Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αυξάνεται η πίεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα για συμφωνία συμπαραγωγής φρεγάτων

Αυξάνεται η πίεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα για συμφωνία συμπαραγωγής φρεγάτων
Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αγοράσει φρεγάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αμερικανική κυβέρνηση προτείνει τρεις από αυτές να παράγονται από την αμερικανική Onex Shipyards, στο ελληνικό νησί της Σύρου
Αυξάνεται η πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα προκειμένου να αγοράσει τέσσερις αμερικανικές φρεγάτες, τρεις εκ των οποίων θα συμπαραχθούν στη χώρα.
«Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ένα πολύ ανταγωνιστικό προϊόν για να προσφέρουν με τις φρεγάτες και τη μοναδική αμερικανική πρόταση για συμπαραγωγή τριών από αυτές εδώ στην Ελλάδα», δήλωσε ο Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αγοράσει φρεγάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αμερικανική κυβέρνηση προτείνει τρεις από αυτές να παράγονται από την αμερικανική Onex Shipyards, στο ελληνικό νησί της Σύρου.
«Είχαμε μια ομάδα Αμερικανών εδώ στην Αθήνα πριν από λίγες εβδομάδες, η οποία είχε έναν πολύ επιτυχημένο γύρο συζητήσεων με την Onex, επισκέφτηκε τα ναυπηγεία και είδε τις δυνατότητες εκεί», δήλωσε ο Pyatt.
«Έφυγαν απόλυτα σίγουροι ότι αν το ελληνικό κράτος αποδεχτεί την προσφορά των αμερικανικών φρεγατών, οι ΗΠΑ και το Ναυτικό θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν μια προσέγγιση συμπαραγωγής σε αυτό το στρατηγικά σημαντικό έργο - ένα έργο που είναι σημαντικό για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, αλλά επίσης προάγει το ενδιαφέρον της Αμερικής να βοηθήσει την Ελλάδα να συνεχίσει να είναι ισχυρή και αποτελεσματική εταίρος του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά περίπλοκη γειτονιά», είπε.
Ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε σε όλα τα επενδυτικά σχέδια των Αμερικανών στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι «υπάρχει δραματική αλλαγή στην αντίληψη της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η σημαντική επέκταση του προφίλ της Ελλάδας σε τεχνολογικά θέματα, ένας τομέας που παίζει τη δύναμη της Αμερικής και τη δύναμη της βιομηχανίας μας.»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια σημειώνοντας «η στρατηγική της Αμερικής με την Ελλάδα βασίζεται στην ιδέα ότι επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, μια χώρα που μοιράζεται στρατηγικά συμφέροντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μοιράζεται αξίες και είναι καλά έτοιμη, καθώς προκύπτει από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, να αποτελέσει πολλαπλασιαστή δύναμης για εμάς.
Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την οικοδόμηση αυτής της σχέσης άμυνας και ασφάλειας.
Δεσμευόμαστε επίσης έντονα για την ιδέα ότι όλη αυτή η περιοχή, η γειτονιά της Ελλάδας, πρέπει να είναι ένας τομέας οικονομικής συνεργασίας. Πρέπει να είναι μια περιοχή στην οποία οι εταιρικές σχέσεις επιδιώκουν την οικοδόμηση ενεργειακής ασφάλειας, οικονομικής ευημερίας.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης