Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια ανάκαμψη στις αγορές - Στο επίκεντρο lockdown, πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ και εμβόλιο - Άνοδος +0,4% ο Dow Jones, ο DAX στο +1,62%

Ήπια ανάκαμψη στις αγορές - Στο επίκεντρο lockdown, πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ και εμβόλιο - Άνοδος +0,4% ο Dow Jones, ο DAX στο +1,62%
Κέρδη στις αγορές οδηγό τις λιανικές πωλήσεις και τις ελπίδες για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Ήπια ανάκαμψη κατέγραψαν σήμερα 16/10 τα κυριότερα χρηματιστήρια της μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, ωστόσο το κλίμα παραμένει αδύναμο καθώς η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η επαναφορά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και το Brexit, ενισχύουν την αβεβαιότητα στις αγορές διεθνώς.
Ώθηση στο επενδυτικό κλίμα δίνει η ανακοίνωση της Pfizer Inc. ότι ενδεχομένως να έχει έτοιμο μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου ένα πειραματικό εμβόλιο τελικού σταδίου προκειμένου να εγκριθεί για έκτακτη χρήση.
Αυτό προϋποθέτει το πειραματικό εμβόλιο να έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στις δοκιμές.
Απίθανο θεωρούν οι αναλυτές το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε ότι έχει τη διάθεση να αυξήσει την πρότασή του για ένα νέο πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών της COVID-19, στα 1,8 τρισ.  δολάρια, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.
Ωστόσο, η ιδέα αυτή απορρίπτεται από τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μitch MacConnell.
Ο Λευκός Οίκος πρότεινε το πακέτο των 1,8 τρισ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα, στις διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.
Η Pelosi απέρριψε την πρόταση, ενώ επέμεινε στην απαίτησή της για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στο μέτωπο της πανδημίας στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται ο κορωνοϊός για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μια και ήδη είναι αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το οποίο και προσπαθούν να περιορίσουν με μια σειρά από μέτρα που περιλαμβάνουν ακόμα και τοπικά lockdown.
Ευρώπη και ΗΠΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά το σενάριο ενός νέου γενικευμένου lockdown.
Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σημείο, κάτι που επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υποστηρίζει πως «η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία», ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον 35 Πολιτείες αναφέρουν αύξηση κρουσμάτων και ενώ προβλέψεις αμερικανικών πανεπιστημίων κάνουν λόγο για άλλους 171.000 θανάτους έως την 1η Φεβρουαρίου.
Ινδία και Λατινική Αμερική εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ στην Κίνα ολοκληρώνονται σήμερα 16/10 τα μαζικά τεστ στα 11 εκατομμύρια πολίτες και επισκέπτες της πόλης Qingdao, όπου την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν εγχώρια κρούσματα, τα πρώτα από τα μέσα Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, τα νέα από την επιστημονική κοινότητα είναι απογοητευτικά καθώς μελέτη του ΠΟΥ αναφέρει πως η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με κορωνοϊό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,098 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 39 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται στα 26,9 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,44% στις 28.607 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,02% στις 3.483 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,36% στις 11.671 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου – υποχώρησε στις 26,96 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο +1,62% στις 12.908 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 1,9% αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο των Ηνωμένων Πολιτειών τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, αφήνοντας ενδείξεις πως η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη της οικονομίας παραμένει υγιής.
Όπως μεταδίδει το CNBC, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν πως θα κινηθούν ανοδικά κατά 0,7%, μετά την άνοδο κατά 0,6% του Αυγούστου.
Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, η θετική κίνηση ήταν 1,5%, που επίσης ήταν καλύτερη από την πρόβλεψη για 0,4%.
Η βιομηχανική παραγωγή διολίσθησε 0,6% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, μετά την άνοδο κατά 0,4% τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ενίσχυση της παραγωγής κατά 0,5%.
H μεταποίηση κατέγραψε απώλειες 0,3% τον Σεπτέμβριο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους προχωρούν η First Citizens BancShares Inc. και η CIT Group Inc. στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών μεταξύ ίσων, όπως ανακοίνωσαν οι δύο τράπεζες σήμερα.
Η συγχώνευση θα οδηγήσει στη δημιουργία της 19ης μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ βάσει των περιουσιακών στοιχείων, όπως ανακοίνωσαν η First Citizens, μητρική της First-Citizens Bank & Trust Co. και η CIT, μητρική της CIT Bank N.A.
Η συνδυασμένη εταιρεία θα υιοθετήσει το όνομα της First Citizens και το σύμβολο της στο χρηματιστήριο.
Η συναλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά πάνω από 50% μετά την πλήρη ενσωμάτωση από την εξοικονόμηση των δαπανών, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο μισό του επόμενου έτους.  
Σημειώνεται ότι για την περίοδο έως τις 30 Ιουνίου, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της First Citizens έφταναν τα 47,9 δισ. δολ. και της CIT τα 61,7 δισ. δολάρια.

Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές

Ανέκαμψαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά τις χθεσινές 15/10 ισχυρές απώλειες, ωστόσο το κλίμα παραμένει αδύναμο.
Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η επαναφορά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και το Brexit, ενισχύουν την αβεβαιότητα στις αγορές διεθνώς.
Με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκονται πλέον σε κόκκινο συναγερμό λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν στους αυστηρούς περιορισμούς που εφάρμοσαν το β'  τρίμηνο οδηγώντας τις οικονομίες τους σε βαθιά ύφεση.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Daimler σημείωσε άλμα +4,2%, καθώς τα κέρδη γ΄τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, ενώ η Volvo ενισχύθηκε +1,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.
Η εταιρεία ειδών πολυτελείας LVMH κατέγραψε ράλι +6,8%, καθώς ανακοίνωσε ισχυρή ανάπτυξη στα μεγαλύτερα brands του ομίλου στο γ΄τρίμηνο.
Image
Το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της υπό τις παρούσες συνθήκες αποκλείει ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Gabriel Makhlouf.
«Η άποψη μας είναι ότι η μείωση των επιτοκίων δεν είναι καλύτερο εργαλείο γι' αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Makhlouf ο οποίος συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Όπως επεσήμανε εάν και δεν έχουν αλλάξει τα στοιχεία ώστε η ΕΚΤ να χρειαστεί να λάβει νέες αποφάσεις.
«Τίποτα, όμως, δεν αποκλείεται.
Έχουμε πολύ μεγάλη εργαλειοθήκη» δήλωσε.
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 29 Οκτωβρίου.
Tα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη.
Οι πωλήσεις νέων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση στα 1,3 εκατ. οχήματος σε ΕΕ, Βρετανία και χώρες μέλη της EFTA.
Ωστόσο, τα στοιχεία από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές οχημάτων της Ευρώπης είναι ανάμεικτά.
Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία κατέγραψαν πτώση στις νέες εγγραφές οχημάτων, ενώ Ιταλία και Γερμανία άνοδο.
Οι πωλήσεις των Volkswagen και Renault αυξήθηκαν κατά 14,1% και 8,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ η PSA Group ανακοίνωσε πτώση 14,1%.
Πτώση 11,9% σημείωσαν οι πωλήσεις της BMW και -7,7% της Daimler.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
O πληθωρισμός υποχώρησε στο -0,3%, από -0,2% τον Αύγουστο.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 0,8% τον Σεπτέμβριο του 2019.
Σε επίπεδο ΕΕ, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Σεπτέμβριο, από 0,4% τον Αύγουστο του 2020 και 1,2% τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο στόχος (κοντά στο 2%) παραμένει άπιαστο όνειρο, ειδικά μετά την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Daimler, εταιρεία κατασκευής πολυτελών οχημάτων ανακοίνωσε αποτέλεσμα που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, κυρίως εξαιτίας της ανάκαμψης των πωλήσεων πολυτελών αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο.
Τα προ φόρων και τόκων κέρδη γ΄ τριμήνου της Daimler διαμορφώθηκαν στα 3,07 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 2,14 δσ. ευρώ.
Η γερμανική εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω οικονομικές λεπτομέρειες στις 23 Οκτωβρίου και τόνισε ότι θα δημοσιεύσει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης τότε.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι πολυτελείς αυτοκινητοβιομηχανίες θα επωφελούνταν από την ανάκαμψη της ζήτησης και χαιρέτισαν τις ισχυρές ταμειακές ροές της Daimler στο τρίμηνο.
Η εταιρεία αναμένει ότι το θετικό momentum θα συνεχιστεί στο δ΄ τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω lockdowns.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, παρά τη νέα πρόταση του Donald Trump για αύξηση του πακέτου.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,1% στις 3.321 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,4% στις 23.410 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,86%, στις 1.617,69 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1% στις 24.3904 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωνε οριακή μεταβολή -0,01% στις 3.331 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,3% στις 39.857 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης