Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το μοντέλο Εθνικής (110 εκατ στα 600 εκατ NPEs) θα ακολουθήσει και η Alpha bank στην Κύπρο

Το μοντέλο Εθνικής (110 εκατ στα 600 εκατ NPEs) θα ακολουθήσει και η Alpha bank στην Κύπρο
Το μοντέλο πώλησης της Εθνικής τράπεζας απέδωσε και η Alpha bank που παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις φαίνεται να σχεδιάζει να υιοθετήσει ανάλογο μοντέλο
Την στρατηγική της Εθνικής τράπεζας στην Κύπρο θα υιοθετήσει η Alpha bank με στόχο την καθαρή εξυγίανση της θυγατρικής της.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα αναζητούσε την βέλτιστη στρατηγική για την πώληση της θυγατρικής της στην Κύπρο.
Το 2017 είχε αποφασίσει να πουλήσει την θυγατρική και μάλιστα είχε αποταθεί σε διάφορους ενδιαφερόμενους.
Ωστόσο η πώληση δεν προχώρησε καθώς κανείς δεν ήθελε να αγοράσει μια τράπεζα με τόσα προβλήματα.
Έτσι λοιπόν η Εθνική αποφάσισε ουσιαστικά να τεμαχίσει στα δύο την θυγατρική στην Κύπρο, ξεχώρισε την καλή τράπεζα που την πούλησε στην Astra bank ενώ την κακή τράπεζα, το σκέλος των προβληματικών δανείων που απόσχισε από την υγιή τράπεζα το πούλησε στην Bain Capital.
Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό fund αγόρασε 600 εκατ ευρώ NPEs κυρίως μικρών επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου έναντι 110 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική Κύπρου σε συνεργασία προφανώς με την διοίκηση της Εθνικής στην Ελλάδα έκαναν πολύ καλή δουλειά στην διαχείριση της όλης διαδικασίας ώστε να πουληθεί η δραστηριότητα.
Το μοντέλο πώλησης της Εθνικής τράπεζας απέδωσε και η Alpha bank που παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις φαίνεται να σχεδιάζει να υιοθετήσει ανάλογο μοντέλο.
Ουσιαστικά την θυγατρική στην Κύπρο που έχει 2,2 δισεκ. καταθέσεις, περί τα 3,5 δισεκ. δάνεια, δείκτη NPEs 75% ενώ οι εργαζόμενοι φθάνουν τους 700 θα διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα και εν συνεχεία θα πωληθεί σε ενδιαφερόμενους που θα υπάρξουν καθώς έχει ορισμένα ενδιαφέροντα assets.
Με τις κινήσεις αυτές ουσιαστικά μόνο η Eurobank θα έχει απομείνει από τις ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης