Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ορισμένες ενδιαφέρουσες ειδήσεις για Alpha, Εθνική και Πειραιώς λίαν συντόμως

Ορισμένες ενδιαφέρουσες ειδήσεις για Alpha, Εθνική και Πειραιώς λίαν συντόμως
Alpha bank – Οι προσφορές για Galaxy 23 ή 26 Οκτωβρίου
Alpha bank, Εθνική και Πειραιώς θα βρεθούν στο προσκήνιο λίαν συντόμως με ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Alpha bank – Οι προσφορές για Galaxy 23 ή 26 Οκτωβρίου

Οι δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Galaxy των 10,6 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων που τιτλοποιούνται θα υποβληθούν στην Alpha bank 23 ή 26 Οκτωβρίου, ώστε η διοίκηση στο διοικητικό συμβούλιο 29 Οκτωβρίου να αξιολογήσει τις προτάσεις και να καθορίσει την short list.
Όπως έχει αναλυθεί οι προσφορές που θα υποβληθούν θα είναι τρεις.
Η Pimco που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες, η Davidson Kempner αμερικανικό fund που έχει συμβούλους την Blackrock και την UBS και η Cerverd Credit Management η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία.
Η Credito Fondiario ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής NPLs στην Ιταλία που προήλθε από την συνεργασία της Tages Group με την Elliot δεν θα κατέλθει στην διαδικασία.
Η Alpha bank θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα προσδιορίσει την short list που θα αποτελείται από τους δύο από τους τρεις ενδιαφερόμενους.
Η διαδικασία λογικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

Πειραιώς: Θετική η κυβέρνηση για την παράταση του Cocos αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα με τον SSM

H κυβέρνηση είναι θετική ώστε να παραταθεί για 5 χρόνια το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές της Πειραιώς ύψους 2 δισεκ. και αντί να λήξει το 2022 θα μετατεθεί για το 2027.
Η εξέλιξη αυτή που θα επικυρωθεί αρχές Νοεμβρίου θεωρείται θετική εξέλιξη.
Ωστόσο ένα άλλο θέμα που έχει εξεταστεί η Πειραιώς να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο για το σκέλος των τόκων του Cocos των 2 δισεκ. που είναι 160 εκατ ετησίως με έκδοση ομολόγου tier 2 δεν έχει πάρει τις εγκρίσεις από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση η παράταση είναι θετική εξέλιξη για την Πειραιώς και θα καταστεί ακόμη πιο θετική εάν περάσει και η καταβολή της δόσης όχι με μετρητά αλλά με έκδοση ομολόγου tier 2 που θα διακρατεί το ελληνικό δημόσιο και στην λήξη του π.χ. μετά από 5 χρόνια θα λαμβάνει μετρητά.

Στις 22/10 συνεδριάζει το ΔΣ της Εθνικής αλλά χωρίς αποτέλεσμα  για την Εθνική Ασφαλιστική – Από το CVC στην IPO

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας για να αξιολογήσει τα δεδομένα ως προς το σχέδιο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστής.
Δεν αναμένεται πάντως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα γιατί;    

1)Το CVC που είναι ο μοναδικός επενδυτής που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον έχει υποβάλλει πρόταση στα 430-440 εκατ ενώ θέτει και ρήτρες για τα μελλοντικά κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC ήταν 480 εκατ ευρώ και είχε απορριφθεί από το διοικητικό συμβούλιο.

2)Εν τω μεταξύ η Εθνική σε συνεργασία με Morgan Stanley και Goldman Sachs έχουν ξεκινήσει έρευνα για διεξαγωγή IPO δημόσιας πρότασης με ορίζοντα α΄ τρίμηνο 2021.
Μάλιστα στόχος είναι το IPO να είναι σε δύο δόσεις.
Η ουσία όμως είναι ότι βραχυπρόθεσμα το IPO λειτουργεί ως μέσο πίεσης από την Εθνική ώστε να βελτιώσει την οικονομική του προσφορά το CVC.

H Εθνική δεν έχει αποφασίσει για την Εθνική Ασφαλιστική, από την μια έχει υποχρέωση και από την άλλη δεν μπορεί να πουλήσει σε μη ορθολογικές τιμές.
Αναμένεται προσεχώς βελτίωση προσφοράς από το CVC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης