Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι τεχνολογικές IPO ακμάζουν στις ΗΠΑ και την Κίνα αλλά όχι στην Ευρώπη

tags :
Γιατί οι τεχνολογικές IPO ακμάζουν στις ΗΠΑ και την Κίνα αλλά όχι στην Ευρώπη
Το 2020 μοιάζει μια καλή χρονιά για Αρχικές Δημόσιες Προσφορές (IPO) τεχνολογικών εταιριών για εισαγωγή στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Κίνας
Το 2020 μοιάζει μια καλή χρονιά για Αρχικές Δημόσιες Προσφορές (IPO) τεχνολογικών εταιριών για εισαγωγή στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Κίνας.
Γιατί λοιπόν υστερεί η Ευρώπη;
Σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας PitchBook, η Ευρώπη έχει καταγράψει μόνο 26 IPOs (αξία μόλις 6,7 δισ.  δολαρίων) που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια μέσα στο 2020, την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 70 (αξίας 72,8 δισ. δολαρίων) και στην Κίνα 92 (αξίας 118,19 δις. δολαρίων).
Υπήρξαν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις όπως ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου The Hut Group έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο μήνα, με ισχυρή υποδοχή από τους επενδυτές, αντλώντας περίπου 920 εκατομμύρια λίρες (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) την ημέρα της δημόσιας εγγραφής του.
Αλλά ακόμη και η Balderton Capital, πρώτος υποστηρικτής της εταιρείας, παραδέχεται ότι ήταν μια ήσυχη χρονιά μέχρι στιγμής για τις ευρωπαϊκές IPO τεχνολογίας.
Image
Ενώ υπήρξαν εντυπωσιακές προσκλήσεις από ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, «το απογοητευτικό είναι ότι πολλές από αυτές επιλέγουν να εισαχθούν στις αγορές των ΗΠΑ και όχι στην Ευρώπη, δηλαδή, περισσότερες εταιρείες στρέφονται στη Νέα Υόρκη παρά στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη ή το Άμστερνταμ.

Γιατί υστερεί η Ευρώπη;

Η έρευνα της McKinsey δείχνει ότι ορισμένα βασικά ζητήματα μπορεί να φταίνε.
Με βάση την ανάλυση των δεδομένων του PitchBook, η συμβουλευτική εταιρεία διαπίστωσε ότι η Ευρώπη παρήγαγε πάνω από το ένα τρίτο των νεοσύστατων επιχειρήσεων στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, αλλά αποτελούσε μόνο το 14% των λεγόμενων «μονόκερων» εταιρειών με αποτίμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο.
Αυτό υποδηλώνει ένα πρόβλημα επεκτασιμότητας.
Ενώ η τεχνολογική βιομηχανία της γηραιάς ηπείρου έχει αναπτυχθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών, ορισμένες νεοφυείς  επιχειρήσεις αγωνίζονται να ξεπεράσουν τα μεταγενέστερα στάδια της ανάπτυξης εν μέσω εμποδίων στη συγκέντρωση χρημάτων και την απόκτηση ταλέντων.
Σύμφωνα με τον McKinsey, οι ευρωπαϊκές νεοσύστατες νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν μόλις το 8% και το 13% των αντίστοιχων κεφαλαίων «στο Δ΄γύρο χρηματοδότησης » και «στον Ε΄γύρο χρηματοδότησης» από ότι οι αμερικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Image
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαίοι ιδρυτές startup εταιρειών παραπονιούνται ότι οι κανόνες σχετικά με τα stock options των εργαζομένων - οι οποίοι δίνουν στο προσωπικό τη δυνατότητα να κατέχει μετοχές στην εταιρεία τους - είναι κατακερματισμένοι και λιγότερο ευνοϊκοί από ό, τι στις ΗΠΑ.
Η IPO θεωρείται ένα σημαντικό «γεγονός ρευστότητας» για τους υπαλλήλους και πρώιμους επενδυτές, καθώς τους επιτρέπει να εξαργυρώσουν τις συμμετοχές τους.
«Αυτά τα ζητήματα μπορούν να κάνουν τις ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις να τείνουν να περιορίζουν τον κίνδυνο όταν ακολουθούν στρατηγικές εξόδου, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης πολύ λίγης για επέκταση» ανέφερε η McKinsey σε πρόσφατο report της.

Ισχυρός αγωγός IPO

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εταιρείες στην Ευρώπη που κοιτάζουν πιο κοντά στο δρόμο προς μια IPO από ποτέ.
Μια λίστα που καταρτίζεται από το ευρωπαϊκό τεχνολογικό κατάστημα Sifted ξεχωρίζει για την πλατφόρμα μεταφοράς χρημάτων TransferWise και την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace ως πιθανούς υποψηφίους.
Η Klarna είναι ένα άλλο όνομα που πολλοί αναμένουν να προχωρήσει σε Αρχική Δημόσια Προσφορά , έχοντας συγκεντρώσει νέα κεφάλαια με έχοντας αποτίμηση 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης