Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Επιφυλάξεις των τραπεζών για τον νέο πτωχευτικό κώδικα

Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Επιφυλάξεις των τραπεζών για τον νέο πτωχευτικό κώδικα
Ο πρόεδρος της ΕΕΤ χαιρέτισε το γεγονός ότι το νομοθετικό μωσαϊκό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, γίνεται ενιαίο
Τις επιφυλάξεις των τραπεζών για τον νέο πτωχευτικό κώδικα εξέφρασε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤ χαιρέτισε το γεγονός ότι το νομοθετικό μωσαϊκό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, γίνεται ενιαίο.
«Συμφωνούμε πλήρως με την πλήρη και ριζική αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, από την άποψη ότι πολλοί διάσπαρτοι νόμοι περί αφερεγγυότητας έπρεπε να ενωθούν σε ένα κοινό πλαίσιο» τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου.
«Ο στόχος του νομοσχεδίου, για καθολική ρύθμιση των οφειλών μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Ζητήσαμε, όμως, κάτι λογικό.
Εάν το χρέος υπάρχει μόνο έναντι του ιδιώτη (λ.χ. της Τράπεζας) τότε να υπάρχει διαδικασία (λ.χ. διμερής με την Τράπεζα) και να μην είναι σύνθετη και περίπλοκη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Γ. Χαντζηνικολάου, οι επιφυλάξεις των τραπεζών είναι οι εξής:

Η πρώτη επιφύλαξη μας λοιπόν είναι ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο ρυθμίζει το ζήτημα αυτό, αλλά όχι πλήρως.
Το κατατεθέν νομοσχέδιο προβλέπει δυνατότητα εξωδικαστικού σε όλους, χωρίς διακρίσεις και χωρίς να εξετάζει αν υπάρχουν σημαντικές οφειλές στο δημόσιο.
Έτσι αντικαθιστά την ενδεδειγμένη διμερή συνεργασία και ρύθμιση, με ένα πολύ πολύπλοκο και χρονοβόρο μηχανισμό».
Η δεύτερη επιφύλαξη μας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πειραιώς, έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου.
Όσο καλές και να είναι οι προθέσεις του νομοθέτη, το μεγάλο στοίχημα είναι πάντα η εφαρμογή του νόμου.
Οι χρόνοι απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και η υλοποίηση εξωδικαστικών διαδικασιών μπορούν να καταστήσουν αναποτελεσματικό και τον καλύτερο νόμο. Δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι, σήμερα, 10 χρόνια μετά, εκκρεμούν στα δικαστήρια υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, και χρειάζεται καινούργιος νόμος, για να γίνει η εκκαθάριση των εκκρεμών αυτών υποθέσεων. 
Δεν ξέρω για ποιο λόγο πιστεύουμε ότι τα δικαστήρια θα δικάζουν τις νέες υποθέσεις πτωχεύσεως σε 4 ή 6 μήνες, όταν αυτό γνωρίζουμε όλοι ότι δεν θα συμβεί.
Η καλή πρόθεση του νόμου δεν αρκεί. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι εκτός από το νόμο θα δημιουργηθούν και οι κατάλληλες υποδομές, με εξειδικευμένα τμήματα στα δικαστήρια, που θα περαιώνουν άμεσα τις υποδομές αυτές.
Η τρίτη επιφύλαξη μας αφορά τις ρυθμίσεις των φυσικών προσώπων.
Ποιες είναι αυτές οι επιφυλάξεις;
Επί της αρχής, και τα φυσικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης, πρέπει να έχουν μία ευκαιρία εξυπηρέτησης των χρεών τους ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Προς αυτή την κατεύθυνση ψηφίστηκε ο νόμος Κατσέλη.
Για τα φυσικά πρόσωπα όμως, που δεν έχουν πάντα δημόσια προσβάσιμα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι τα νομικά πρόσωπα και οι έμποροι γενικά, θα πρέπει οι προϋποθέσεις δεύτερης ευκαιρίας να είναι αυστηρότερες.
Η δική μας λοιπόν προσέγγιση ήταν, και παραμένει ως αρχή, ότι το φυσικό πρόσωπο θα μπορούσε να επιδιώξει την απαλλαγή του από τις οφειλές του μόνο μέσα στην πτώχευση, ειδικά καθώς στα φυσικά πρόσωπα χρησιμοποιούμε τον κώδικα δεοντολογίας και έτσι πριν φτάσουμε στην καταγγελία του δανείου και στη ρευστοποίηση περιουσίας, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, όχι μόνο μία δεύτερη αλλά πολλές ευκαιρίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε διμερή συνεργασία με την τράπεζα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης