Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε την ύφεση – Μεγάλη η αναπτυξιακή υστέρηση την περίοδο 2015-2018

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε την ύφεση – Μεγάλη η αναπτυξιακή υστέρηση την περίοδο 2015-2018
Tα βέλη προς την προηγούμενη κυβέρνηση έστρεψε o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
Tα βέλη προς την προηγούμενη κυβέρνηση έστρεψε o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του μετέτρεψε την ανάπτυξη σε ύφεση.
«Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τους Ετήσιους Εθνικούς Λογαριασμούς, με την επικαιροποίηση των στοιχείων για το παρελθόν, έκανε ακόμα πιο αισθητή την αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι την περίοδο 2015-2018 η Ελλάδα κατέγραψε σωρευτικά ανάπτυξη ύψους μόλις 2% (ποσοστό πολύ χαμηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8%), όταν οι οικονομίες της Ευρωζώνης αναπτύσσονταν με τετραπλάσιο ρυθμό, φθάνοντας σωρευτικά το 8,3%.
«Ευτυχώς, η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει το 2019» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναλυτικά η δήλωση Σταϊκούρα

«Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τους Ετήσιους Εθνικούς Λογαριασμούς, με την επικαιροποίηση των στοιχείων για το παρελθόν, έκανε ακόμα πιο αισθητή την αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – περίοδο στη διάρκεια της οποίας η Ευρώπη αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στη χώρα μας τα έτη 2015-2019, με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα, και ο ρυθμός μεταβολής των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκαν ως εξής:
Image
 Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι την περίοδο 2015-2018 η Ελλάδα κατέγραψε σωρευτικά ανάπτυξη ύψους μόλις 2% (ποσοστό πολύ χαμηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8%), όταν οι οικονομίες της Ευρωζώνης αναπτύσσονταν με τετραπλάσιο ρυθμό, φθάνοντας σωρευτικά το 8,3% το εν λόγω διάστημα.
Επιβεβαιώνεται, έτσι, για ακόμα μία φορά ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, με τις εσφαλμένες πολιτικές επιλογές της, μετέτρεψε την ανάπτυξη που παρέλαβε σε ύφεση και κατέστησε την ελληνική οικονομία ουραγό της Ευρώπης.
Ευτυχώς, η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει το 2019».

Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Σταϊκούρα - «Εκτός τόπου και χρόνου η κυβέρνηση»

Έντονη η αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα αναφορικά με την αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας σε σύγκριση με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2018, όπου κάνουν λόγο για «άκρως ανησυχητική έλλειψη επαφής του υπουργού Οικονομικών με την πραγματικότητα».
Σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν:
«Ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι από τα δύο πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο την ελληνική κοινωνία στη δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει αναιμική την ανάπτυξη 2% που επιτεύχθηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά, μάλιστα, από χρεοκοπία και μία μακρά περίοδο ύφεσης;
Και τούτο παρά το γεγονός ότι από την ώρα που ανέλαβε και πάλι τα ηνία της χώρας η ΝΔ την έθεσε ξανά σε υφεσιακή τροχιά, πολύ πριν τον κορωνοϊό (στοιχεία δ΄ τριμήνου 2019 ΕΛΣΤΑΤ) και τη βύθισε για τα καλά στην ύφεση το 2020 (στοιχεία α΄ και β΄ τριμήνου 2020 ΕΛΣΤΑΤ), χωρίς να γνωρίζει κανείς μας πότε θα βγούμε απ’ αυτό το τούνελ.
Ή, κυρίως, το γεγονός ότι εν μέσω μιας απίστευτης πανδημικής και οικονομικής κρίσης, με εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους και λουκέτα στην αγορά, η κυβέρνηση, τελικά, όχι απλώς νίπτει τας χείρας της, αλλά ως να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, πανηγυρίζει για τις επιδόσεις της στην οικονομία;
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών στερείται κάθε επαφής με την πραγματικότητα».

Νέα ανακοίνωση Σταϊκούρα

«Σε σημερινή δήλωσή μου παρέθεσα και, συνοπτικά και αντικειμενικά, ερμήνευσα τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, συγκριτικά με τον μέσο ρυθμό μεγέθυνσης των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης, κατά τα έτη 2015 έως 2019.
Επισήμανα ότι οι αριθμοί αποκαλύπτουν πως η επίδοση της ελληνικής οικονομίας υπήρξε σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης κατά τα έτη 2015 έως 2018 και υψηλότερη μόνο κατά το έτος 2019.
Επ’ αυτών, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα άλλης ερμηνείας.
Τα αρμόδια επί των οικονομικών στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να τοποθετηθούν επί των αποτελεσμάτων των οικονομικών πολιτικών τους, επιχειρούν να αποδράσουν στα προσφιλή τους ροζ συννεφάκια.
Συννεφάκια που ταξιδεύουν τόσο γρήγορα, ώστε τους βοηθούν να συγχέουν ετήσιες επιδόσεις με σωρευτικά μεγέθη.
Όμως, η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών παραμένει.
Και σε αυτή παραμένουμε και εμείς».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης