Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Ύφεση μόλις 1,4% στην Τουρκία το 2020, ανάπτυξη 7,2% το 2021

Scope Ratings: Ύφεση μόλις 1,4% στην Τουρκία το 2020, ανάπτυξη 7,2% το 2021
Έκθεση της Scope Ratings για την Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη
Στο μόλις 1,4%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,2%, αναμένει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Τουρκίας το 2020η Scope Ratings, σε έκθεσή της για τις οικονομίες στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη.
Όπως σημειώνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, οι οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα συρρικνωθούν λιγότερο του αναμενομένου φέτος, αλλά το ΑΕΠ θα επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες χώρες μόνο μετά το 2021, καθώς η κρίση για την υγεία του Covid-19 επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.
«Τα καθημερινά περιστατικά και οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές χώρες της περιοχής, τα οποία αναπόφευκτα θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη.
Τούτου λεχθέντος, η φετινή πτώση του ΑΕΠ στην ΚΑ Ευρώπη μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο φαινόταν πριν από μήνες, λόγω της λιγότερο σοβαρής μείωσης του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και της ισχυρότερης ανάκαμψης του γ’ τριμήνου.
Η αποφασιστική δράση νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής και η δημοσιονομική ώθηση από τις κυβερνήσεις, έχουν σώσει την περιοχή από μια πιθανώς σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση φέτος», σχολιάζεται.
Παράλληλα, πολλά βασίζονται επίσης στην αποτελεσματική αξιοποίηση του πρόσφατα συμφωνηθέντος προϋπολογισμού της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να υποστηρίξει την ανάκαμψη στα κράτη-μέλη της ΕΕ της περιοχής και να διευκολύνει τις απαραίτητες μεσοπρόθεσμες επενδύσεις.
Η Scope έχει αναθεωρήσει επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την ύφεση στην Πολωνία, από 4,2% σε 3,9% το 2020.
Για την Τουρκία, η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε σε ύφεση μόλις 1,4% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,2% το 2020, για τη Ρωσία αναθεωρήθηκε σε ύφεση 5,5% (έναντι 6,8%)
Η ύφεση φέτος θα είναι ηπιότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως στην Τσεχική Δημοκρατία στο 7% σε σύγκριση με 7,5%, τη Ρουμανία (5,5% έναντι 6,3%), τη Σλοβενία (7% έναντι 7,6%) και τη Βουλγαρία (5% έναντι -7%).
Οι προβλέψεις για βαθιά συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι αμετάβλητες για την Ουγγαρία στο -6%, τη Σλοβακία στο -8,1% και την Κροατία στο -8,9%.
Ο οίκος προβλέπει πτώση του ΑΕΠ στη Λιθουανία (1,5%, από προηγούμενη πρόβλεψη 7,6%), μετά την εκπληκτικά ανθεκτική οικονομική δραστηριότητα το β’ τρίμηνο.
Η πρόβλεψη για την Εσθονία αναθεωρήθηκε σε -5,5% από -7,7%, τη Λετονία -5,5% από -8%, ενώ για τη Γεωργία παρέμεινε στο -5%.
Η Scope αναμένει ανάκαμψη για τις περισσότερες οικονομίες στην περιοχή το επόμενο έτος, που θα κυμαίνεται από 3,5% στη Ρωσία έως 7,2% στην Τουρκία.
Image Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης