενώ οι περισσότεροι δείκτες μετοχών έχουν ανακάμψει από το λεγόμενο crash coronavirus, οι Euro Stoxx Banks - ένας ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης - εξακολουθεί να έχει χάσει 46% από το υψηλό του Φεβρουαρίου, ένα ακόμα  σημάδι έλλειψης εμπιστοσύνης στον κλάδο.

Η επικαιρότητα

Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται ο κορωνοϊός για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μια και ήδη είναι αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το οποίο και προσπαθούν να περιορίσουν με μια σειρά από μέτρα που περιλαμβάνουν ακόμα και τοπικά lockdown.
Ευρώπη και ΗΠΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά το σενάριο ενός νέου γενικευμένου lockdown.
H καγκελάριος Merkel είπε ξεκάθαρα πως η γερμανική οικονομία δεν αντέχει ένα νέο lockdown ενώ και ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci κατέστησε σαφές πως είναι εκτός συζήτησης το σενάριο αυτό για τις ΗΠΑ.
Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σημείο, κάτι που επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υποστηρίζει πως «η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία», ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, Ινδία και Λατινική Αμερική, ενώ στην Κίνα ολοκληρώνονται σήμερα 16/10 τα μαζικά τεστ στα 11 εκατομμύρια πολίτες και επισκέπτες της πόλης Qingdao, όπου την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν εγχώρια κρούσματα, τα πρώτα από τα μέσα Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, τα νέα από την επιστημονική κοινότητα είναι απογοητευτικά καθώς μελέτη του ΠΟΥ αναφέρει πως η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με κορωνοϊό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,098 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 39 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται στα 26,9 εκατομμύρια.
Εξαιρετικά προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες από την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία έφερε και το πρώτο mini lockdown στην περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης που έγινε η πρώτη περιφέρεια της χώρας που τίθεται σε περιοριστικά μέτρα.
Με την Κοζάνη να έχει ήδη τεθεί σε καραντίνα, οι ειδικοί στρέφουν το βλέμμα τους στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα.
Αν και έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων, τα κρούσματα μπορεί να μην καταγράφουν μια εκθετική αύξηση, αλλά παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Είναι ξεκάθαρο ότι το Λεκανοπέδιο κινείται πάνω σε μια εξαιρετικά λεπτή κλωστή, η οποία μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή και να οδηγήσει σε νέα μέτρα και σε lockdown.
Εξέλιξη από την οποία απειλούνται και άλλες περιφέρειες, όπως των Ιωαννίνων, της Καστοριάς και της Πέλλας που εξακολουθούν να αναφέρουν καθημερινά ολοένα και περισσότερες μολύνσεις.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.947 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 482.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 16/10 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο την έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και με την αβεβαιότητα να παραμένει για τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, παρά τη νέα πρόταση του Donald Trump για αύξηση του πακέτου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,41%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,13%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,94% ενώ δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,83%
 
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανακάμπτουν σήμερα 16/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες παίρνοντας ώθηση από την ανακοίνωση της Pfizer Inc. ότι ενδεχομένως να έχει έτοιμο μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου ένα πειραματικό εμβόλιο τελικού σταδίου προκειμένου να εγκριθεί για έκτακτη χρήση.
Αυτό προϋποθέτει το πειραματικό εμβόλιο να έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στις δοκιμές.
Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει από την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και την επαναφορά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και το Brexit.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump πρότεινε την αύξηση του πακέτου στήριξης, σε μία προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία, ωστόσο εκτιμάται ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Η απρόσμενη αύξηση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα στις αγορές, την ώρα που οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης επαναφέρουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2,4%, ο MIB στο Μιλάνο στο +2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,6% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1%, ο S&P στο +0,90% και ο Nasdaq στο +0,95% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,01%(19,63 δολ.)

Mεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα 

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,04 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο ,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 951 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,4960 ευρώ, με άνοδο +0,61%, με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 766 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0330 ευρώ, με πτώση -1,62% με όγκο 567 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 451 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3250 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,48 ευρώ, με άνοδο +5,15% και με κεφαλαιοποίηση 214 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1642 ευρώ, με πτώση -0,12% και όγκο 84 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 76 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας +7%

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο Ελλάκτωρας +7,13% και ακολούθησαν Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ....
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Motor Oil, Jumbo, ΟΤΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 21,29 ευρώ, με άνοδο +1,24% και κεφαλαιοποίηση στα 7,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,24 ευρώ, με πτώση -1,69% και αποτίμηση 5,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,2350 ευρώ, με άνοδο +1,26% και αποτίμηση 1,21 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2850 ευρώ, με άνοδο +2,47% και κεφαλαιοποίηση 530 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,18 ευρώ, με πτώση -0,61% και αποτίμηση 2,79 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,38 ευρώ, με άνοδο +2,52% και κεφαλαιοποίηση 938 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,53 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 8,80 ευρώ, με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 975 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,4950 ευρώ με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,21 ευρώ, με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,59 ευρώ, με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ, με άνοδο +1,39%  και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0265 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,78% -  Το ιταλικό 10ετες στο 0,66%

Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην ιταλική αγορά πλησίον στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12,5 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,78% με το ιστορικό χαμηλό στις 13/10 στο 0,74% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,66% με το ιστορικό χαμηλό στις 14/10 στο 0,63% .
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,79% με το αμερικανικό 10ετές 0,72% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 12 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 66 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,05% και απόδοση πώλησης 0,03%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,09%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,20 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό 0,34% στις 9 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,27 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62% με απόδοση αγοράς 0,63% και απόδοση πώλησης 0,61%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,64 μονάδες βάσης και απόδοση 0,72% με απόδοση αγοράς 0,73% και απόδοση πώλησης 0,71%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2020 στο 0,71%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,84 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,78% με απόδοση αγοράς 0,79% και απόδοση πώλησης 0,77%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143 μονάδες βάσης και απόδοση 1,10%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 155,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%
Το ιστορικό χαμηλό 1,24% σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης από 135 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 141 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,41% ή 141 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Bελτίωση στην αγορά ομολόγων της Ευρώπης – Η Ιρλανδική 10ετία σε νέο ιστορικό χαμηλό -0,27% 

Βελτίωση καταγράφεται στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων απόρροια των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 16 Οκτωβρίου 2020 στο 0,66%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/10/2020 στο -0,62% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,27% σε νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα 16 Οκτωβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,66% με το νέο ιστορικό χαμηλό 0,63% στις 14 Οκτωβρίου 2020.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,34%.

Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2020 στο 0,315%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης