Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΛΠΕ: Δωρίζει στο ΑΧΕΠΑ εξελιγμένο μηχάνημα με δυνατότητα ανάλυσης 5.000 τεστ κορωνοϊού την μέρα

tags :
ΕΛΠΕ: Δωρίζει στο ΑΧΕΠΑ εξελιγμένο μηχάνημα με δυνατότητα ανάλυσης 5.000 τεστ κορωνοϊού την μέρα
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας η δωρεά των ΕΛΠΕ θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες τεστ στην Βόρεια Ελλάδα
Πρωτοποριακό μηχάνημα - αναλύσεων τεστ κορονοϊού με δυνατότητα έως και 5.000 ελέγχους την ημέρα θα εγκατασταθεί τις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Όπως είπε ο υπουργός πρόκειται για δωρεά των ΕΛΠΕ, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες τεστ στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ είναι ένα από τα πρώτα μηχανήματα σε όλο τον πλανήτη που αναλύει δείγματα από σάλιο.
Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη ο κ. Κοντοζαμάνης υπενθύμισε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 υπήρχε ένας μοριακός αναλυτής στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" για όλη τη Θεσσαλονίκη με δυνατότητα ελέγχου μικρότερη των δέκα δειγμάτων την ώρα.
"Σήμερα έχουμε  τρεις μοριακούς αναλυτές, με δυνατότητα διενέργειας ελέγχου πεντακόσια δείγματα την ημέρα ο ένας, διακόσια δείγματα την ημέρα ο δεύτερος και, μάλιστα, μπορεί να γίνει και η μέθοδος της δεξαμενοποίησης, που αυξάνει τη διαγνωστική δυνατότητα.
Ενώ ο τρίτος αναλυτής, που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, θα ελέγχει δείγματα σάλιου και θα μπορεί να πραγματοποιεί ως και πέντε χιλιάδες ελέγχους την ημέρα. Είναι ένα μηχάνημα, το οποίο αποτελεί δωρεά της "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ".
Είναι ένα από τα πρώτα μηχανήματα σε όλο τον πλανήτη που έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, η  χώρα μας έχει αυτό το προνόμιο, στο ΑΧΕΠΑ και την Αθήνα" ανέφερε.
Εκτός του ΑΧΕΠΑ, το οποίο στην αρχή της πανδημίας,  ήταν το μοναδικό νοσοκομείο του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη στο οποίο διενεργούνταν μοριακοί έλεγχοι, το "Ιπποκράτειο" από τον Απρίλιο 2020 διενεργεί ελέγχους έως και ενενήντα τέσσερα δείγματα την ώρα, το Γενικό Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" εβδομήντα ημερησίως, το Γενικό Νοσοκομείο "Παπανικολάου" εβδομήντα με ογδόντα ημερησίως και αυτή την εβδομάδα το Νοσοκομείο "Γεννηματάς" θα προσθέσει επιπλέον πενήντα ελέγχους ημερησίως. 
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης