Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πέτσας για Στουρνάρα - bad bank: Βλέπουμε θετικά κάθε πρόταση - Θα αξιολογηθεί

Πέτσας για Στουρνάρα - bad bank: Βλέπουμε θετικά κάθε πρόταση - Θα αξιολογηθεί
H πρόταση Στουρνάρα θα αξιολογηθεί μαζί με τα άλλα δεδομένα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για τη δημιουργία bad bank κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Βλέπουμε θετικά κάθε πρόταση που συμβάλει στη μείωση του χρέους και στην αύξηση ρευστότητας των νοικοκυριών.
Θα αξιολογηθεί μαζί με τα άλλα δεδομένα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως έχει μεταδώσει το basnkingnews.gr, η πρόταση Στουρνάρα προσκορύει στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ).
Με βάση την EBA, τα προβληματικά δάνεια που θα μεταφέρονται από τις τράπεζες στην bad bank θα πρέπει να πληρούν μια υποχρέωση να μεταφερθούν σε εμπορικές και όχι λογιστικές τιμές.
Η πρόταση της ΤτΕ που αποτελεί μια παρουσίαση ιδεών πολλών σεναρίων, στο σκέλος της μεταφοράς προβληματικών δανείων ορίζει ότι θα μεταφερθούν σε λογιστικές τιμές συν τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια – net book value.
Έτσι λοιπόν και με βάση την τελευταία οδηγία της EBA δεν μπορεί να υπάρξει μεταφορά προβληματικών δανείων εάν δεν αφορά τις εμπορικές τιμές.

Δυσφορία στο υπουργείο Οικονομικών

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει την πρόταση της ΤτΕ με μεγάλη δυσφορία για 3 βασικούς λόγους:

1)Γιατί έχει εκτιμηθεί ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει μια μαύρη τρύπα 8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια που δεν υπάρχουν.
Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει να κάνει χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού – capital buffer –.
Στην κυβέρνηση έχουν εκτιμήσει ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να υποστεί μια ζημία 8 δισεκ. ενώ η μεταφορά του DTC με το οποίο ουσιαστικά θα πληρώνεται το δημόσιο είναι αέρας…
Οι τράπεζες και οι επενδυτές γνωρίζουν ότι το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που φθάνει τα 15,5 δισεκ. σε σύνολο κεφαλαίων 28 δισεκ. είναι αέρας…
2)H πρόταση της ΤτΕ δημιουργεί σκηνικό σύγκρουσης με την υφιστάμενη λύση το σχέδιο Ηρακλής.
Υπάρχει κίνδυνος όπως είχε αναφέρει η έκθεση Πισσαρίδη ότι εάν υπάρξουν δύο προτάσεις ταυτόχρονα θα οδηγήσουν σε αδράνεια και τις δύο καθώς η μια θα συγκρούεται με την άλλη και στο τέλος αντί να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια… θα μείνουν στάσιμα.
3)Η πρόταση της ΤτΕ επιφέρει ετεροβαρή υποστήριξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στην πράξη είναι εις βάρος της Eurobank και Εθνικής τράπεζας και ωφελεί την Πειραιώς και Alpha bank λόγω υψηλών χαρτοφυλακίων NPEs, λόγω DTC και χαμηλότερου coverage ratio NPEs δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα αναθέσει την πρόταση της ΤτΕ για τα προβληματικά δάνεια και την bad bank σε ειδικό σύμβουλο ώστε να αποφανθεί εάν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης