Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Νέα αύξηση κατά 400 δισ. στο πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ και ανόδος στο ευρώ

tags :
Goldman: Νέα αύξηση κατά 400 δισ. στο πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ και ανόδος στο ευρώ
Ένα διευρυμένο και εκτεταμένο PEPP φαίνεται να αντικαθιστά πολιτικές που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο επιτόκιο χωρίς κίνδυνο
Νέα αύξηση του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, κατά 400 δισ. ευρώ, βλέπει η Goldman Sachs, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται και επέκταση του χρόνου του προγράμματος κατά τουλάχιστον έξι μήνες, μέχρι τα τέλη του 2021.
Ενώ η πρόσθετη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι συνήθως αρνητική για ένα νόμισμα, αυτό δεν συμβαίνει πάντα: στο παρελθόν το ευρώ ανατιμήθηκε ως απάντηση στις ενέργειες της ΕΚΤ που ενισχύουν τα κρατικά πιστωτικά spread, αναφέρει η Goldman Sachs.
Κατά την άποψή της, μια επέκταση του PEPP θα αποδεικνύει περαιτέρω ότι η ΕΚΤ έχει τα περιθώρια να αποδεχτεί ένα ισχυρότερο ευρώ σε αντάλλαγμα για τη διατήρηση ευκολότερων οικονομικών συνθηκών μέσω άλλων καναλιών.
Εάν η ΕΚΤ σκοπεύει να αποδυναμώσει τη συναλλαγματική ισοτιμία, η μείωση του επιτοκίου των καταθέσεων θα ήταν πιο αποτελεσματική.
Οι μη συμβατικές ενέργειες νομισματικής πολιτικής (UMP) μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές και την οικονομία μέσω διαφόρων καναλιών.
Image
Στην πράξη, όποτε οι αγορές πάρουν το σήμα από το τι προσπαθεί κυρίως να επιτύχει η πολιτική, με βάση τον σχεδιασμό του προγράμματος και τον τρόπο παρουσίασης, μπορούν να αντιδράσουν αναλόγως.
Σε αυτήν την περίπτωση, εάν ένα διευρυμένο και εκτεταμένο PEPP φαίνεται να αντικαθιστά πολιτικές που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο επιτόκιο χωρίς κίνδυνο - όπως το επιτόκιο καταθέσεων που μειώνεται περαιτέρω σε αρνητική περιοχή ή πρόσθετες αγορές μέσω της εφαρμογής APP που έχει λιγότερη ευελιξία - τότε θα στείλει επίσης ένα σήμα σχετικά με το ποιο κανάλι δίνει έμφαση στην ΕΚΤ.
Image
Η Goldman Sachs αναμένει περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ, ωστόσο, εάν η ΕΚΤ στρεφόταν προς δράσεις πολιτικής που θα επηρέαζαν πιο άμεσα το νόμισμα, όπως η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος, αυτό θα αποτελούσε μια πρόκληση στην έκταση της ανατίμησης του νομίσματος.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης