Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Πρέπει με την επέκταση των χωρικών υδάτων να καταστεί σαφές ότι δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα

Κατρούγκαλος: Πρέπει με την επέκταση των χωρικών υδάτων να καταστεί σαφές ότι δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα
«Η ορθή στρατηγική για τη χώρα μας είναι να μετατρέψει τις κόκκινες γραμμές μας σε ευρωτουρκικές», αναφέρει ο Γ. Κατρούγκαλος
Η αμφισβήτηση με την πρόσφατη τουρκική NAVTEX του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο, «δεν αφήνει περιθώρια για άλλες επιλογές. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα, ούτε σήμερα στο Καστελόριζο ούτε αύριο στην Κρήτη», τονίζει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Γ. Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews σημειώνει ότι η Τουρκία έχει μία σταθερή αναθεωρητική στρατηγική, η οποία το τελευταίο διάστημα υπηρετείται με κλιμακούμενη επιθετικότητα και στο πλαίσιο αυτό, επιχειρεί πάγια να θέσει σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με προβολή ισχύος και διαστρεβλώνοντας το διεθνές δίκαιο.
«Η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης, τόσο με εμπρηστική ρητορική όσο και με έμπρακτες ενέργειες, μία μόνον από τις οποίες είναι η έκδοση της NAVTEX, αποσκοπεί στην διαμόρφωση τετελεσμένων, τόσο εν όψει τυχόν επανεκκίνησης του διαλόγου όσο και μακροπρόθεσμα», προσθέτει.
Ο ίδιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι έχει σοβαρές ευθύνες γιατί εγκατέλειψε την πρωτοβουλία των κινήσεων πλήρως στην άλλη πλευρά.
«Η ορθή στρατηγική για τη χώρα μας είναι να μετατρέψει τις κόκκινες γραμμές μας σε ευρωτουρκικές, καλώντας την ΕΕ να υιοθετήσει μία διττή πολιτική απέναντι στην Τουρκία: Αφενός να ασκεί με κάθε μέσο πίεση για την αποτροπή της επιθετικότητας της με ισχυρές κυρώσεις, και αφετέρου να αποκαταστήσει συνθήκες ουσιαστικού διαλόγου μαζί της, βάζοντας στο τραπέζι την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και την εφαρμογή και επικαιροποίηση της Δήλωσης για το προσφυγικό», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τίποτα από αυτά δεν έκανε η ΝΔ».
Κληθείς να απαντήσει γιατί θεωρεί τόσο σημαντικό το θέμα των κυρώσεων, αναφέρει πως «παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στον διάλογο, ως μοναδικό τρόπο επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία, γνωρίζουμε όμως επίσης ότι ο διάλογος δεν είναι βιώσιμος υπό όρους εκβιασμών και προβολής ισχύος.
Αυτό το μήνυμα έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του στους ευρωπαίους ηγέτες πριν το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Αν δεν υπάρξει μηχανισμός ευρωπαϊκών κυρώσεων ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστος και χωρίς προοπτικές επιτυχίας.
Ως προς δε το Νότο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, είχε αξιοποιήσει στο έπακρο την Διάσκεψη των MED 7, των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου και είχε πετύχει την υποστήριξη εκ μέρους τους των εθνικών θέσεων. Η αδράνεια του κ. Μητσοτάκη να μην ενεργοποιήσει μέχρι πρόσφατα το θεσμό αυτό, είναι ένα ακόμη παράδειγμα εγκατάλειψης της ενεργητικής διπλωματίας εκ μέρους της ΝΔ, που οδηγεί στα αποτελέσματα που περιγράψατε, σχετική αποστασιοποίηση δηλαδή φυσικών συμμάχων μας στις πρόσφατες συζητήσεις στην ΕΕ».
Κληθείς να απαντήσει στο τι σημαίνει για το κυπριακό το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, αναφέρει «μία ακόμη πρόκληση σε βάρος του διεθνούς δικαίου και ευθεία παραβίαση των ψηφισμάτων 550 (1984) and 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας, με προφανή πρόθεση την υπονόμευση της επανέναρξης των συνομιλιών.
Είναι θετικό γεγονός η αποδοκιμασία του τυχοδιωκτισμού από τον κ. Ακιτζί, ιδίως εάν είναι νικητής στις προσεχείς «εκλογές».
Τέλος, «πλήρως αποκαλυπτική της υποκρισίας της Νέας Δημοκρατίας επί του θέματος αλλά και της αδυναμίας της να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας», κρίνει ο κ. Κατρούγκαλος  την έως τώρα εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών από τη ΝΔ.
Όπως σημειώνει , «αφενός εκτίθεται διεθνώς με την αναβολή επ΄ αόριστο της κύρωσης των τριών εφαρμοστικών πρωτοκόλλων της Συμφωνίας, από τους φόβους αντίδρασης της εθνικιστικής της πτέρυγας.
Αφετέρου δεν έχει συγκαλέσει ούτε μία συνεδρίαση των επιτροπών για τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα, αδιαφορώντας για το εάν υπάρχουν ακόμη αλυτρωτικές αναφορές στα πρώτα ή δεν κατοχυρώνονται ελληνικά συμφέροντα σε σχέση με τα δεύτερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης