Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα μαύρα σινιάλα από την MLS, τα όρια της κοροϊδίας, οι ομοιότητες με Folli και στο βάθος δικαστική εμπλοκή

Τα μαύρα σινιάλα από την MLS, τα όρια της κοροϊδίας, οι ομοιότητες με Folli και στο βάθος δικαστική εμπλοκή
Η διοίκηση της MLS δήλωσε αδυναμία να πληρώσει τον έλεγχο (τρόπος του λέγειν έλεγχος) αλλά και το business plan της Deloitte
Η διοίκηση της MLS δήλωσε χθες αδυναμία να πληρώσει τον έλεγχο (τρόπος του λέγειν έλεγχος) αλλά και το business plan της Deloitte εγείροντας σωρεία ερωτηματικών για το κατά πόσο η τακτική της έχει ως στόχο να μην δημοσιευτούν οι οικονομικές καταστάσεις.
Η υπόθεση έχει χαρακτηριστικά φαρσοκωμωδίας με θύματα τους επενδυτές που έχουν αγοράσει μετοχές και εταιρικά ομόλογα της εταιρίας καθώς ουδείς μπορεί να διανοηθεί το σκεπτικό με το οποίο μια εισηγμένη εταιρία δεν κράτησε στο ταμείο 53.000 ευρώ για να πληρώσει μια συγκεκριμένη υποχρέωση η οποία μάλιστα σχετίζεται με την επάνοδό της σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν τελικά πληρωθεί η Deloitte το επόμενο βήμα θα είναι να μην πληρωθεί ο ελεγκτής και το γαϊτανάκι να συνεχίζεται στο διηνεκές;
Το μεγαλύτερο όμως ερώτημα είναι τα ευρήματα της ΕΛΤΕ είναι τα μόνα μελανά σημεία των οικονομικών καταστάσεων ή υπάρχουν κι άλλα όπως για παράδειγμα οι συναλλαγές με τη Laserlock. Και αν αυτό ισχύει πόσο απέχει η MLS από το να προκύψει ότι πρόκειται για μια νέα Folli Follie;
Έχει περάσει το ενδεχόμενο αυτό από το μαυλό των εποπτικών αρχών δεδομένου ότι υπάρχουν και κοινά σημεία με την υπόθεση Folli Follie.
Όπως για παράδειγμα ο χαμηλός τραπεζικός δανεισμός και αυξημένο χρέος προς ιδιώτες επενδυτές μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων.
Άραγε γιατί μια εταιρία θα πρέπει να πάει σε ιδιώτες αν υποτίθεται έχει καλά οικονομικά στοιχεία και αναπτυξιακό σχέδιο ώστε να λάβει χρηματοδότηση από τις τράπεζες; Ηταν φθηνότερος ο δανεισμός μέσω εταιρικών ομολόγων ή μέτρησε η έλλειψη εποπτείας στην Εναλλακτική Αγορά εταιρικών ομολόγων;
Πάντως με τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο και στην MLS να εγερθούν ζητήματα που άπτονται της παρέμβασης των δικαστικών αρχών.
Οι όλοι χειρισμοί που έχουν γίνει έως σήμερα μπορεί να δημιουργούν καθυστέρηση αλλά είναι προφανές πως κινδυνεύουν να πλήξουν και την Κεφαλαιαγορά.
Γιατί πέραν του περίφημου ελέγχου από τη Deloitte το μείζον ερώτημα είναι αν πραγματικά υπάρχει ορκωτός ελεγκτής στην εταιρία και τι ακριβώς κάνει. Γιατί και ακόμα η ίδια Deloitte το μπαλάκι στις τελικές απομειώσεις το ρίχνει στον ορκωτό.
Σημειωτέον ότι αν κάποιος θέλει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση το επόμενο βήμα θα είναι η αντικατάσταση του ορκωτού….

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης