Δομική αλλαγή και κούρεμα των παλαιών συμβάσεων η λύση που εξετάζεται για τον ΕΛΑΠΕ

Δομική αλλαγή και κούρεμα των παλαιών συμβάσεων η λύση που εξετάζεται για τον ΕΛΑΠΕ
Λύση μακροπρόθεσμη και διατηρίσιμη ζητά η αγορά για τον ελλειμματικό ΕΛΑΠΕ
Σε δομική αλλαγή προσανατολίζεται το επιτελείο του Υπουργείου Ενέργειας στον λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ, ώστε να υπάρξει μια μόνιμη και σταθερή λύση για το ζήτημα που έχει δημιουργήσει ακανθώδες πρόβλημα στην αγορά των ΑΠΕ και αφορά τους έχοντες παλαιές συμβάσεις.
Και αυτό γιατί από πλεονασματικός ο ΕΛΑΠΕ έχει μετατραπεί σε ένα χρόνο σε ελλειμματικό λογαριασμό και δεν μπορεί να στηρίξει το σύστημα των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου αναμένεται κινητοποίηση των ξένων επενδυτών που έχουν υφιστάμενες επενδύσεις διαμέσου των πρεσβειών τους, ιταλική, γαλλική και ισπανική τις προσεχείς ημέρες.
Πρόκειται για τις εταιρίες ΕNEL, EDF, IBERDROLA KAI EREN.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο εξετάζει μια λύση στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του ελλείμματος.
Πιθανή λύση είναι ένα κούρεμα παλαιών συμβάσεων που μπορεί να φτάσει και το 30% για  να ανταποκριθεί το σύστημα.
Η όποια λύση όμως θα πρέπει να πληροί τα όσα ρητά δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός σχετικά με αποφάσεις, που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τις δανειακές υποχρεώσεις των επενδυτών και όπως είπε, " βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις τράπεζες για αυτό".
Χρηματοδοτήσεις από το Πράσινο Ταμείο και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ήδη στα πλάνα, ενώ ο ΥΠΕΝ απέκλεισε τα οριζόντια μέτρα.
Κορυφαίος επιχειρηματίας ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει για τον ΕΛΑΠΕ μια λύση ευσταθής και διατηρίσιμη, που θα δώσει οριστική λύση στην αγορά.
Κατά το Υπουργείο η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ δεν ήταν ο βασικός λόγος εκτροπής του ΕΛΑΠΕ αλλά τα δεδομένα της μείωσης της ζήτησης λόγω COVID και η κατάρρευση της οριακής τιμής.
Κατά άλλους παράγοντες το κούρεμα των παλαιών συμβάσεων θα είναι καταστροφικό και μη αποδεκτό και για τον λόγο αυτό η αγορά είναι καζάνι που βράζει.
Ο κ. Χατζηδάκης πάντως επαναλαμβάνει σθεναρά ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ΑΠΕ,αλλά "βρισκόμαστε σε περίοδο κοινωνικής κρίσης", όπως αναφέρει.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS