Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων – Μετά τον Erdogan υπουργός του «δεσμεύει» με χάρτη το Αιγαίο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ως την Κύπρο

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων – Μετά τον Erdogan υπουργός του «δεσμεύει» με χάρτη το Αιγαίο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ως την Κύπρο
Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες, ξεκαθάρισε ο Erodgan ενώ το Oruc Reis πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
(UPD) Καθημερινές είναι πλέον οι επεκτατικές προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, καθώς μετά τον Tayyip Erdogan  ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Adil Karaismailoğlu δήλωσε πως «επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στην Γαλάζια Πατρίδα μας», δημοσιεύοντας και τους αντίστοιχους χάρτες.
Η κυβέρνηση Erdogan επαναφέρει κατά το δοκούν την φαντασίωση της  «Γαλάζιας Πατρίδας» ενώ παρουσιάζοντας δικούς της χάρτες αυξάνει την περιοχή όπου θεωρεί ότι έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης από την Κάρπαθο έως και την Κύπρο, νοτίως της Κρήτης.
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Adil Karaismailoğlu, υποστήριξε πω αυτό έγινε για «να συμπεριλάβουμε τις περιοχές αναζήτησης των εθνικών μας πλοίων που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλή τύχη στη χώρα μας στο νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης».
Διευρύναμε την περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης μας στην Γαλάζια Πατρίδα μας, με τρόπο που θα περιλαμβάνει τις όπου δραστηριοποιούνται σε έρευνες στην Αν. Μεσόγειο τα εθνικά μας πλοία.
Ας είναι χαρμόσυνο για την πατρίδα μας το νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης».
Καταλήγει  η ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Μεταφορών .
Image


Χθές (17/10) ο ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan στη διάρκεια φιέστας που έστησε στη Μαύρη Θάλασσα και στο πλωτό γεωτρύπανο Fatih επέμεινε στην γνωστή προκλητική ρητορική του.

Μετά το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (15 -16/10/2020), που κατέληξε σε ένα ακόμη ανούσιο ευχολόγιο, που επιτείνει την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας, o Erdogan ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.
Και ενώ το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ο Erdogan τόνισε, πως η Τουρκία δεν επιθυμεί τα δικαιώματα και τα εδάφη άλλων κρατών, αλλά θα συνεχίσει τις έρευνες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα και θα υπερασπιστεί, όπως σημείωσε, τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.
Ο Erdogan πρόσθεσε ότι, η ΕΕ είναι «αιχμάλωτη» της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων στη διαμάχη για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό καταστρέφει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εάν η ΕΕ δεν έχει αμερόληπτη στάση σε υπάρχουσες διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή η κατάσταση θα είναι η επίσημη διακήρυξη για το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά την πανηγυρική τελετή στο Fatih o Τούρκος πρόεδρος είπε, πως μετά τις  νέες γεωτρήσεις ανακαλύφθηκε περισσότερο φυσικό αέριο το οποίο -σύμφωνα με τον ίδιο- φτάνει τα 405 δισ. κυβικά μέτρα.
Προσδιόρισε, πως το πρόσθετο κοίτασμα αφορά σε 85 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Cumhurbaşkanı Erdoğan
 Το Αύγουστο 2020 ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη γεώτρηση Τuna 1.
Erdogan announces more gas reserves find in Black Sea
Το επικοινωνιακό show Erdogan

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της Τουρκίας και του Προέδρου Erdogan ο οποίος θα δώσει επικοινωνιακό show στις 17 Οκτωβρίου 2020 περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση αναφέροντας ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο Δούναβη 1 στην Μαύρη Θάλασσα αντί 320 δισεκ. κυβικών μέτρων ανέρχονται στα 400-420 δισεκ. και είναι καλύτερης ποιότητας από τις αρχικές εκτιμήσεις,  έγραφε το Bankingnews.gr, στις 15/10/2020.

Ο Edogan θα δώσει ένα επικοινωνιακό show υποστηριζόμενος:

-Από το Oruc Reis το οποίο ήδη βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου και θα παραμείνει έως τις 22 Οκτωβρίου 2020.
Να σημειωθεί ότι το Oruc Reis το οποίο ερευνά τον βυθό σε ξεκάθαρα ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ υποστηρίζεται από τα πλοία Ataman και Cengiz Han.
Τα δύο αυτά πλοία συνοδεύουν το Oruc Reis παρέχοντας υποστήριξη στις έρευνες.
Ταυτόχρονα δύο φρεγάτες κατά τα τουρκικά μέσα παρακολουθούν από απόσταση το Oruc Reis.

-To γεωτρύπανο kanuni ήδη έχει ξεκινήσει και κατευθύνεται σε Κωνσταντινούπολη με στόχο να φθάσει στο οικόπεδο 1 του κοιτάσματος του Δούναβη όπου θα ξεκινήσει εξορύξεις.
Να σημειωθεί ότι βρέθηκε κοντά στο Καστελόριζο το Kanuni αλλά δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην περιοχή, ο στόχος του είναι ότι θα πάει στην Μαύρη Θάλασσα όπου θα υποστηρίξει το Fatih το έτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας που συνεχίζει τις έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα.
Νέα "ύπουλη" πρόκληση της Τουρκίας: Βγάζει νύχτα και τρίτο γεωτρύπανο στο  Αιγαίο | kontranews.gr

-Το Barbaros ήδη έχει αναλάβει δράση αντικαθιστώντας το Yavuz το οποίο αποσύρθηκε για επισκευές.
Barbaros και Yavuz τα δύο σε σύνολο πέντε ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας εστιάζει δυτικά – νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Για την ιστορία το Yavuz ξεκίνησε τις έρευνες τον Απρίλιο 2020 και το Barbaros που προσφάτως ανέλαβε θα ολοκληρώσει τις έρευνες τον Νοέμβριο 2020 δηλαδή 200 ημέρες πραγματοποιούν έρευνες ανατολικά και δυτικά της Κύπρου.
Στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros: Πολύμηνη προκλητικότητα των Τούρκων, λένε  κυπριακές πηγές - CNN.gr

H μεγάλη αλλαγή στην Τουρκική στρατηγική είναι ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε ναυτική δύναμη και μάλιστα διαθέτοντας και 5 ερευνητικά πλοία.
Η Ελλάδα που είναι μια χώρα με σπουδαία ναυτική ιστορία δεν έχει ερευνητικό πλοίο και η Τουρκία που τα τελευταία 10-15 χρόνια εστιάζει στην θάλασσα απέκτησε 5 ερευνητικά πλοία.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία εξαναγκάστηκε να τα αγοράσει γιατί λόγω των αμφισβητούμενων νερών δεν δέχονταν να ενοικιάσουν ερευνητικά σκάφη στην Τουρκία.
Εν μέρει αυτό είναι αληθές αλλά στην πράξη η Τουρκία έχει αναπτυχθεί πολύ περισσότερο από ότι η Ελλάδα που στρέφεται σε διεθνείς εταιρίες πετρελαιοειδών για να διεξάγουν τις έρευνες.
Αυτή είναι λάθος συνταγή αν και ορισμένοι θα σπεύσουν να αναφέρουν ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ελλάδος είναι μικρής κλίμακας σε σχέση με το παγκόσμιο δυναμικό.
Από 320 δισ στα 400-420 δισ κυβικά μέτρα το φυσικό αέριο στον Δούναβη 1 - Φιέστα στο Fatih από Erdogan στις 17/10

Επίθεση στην Ελλάδα από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Επίθεση στην Ελλάδα με αφορμή και τη σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για το Nagorno Karabakh εξαπέλυσε νωρίτερα το Σάββατο (17/10/2020) η Τουρκία.
Η στάση αυτή της Ελλάδας είναι μία περαιτέρω απόδειξη της «επιλογής της για μία πολιτική έντασης και κλιμάκωσης στις σχέσεις της με την Τουρκία, παρά για καλή γειτονία, διάλογο και συνεργασία» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας «πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ του κατακτητή και του θύματος στο Nagorno Karabakh», δήλωσε ο Aksoy.
Ο Aksoy κάλεσε την Ελλάδα να καταδικάσει την παράνομη κατοχή των Αρμενίων στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν και να υποστηρίξει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που κατά την Τουρκία καλούν την Αρμενία να αποσυρθεί αμέσως, πλήρως και άνευ όρων.
Η τρέχουσα θέση της Ελλάδας είναι μέρος του προτύπου της να είναι «ο δημιουργός των προβλημάτων ή ο υποστηρικτής των δημιουργών των προβλημάτων», είπε.
Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει ποτέ αυτούς που παραμένουν σιωπηλοί για τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματα πολέμου της Αρμενίας εναντίον πολιτών του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Ο Hulusi Akar καταδίκασε έντονα τις ενέργειες της Αρμενίας και επανέλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας στο Μπακού σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αζέρο ομόλογό του Zakir Hasanov.
«Όσοι ζητούν εκεχειρία και διαπραγματεύσεις παρακολουθούν τώρα από μακριά καθώς η Αρμενία συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Akar.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία είναι κοινός παρονομαστής όλων των προβλημάτων στην περιοχή

Για διεθνές αδιέξοδο της Τουρκίας μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και λόγω των δικών της επιλογών κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Αρμενία και το Ιράκ, το μόνο που κάνουν είναι να αναδεικνύουν διεθνώς το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει συνεπεία των δικών της επιλογών» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.
Περαιτέρω ο κ. Γεννηματάς επισημαίνει ότι «όσο για τον εξωφρενικό ισχυρισμό της ότι αποτελεί κοινό παρονομαστή για τη λύση όλων των προβλημάτων στην περιοχή, θα ήταν σκόπιμο να τον επιβεβαιώσει με τις χώρες της περιοχής που μάλλον ως κοινό παρονομαστή των προβλημάτων τους την αισθάνονται».


bankingnews.gr

BREAKING NEWS