Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσική «εκστρατεία δυσφήμισης» του εμβολίου της Οξφόρδης - Λέει στους Ρώσους ότι θα γίνουν πίθηκοι!

Ρωσική «εκστρατεία δυσφήμισης» του εμβολίου της Οξφόρδης - Λέει στους Ρώσους ότι θα γίνουν πίθηκοι!
Ο CEO της AstraZeneca καταδίκασε τις απόπειρες να υπονομευθεί η προσπάθεια των επιστημόνων
(upd) Η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να «κυριαρχήσει» στην αγορά του εμβολίου της όσον αφορά τον νέο κορωνοϊό... χρησιμοποιώντας ακόμη και παράπλευρα μέσα, όπως την προπαγάνδα με fake ομως news.
Συγκεκριμένα, μια «εκστρατεία δυσφήμισης» έχει ιδιαίτερα μεγάλη δράση στα ρωσικά social media με στόχο την υποβάθμιση της αξιοπιστίας του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, όπως οι Times και η Daily Mail.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, meme, εικόνες και βίντεο που κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπονοούν ότι οποιοδήποτε εμβόλιο κατασκευαστεί στη Βρετανία θα είναι επικίνδυνο.
Ορισμένα μάλιστα από τα meme φέρονται να προβλήθηκαν από το ρωσικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Vesti News, που θεωρείται κάτι αντίστοιχο του Newsnight του BBC.
Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης, γράφει η Daily Mail, είναι «να σκορπίσει φόβο για το εμβόλιο [της Οξφόρδης] με γελοίους ισχυρισμούς, όπως ότι θα μετατρέψει τους ανθρώπους σε πιθήκους επειδή χρησιμοποιεί έναν ιό χιμπατζήδων».

Η απάντηση της AstraZeneca

Ο CEO της AstraZeneca καταδίκασε τις απόπειρες να υπονομευθεί η προσπάθεια των επιστημόνων.
«Η παραπληροφόρηση συνιστά ξεκάθαρη απειλή για τη δημόσια υγεία. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο τώρα, εν μέσω μιας πανδημίας που εξακολουθεί να αφανίζει χιλιάδες ζωές καθημερινά, να αναστατώνει σημαντικά τη ζωή μας και να πλήττει την οικονομία μας», σημείωσε ο Pascal Soriot μιλώντας στους Times, συνιστώντας στον κόσμο να επιλέγει να ενημερώνεται μόνο από αξιόπιστες πηγές.
Μια άλλη εικόνα δείχνει έναν χιμπατζη με στολή εργαστηρίου της AstraZeneca – της εταιρείας που κατασκευάζει το εμβόλιο – να κρατά μια σύριγγα.
Ακόμη μια εικόνα δείχνει τον βρετανό πρωθυπουργό, να διασχίζει την Ντάουνινγκ Στριτ, με το πρόσωπο του να έχει υποστεί επεξεργασία με φώτοσοπ ώστε να μοιάζει... με γέτι. «Μου αρέσει το εμβόλιο μεγαλοπόδαρου», γράφει η λεζάντα.

Η τοποθέτηση της ρωσικής πρεσβείας στο Η.Β

Ανακοίνωση αναφορικά με τα βρετανικά δημοσιεύματα που θέλουν τη Ρωσία να σπέρνει παραπληροφόρηση για το εμβόλιο της Οξφόρδης, εξέδωσε η ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία.
Η ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής 16. 10, ότι οι αναφορές από μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η Ρωσία προχωρά σε παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στοχεύει στη δυσφήμιση των προσπαθειών της Ρωσίας στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Η εφημερίδα Times ανέφερε σε ένα άρθρο ότι η Ρωσία έκανε παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο, κυρίως στις χώρες στις οποίες η Ρωσία θα ήθελε να πουλήσει τα δικά της εμβόλια.
«Η πρόταση ότι το ρωσικό κράτος μπορεί να προβεί σε κάθε είδους προπαγάνδα κατά του εμβολίου της AstraZeneca αποτελεί το ίδιο παράδειγμα παραπληροφόρησης. Προφανώς στοχεύει στη δυσφήμιση των προσπαθειών της Ρωσίας για καταπολέμηση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της καλής συνεργασίας που έχουμε δημιουργήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα αυτό» λέει η πρεσβεία σε δελτίο τύπου.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου που ανήκουν στον όμιλο Rupert Murdoch, η φερόμενη ρωσική εκστρατεία περιλαμβάνει εικόνες, memes και βίντεο κλιπ που έχουν σχεδιαστεί να προκαλέσουν φόβο για το εμβόλιο της Οξφόρδης, και μάλιστα αναφέρει ότι θα μπορούσε να μετατρέψει τους ανθρώπους σε πιθήκους επειδή χρησιμοποιεί ιό χιμπατζή ως φορέα.
Η δήλωση υπογραμμίζει ότι η AstraZeneca είναι γνωστή και σεβαστή στη Ρωσία, η οποία έχει υπογράψει ακόμη και σύμβαση για την εξασφάλιση ορισμένων δόσεων του εμβολίου της Οξφόρδης εάν είναι επιτυχημένη και ότι υπάρχουν επίσης σχέδια να το παραγάγει εν μέρει στη Ρωσία μαζί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης