Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Daily Sabah: Οι ΗΠΑ ξεχνούν τους S-300 στην Κρήτη

Daily Sabah: Οι ΗΠΑ ξεχνούν τους S-300 στην Κρήτη
Οι διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ καταγράφονται ως μονομερώς φιλελληνικές
Ευθείες απειλές για αλλαγή της τουρκικής στάσης έναντι των ΗΠΑ με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Ανατολικό Αιγαίο διατυπώνονται σε άρθρο της Daily Sabah.
Την ίδια ώρα, στις αμερικανικές προειδοποιήσεις για τη μη ενεργοποίηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 η απάντηση που δίνεται είναι ότι παραβλέπεται το γεγονός της λειτουργίας του ρωσικού συστήματος S-300 στην Κρήτη.

Εν γένει οι διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ θεωρείται ότι μονόπλευρα ωφελούν την ελληνική πλευρά και θέτουν σε κίνδυνο τις μακροπρόθεσμες σχέσεις συνεργασίας των δύο κρατών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Το κείμενο έχει ως εξής:

Ορισμένα περιστατικά τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν ότι οι κοντόφθαλμες πολιτικές και εξίσου κοντόφθαλμα στελέχη στην Ουάσινγκτον που διαμορφώνουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σήμερα, όπως και στην εποχή του Obama, είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τα κοινά επιτεύγματα στη συνεργασία των δύο χωρών μακροπρόθεσμα.
Ως παράδειγμα αυτού o εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωση την προηγούμενη Τρίτη (13/10) ισχυρίστηκε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «προκλητικές», ισχυρισμός που έλαβε άμεση απάντηση από την Άγκυρα.
Αυτό ήταν στην πραγματικότητα ένα παράδειγμα των πρόσφατων ασυνεπών κινήσεων της Ουάσιγκτον στην εξωτερική πολιτική.
Η Ουάσιγκτον ζήτησε μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι αμερόληπτος και ειλικρινής διαμεσολαβητής σε πολλές πτυχές της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, η οποία απαιτεί εκτεταμένη διάλογο για να επιλυθεί.
Στην πραγματικότητα, με το να κατηγορούν οι ΗΠΑ την Τουρκία άδικα, αλλά να παραμένουν αδρανείς στις προκλήσεις της Ελλάδας δεν γίνονται πειστικός συνομιλητής.
Δεν θα χρειαζόταν πολλή προσπάθεια για την Ουάσινγκτον να παρατηρήσει ότι τα τελευταία 27 χρόνια, τα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-300 αναπτύχθηκαν στο ελληνικό νησί της Κρήτης και αναβαθμίστηκαν από τη Μόσχα τον προηγούμενο μήνα.
Τις πρόσφατες επισκέψεις στις ΗΠΑ του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo, τόσο στην ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και στο νησί της Κρήτης, παρακολούθησε στενά η Άγκυρα.
Ο Pompeo δεν συναντήθηκε με αξιωματούχους στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) κατά την επίσκεψή του στο νησί.
Αντ’ αυτού, οι ΗΠΑ επέλεξαν να άρουν το εμπάργκο όπλων για την ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Εν μέσω της ανάπτυξης στενών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας, θεωρήθηκε προκλητικό το ότι η Άγκυρα έστειλε το σεισμικό ερευνητικό σκάφος της Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την άλλη πλευρά, δεν θεωρείται παράδοξο το ότι η Ουάσιγκτον δεν έθεσε στην Ελλάδα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όπου διατηρεί στρατεύματα ενάντια σε μέλος του ΝΑΤΟ από τη δεκαετία του 1960.

Τι συνέβη στην Κύπρο

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση ήθελε να αναπτύξει δύο συστοιχίες S-300 στο νησί που αγόρασε από τη Μόσχα το 1998.
Αφού αντιμετώπισε ακραίες διεθνείς πιέσεις, εγκατέλειψε την ιδέα αλλά δεν μπόρεσε να τις επιστρέψει στη Ρωσία.
Οι συστοιχίες στη συνέχεια τέθηκαν σε λειτουργία από την Ελληνική Αεροπορία σε αντάλλαγμα για την παροχή των εναλλακτικών οπλικών συστημάτων TOR 1 και Suzana στην ελληνική κυβέρνηση της Κύπρου.
Σήμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί έχει αναπτυγμένες τις συστοιχίες S-300 στην Κρήτη, που βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα (373 μίλια) από τις ακτές της Τουρκίας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα γεγονότα και 100 χρόνια διαρκών προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερες όχι μόνο για χάριν της συμμαχίας ΝΑΤΟ αλλά και για τα εθνικά τους συμφέροντα.
Επομένως, τα ζητήματα σχετικά με τις οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών, τον εναέριο χώρο, την υφαλοκρηπίδα, την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, το Κυπριακό κ.ά. θα επιλυθούν μόνο βάσει δίκαιων και ρεαλιστικών προσεγγίσεων. […]

Το ελληνικό λόμπι

Εν τω μεταξύ, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι ένα από τα κύρια κίνητρα πίσω από αυτές τις πολιτικές που ξεπερνούν εντελώς την πραγματική πολιτική, είναι η επιρροή του ελληνο-αμερικανικού λόμπι στην Ουάσιγκτον και ιδιαίτερα των Ορθόδοξων γύρω από τον Αντιπρόεδρο Mike Pence.
Στην πραγματικότητα, παρά τις τακτικές διαφορές, τουλάχιστον η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα φαίνεται να αγωνίζονται για έναν κοινό στόχο σε μια πολιτική λύση στη Συρία και τη Λιβύη.
Ειδικά όταν οι δύο χώρες έχουν μια ώριμη εμπειρία και γνώση στο πλαίσιο της συνεργασίας του εντός του ΝΑΤΟ.
Απομένει να δούμε αν η Ουάσινγκτον θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Τουρκία προκειμένου να ανατιμετωπίσει μια υποτιθέμενη ρωσική απειλή για την Ελλάδα και να συνεχίσει να αγνοεί τα πραγματικά περιστατικά.
Προφανώς, η Άγκυρα είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ σε αυτό το θέμα.
Ο Πρόεδρος Erdogan λέει ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ τηs άσκησης διπλωματίας σε κάθε ευκαιρία, αλλά ποτέ δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην περιοχή.
Εάν η πολιτική της Ουάσιγκτον συνεχίσει ωφελεί μακροπρόθεσμα την Ελλάδα, ίσως οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο κανάλι επικοινωνίας με την Άγκυρα.
Ήρθε η ώρα για τις ΗΠΑ να το καταλάβουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης