Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι εισηγμένες του ΧΑ «σνομπάρουν» το Athex Mid Cap Conference λόγω… ονόματος

Οι εισηγμένες του ΧΑ «σνομπάρουν» το Athex Mid Cap Conference λόγω… ονόματος
Οι «μεγάλες» του ΧΑ και κυρίως εταιρείες που συμμετέχουν στον FTSE 25, αρνούνται να δηλώσουν συμμετοχή καθώς δε θέλουν να συνδεθεί το όνομα της εταιρείας με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση
Περιορισμένο ήταν το ενδιαφέρον για το ATHEX Mid Cap Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την περασμένη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.
Αν και λόγω διαδικτυακής παρουσίασης το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ήταν μεγαλύτερο φέτος, οι εισηγμένες απείχαν, αφού μόλις 10 εταιρείες έλαβαν μέρος.
Όπως εξηγούν στελέχη της ΕΧΑΕ, οι εισηγμένες εταιρείες «σνομπάρουν» το συγκεκριμένο συνέδριο λόγω… ονόματος.
Ο λόγος είναι το «Mid Cap», που παραπέμπει σε εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Οι «μεγάλες» του ΧΑ και κυρίως εταιρείες που συμμετέχουν στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE 25, αρνούνται να δηλώσουν συμμετοχή καθώς δε θέλουν να συνδεθεί το όνομα της εταιρείας με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Από την άλλη εταιρείες που στην Ελλάδα θεωρούνται μεγάλες σε κεφαλαιοποίηση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι μεσαίες ή ακόμα και μικρές εταιρείες.
Έτσι, προτιμούν να χάσουν την ευκαιρία να μιλήσουν στους ξένους επενδυτές για τα μεγέθη τους και τις προοπτικές τους, ειδικά σε μία πολύ δύσκολη χρηματιστηριακά συγκυρία για τις ελληνικές μετοχές.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος 10 εταιρείες από τις οποίες μόλις 3 ανήκαν στον δείκτη FTSE 25 και η μία μάλιστα από τις 3 ήταν η ίδια η ΕΧΑΕ, η οποία διοργάνωνε το συνέδριο.

Το συνέδριο παρακολούθησαν 119 επαγγελματίες και 46 εταιρείες, ενώ έγιναν 385 συναντήσεις.

Αναφορικά με τις αποτιμήσεις, ο ΑΔΜΗΕ με 517 εκατ. ευρώ συμμετείχε όπως και ο ΟΛΠ με 433 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ έχει κεφαλαιοποίηση 167 εκατ. ευρώ.
Συμμετείχαν όμως εταιρείες όπως η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ αλλά δε συμμετέχει στο δείκτη FTSE 25, λόγω περιορισμένης διασποράς.
Η συγκεκριμένη εισηγμένη έχει αποτίμηση υψηλότερη από 6 εισηγμένες του FTSE 25, αλλά και η Quest Συμμετοχών η οποία έχει υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από τις ΕΧΑΕ, Φουρλή, Aegean Airlines και Ελλάκτωρ.
Βάσει των αποτιμήσεων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μόλις 10 εισηγμένες έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ και άλλες 4 είναι οριακά χαμηλότερα από το 1 δισ. ευρώ.   
Υπενθυμίζεται πως οι εταιρείες που πήραν μέρος ήταν οι: ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Cenergy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι-Κρι, ΟΛΠ, Quest Συμμετοχών, ΟΛΘ και Πλαστικά Θράκης.
Η ΕΧΑΕ προετοιμάζει τώρα το αντίστοιχο συνέδριο για εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με πληροφορίες ο προγραμματισμός είναι να έχει γίνει μέχρι το Νοέμβριο.

Γιώργος Κατικάς

george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης