Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με στηρίξεις από Alpha +4%, FTSE 25 το ΧΑ +0,83% στις 623 μον. – Προς επανέκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,12% - 1,15%

Με στηρίξεις από Alpha +4%, FTSE 25 το ΧΑ +0,83% στις 623 μον. – Προς επανέκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,12% - 1,15%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 623 μονάδες ενώ κατάφερε να διατηρήσει τα κρίσιμα επίπεδα των 620 μονάδων χωρίς όμως δυναμική και τζίρο..
(upd14) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 623 μονάδες, με στηρίξεις από δεικτοβαρείς μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25, όπως ΔΕΗ +2,35%, ΟΤΕ +1,32%, Coca Cola +1,03%...ενώ στις τράπεζες ξεχώρισε ανοδικά η Alpha Bank με κέρδη +4,25% αλλά με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Συνεχίζεται η επενδυτική αδιαφορία καθώς έχει επιδεινωθεί η κατάσταση με τις  γεωπολιτικές εντάσεις με την Τουρκία ενώ αρνητικά επιδρά και ο φόβος για την επέκταση των τοπικών lockdown.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 623 μονάδες ενώ κατάφερε να διατηρήσει τα κρίσιμα επίπεδα των 620 μονάδων χωρίς όμως δυναμική και τζίρο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει σημαντικές σωρευτικές απώλειες από την αρχή του έτους 2020, με τον Γενικό Δείκτη -32,01%, τον FTSE 25 -36,01% και τον Τραπεζικό Δείκτη -67,73%.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν ανταποκρίνεται, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, υποδηλώνει ότι έχει δηλητηριαστεί από την τοξικότητα και τον φόβο για το 2021.
Η οικονομία καρκινοβατεί ακόμη δεν έχουν φθάσει τα κρατικά κεφάλαια της ΕΕ στην Ελλάδα και οι εσωτερικές κρατικές παρεμβάσεις δεν επαρκούν.

Oι εξελίξεις στην πανδημία ανεβάζουν «στο κόκκινο» το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο, αφενός γιατί η Αττική βρίσκεται μία ανάσα από την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων με καταστροφικές συνέπειες για το ΑΕΠ, αφετέρου θα πρέπει να βρεθούν επειγόντως  χρήματα για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.
Υπό αυτές τις συνθηκές και για να μην πειραχθεί η χρυσή εφεδρεία των διαθεσίμων (37,7 δις. ευρώ), αύριο 21 Οκτωβρίου θα ανοίξει εκ νέου με επανέκδοση (re-opening) το 15ετές ελληνικό ομόλογο με στόχο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να αντλήσει 2,5 δισεκ. 
Οι προσφορές εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 13 με 14 δισεκ. υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 5,6 φορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο της επανέκδοσης του 15ετούς ομολόγου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,12% με 1,15%.

Στις τράπεζες, μετά από επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις με τον Τραπεζικό Δείκτη με σωρευτικές απώλειες -11,04%, ανοδικά ξεχώρισε η Alpha Bank +4,25% και ακολούθησαν Εθνική +2,75% και Εurobank +1,4% ενώ η Πειραιώς υποχώρησε στο -1,17%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Viohalco +2,52%, ΔΕΗ +2,35%, Ελλάκτωρας +2,12%, ΟΛΠ +1,72% ....ενώ υποχώρησαν Φουρλής 1,23%, Motor Oil -0,88%...
Από 2,10% έως 2,50% καθορίστηκε το εύρος απόδοσης για το ομόλογο του ΟΠΑΠ, διάρκειας 7 ετών, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ.
Η δημόσια προσφορά ξεκινά αύριο 21 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020.
Στα ελληνοτουρκικά, επίκειται προσεχώς παρέμβαση του Γερμανικού παράγοντα και ειδικά της Angela Merkel της Καγκελαρίου ώστε να επαναφέρει Ελλάδα και Τουρκία σε τροχιά… διαπραγματεύσεων.
Σημειώνεται, μόνο η Γερμανία έχει απομείνει για να διαμεσολαβήσει καθώς ο αμερικανικός παράγοντας έχει εγκλωβιστεί στα εσωτερικά του ζητήματα λόγω των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, η Γαλλία δεν μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο άπαξ και εκτέθηκε υπέρ της Ελλάδος ενώ η Ρωσία που έχει ισχυρή διαπραγματευτική λόγω της Γερμανίας, του ΝΑΤΟ αλλά και του αμερικανικού παράγοντα δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα φέρουν άμεσο αποτέλεσμα.
Εν τω μεταξύ, το Oruc Reis βρίσκεται μια ανάσα από το Καστελόριζο ενώ η Ελλάδα ζητά να ανασταλεί η τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία εντείνοντας τις διπλωματικές της κινήσεις ως απάντηση στις συνεχείς και αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο
Πωλήσεις καταγράφονται στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,86% -  με ιστορικό χαμηλό στις 16/10 στο 0,674% - όπως και στο 10ετές ιταλικό στο 0,75% - με το ιστορικό χαμηλό στις 14/10 στο 0,634% -  και με το μεταξύ τους spread στις 11 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 140 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,07% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,10%.
Λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΟΤΕ, Coca Cola αλλά και στην Alpha Bank ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,37% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,03%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,83% στις 623 μονάδες έχοντας υψηλό στις 624,48 μονάδες και χαμηλό 615,08 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 22,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,8 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 1,19 εκατ. ευρώ και όγκο 90 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Jumbo.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 623 μονάδες, πλησίον στις κρίσιμες 620 μονάδες και ακολουθούν οι 630-635 μονάδες και ακολουθούν οι 650, 660 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 610 και ακολουθούν οι 600 και 580 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 285 μονάδες πλησίον στις κρίσιμες 280 μονάδες και ακολουθούν οι 295-300 μονάδες και ακολουθούν οι 315-320 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 270 μονάδες και ακολουθούν οι 265-260 μονάδες .

Τραπεζικά νέα

Στο προσκήνιο θα βρεθούν λίαν συντόμως  Alpha bank, Πειραιώς και Εθνική  με ενδιαφέρουσες ειδήσεις.
Οι εξελίξεις στην Alpha bank :
Οι δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Galaxy των 10,6 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων που τιτλοποιούνται θα υποβληθούν στην Alpha bank 23 ή 26 Οκτωβρίου,
Η διοίκηση στις 29 Οκτωβρίου θα αξιολογήσει τις προτάσεις και να καθορίσει την short list που θα αποτελείται από τους δύο από τους τρεις ενδιαφερόμενους ενώ η διαδικασία λογικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020. .
Όπως έχει αναλυθεί οι προσφορές που θα υποβληθούν θα είναι τρεις.
Η Pimco που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες, η Davidson Kempner αμερικανικό fund που έχει συμβούλους την Blackrock και την UBS και η Cerverd Credit Management η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία.
Η Credito Fondiario ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής NPLs στην Ιταλία που προήλθε από την συνεργασία της Tages Group με την Elliot δεν θα κατέλθει στην διαδικασία.
Οι εξελίξεις στην Πειραιώς :
H κυβέρνηση είναι θετική ώστε να παραταθεί για 5 χρόνια το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές της Πειραιώς ύψους 2 δισεκ. και αντί να λήξει το 2022 θα μετατεθεί για το 2027.
Η εξέλιξη αυτή που θα επικυρωθεί αρχές Νοεμβρίου θεωρείται θετική εξέλιξη.
Ωστόσο ένα άλλο θέμα που έχει εξεταστεί η Πειραιώς να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο για το σκέλος των τόκων του Cocos των 2 δισεκ. που είναι 160 εκατ ετησίως με έκδοση ομολόγου tier 2 δεν έχει πάρει τις εγκρίσεις από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση η παράταση είναι θετική εξέλιξη για την Πειραιώς και θα καταστεί ακόμη πιο θετική εάν περάσει και η καταβολή της δόσης όχι με μετρητά αλλά με έκδοση ομολόγου tier 2 που θα διακρατεί το ελληνικό δημόσιο και στην λήξη του π.χ. μετά από 5 χρόνια θα λαμβάνει μετρητά.
Οι εξελίξεις στην Εθνική  :
Στις 22 Οκτωβρίου 2020 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας για να αξιολογήσει τα δεδομένα ως προς το σχέδιο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστής.
1)Το CVC που είναι ο μοναδικός επενδυτής που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον έχει υποβάλλει πρόταση στα 430-440 εκατ ενώ θέτει και ρήτρες για τα μελλοντικά κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC ήταν 480 εκατ ευρώ και είχε απορριφθεί από το διοικητικό συμβούλιο.
2)Εν τω μεταξύ η Εθνική σε συνεργασία με Morgan Stanley και Goldman Sachs έχουν ξεκινήσει έρευνα για διεξαγωγή IPO δημόσιας πρότασης με ορίζοντα α΄ τρίμηνο 2021.
Μάλιστα στόχος είναι το IPO να είναι σε δύο δόσεις.
Η ουσία όμως είναι ότι βραχυπρόθεσμα το IPO λειτουργεί ως μέσο πίεσης από την Εθνική ώστε να βελτιώσει την οικονομική του προσφορά το CVC.
H Εθνική δεν έχει αποφασίσει για την Εθνική Ασφαλιστική, από την μια έχει υποχρέωση και από την άλλη δεν μπορεί να πουλήσει σε μη ορθολογικές τιμές.
Αναμένεται προσεχώς βελτίωση προσφοράς από το CVC.

Η επικαιρότητα

Αν και έχει σε δύο μήνες θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας, αν και οι περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως λαμβάνουν συνεχώς περιοριστικά μέτρα, ο κορωνοϊός όχι μόνο δεν παρουσιάζει τάσεις ύφεσης αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό.
Ήδη πολλά κράτη έχουν θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, όπως είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 γαλλικές πόλεις αλλά και στη Λομβαρδία της Ιταλίας αρχής γενομένης από την Πέμπτη 22/10 ενώ επανέρχονται και τα lockdown, όπως για παράδειγμα συνέβη στη Μαδρίτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 η Ιρλανδία θα γίνει το πρώτο κράτος της ΕΕ που θα επιβάλλει ένα δεύτερο γενικό lockdown ενώ αντίστοιχα μέτρα ανακοίνωσε και η Ουαλία, τη στιγμή που βάλλεται με ιδιαίτερη δριμύτητα και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βλέπει τη μια μετά την άλλη τις μεγαλουπόλεις της – Λίβερπουλ, Λονδίνο, Μάντσεστερ – να τίθενται υπό περιοριστικά μέτρα.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική ενώ αντιθέτως αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την Ινδία – το τελευταίο 24ωρο ανέφερε το χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων εδώ και 4 μήνες – και την Κίνα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,12 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 40,4 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28 εκατομμύρια.
Σε διαρκή συναγερμό παραμένουν κυβέρνηση και επιστήμονες για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί και παρά τα περιοριστικά μέτρα, να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε πολλές περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.
Η ανησυχία των ειδικών έχει χτυπήσει «κόκκινο» καθώς παρά τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και παρά τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι η χώρα εμφανίζει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλα κράτη της Ευρώπης, η επιδημία εξελίσσεται με ολοένα και αυξητικές τάσεις και με ιδιαίτερη ένταση σε πολλές, διαφορετικές περιοχές, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Όσον αφορά την Αττική, η οποία είναι εδώ και εβδομάδες, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καταγράφεται μια σχετική σταθεροποίηση καθώς χθες μειώθηκε η ροή ασθενών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου (από τους 76 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομεία, οι 36 ήταν σε δομές της Αττικής).
Σημειώνεται πως συνολικά οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό ανέρχονται σε 781, εκ των οποίων οι 550 είναι σε απλές κλίνες και οι 99 σε ΜΕΘ, ενώ 82 είναι οι διασωληνωμένοι.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.802 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 527.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 20/10 οι ασιατικές αγορές με το κλίμα να καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Οι προσδοκίες για πιθανή συμφωνία σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων με σκοπό την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, έχουν περιοριστεί.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,44%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,47%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,11% ενώ δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,50%

Ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 20/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την επιφυλακτυικότητα να διατηρείται λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και εν όψει των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Οι αυστηρότεροι περιορισμοί για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρώπη και οι αμφιβολίες για νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ενόψει των προεδρικών εκλογών περιόρισαν την αισιοδοξία που δημιούργησαν τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα εταιριών όπως της ελβετικής τράπεζας UBS.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,055%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,65%, ο S&P στο +0,70% και ο Nasdaq στο +0,60% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +2,39% (19,70 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές μετά από επτά πτωτικές συνεχομένες συνεδρίασεις με εξαίρεση την Πειραιώς και με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα  
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0480 ευρώ, με άνοδο +2,75% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 959 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5150 ευρώ, με άνοδο +4,25%, με όγκο 7,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 795 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0150 ευρώ, με πτώση -1,17% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 443 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3321 ευρώ, με άνοδο +1,4% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4635 ευρώ, με πτώση -0,35% και με κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1654 ευρώ, με άνοδο +1,22% και όγκο 93 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 76 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,46 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 267 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +2,52% ΔΕΗ +2,35%, Ελλάκτωρας +2,12%, ΟΛΠ +1,72%...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Φουρλής, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ.....
H Coca Cola έκλεισε στα 21,54 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση στα 7,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,30 ευρώ, με άνοδο +1,32% και αποτίμηση 5,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,23 ευρώ, με άνοδο +2,35% και αποτίμηση 1,21 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2450 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 521 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,18 ευρώ, με άνοδο +0,37% και αποτίμηση 2,79 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,08 ευρώ, με ΠΤΏΣΗ -0,72% και κεφαλαιοποίηση 914 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,5450 ευρώ, με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,00 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 997 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,7250 ευρώ με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,25 ευρώ, με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,45 ευρώ, με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 687 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ, με πτώση -1,23%  και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0273 ευρώ, με άνοδο +4,60% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,86%, με την Ιταλία στο 0,75% - Προς έκδοση 15ετούς με επιτόκιο 1,12% με 1,15%

Πωλήσεις καταγράφονται στην ελληνική αγορά ομολόγων απόρροια των λελογισμένων ρευστοποιήσων που λαμβάνουν χώρα.
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,86% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,75%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,86% με το αμερικανικό 10ετές 0,78% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,69 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,06% και απόδοση πώλησης 0,02%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,10%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό 0,30% στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,37 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,62% και απόδοση πώλησης 0,58%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,80 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,69%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,62%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,86% με απόδοση αγοράς 0,87% και απόδοση πώλησης 0,82%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 0,6740%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,31 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143,44 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 156,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
Το ιστορικό χαμηλό 1,10% σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης από 144 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,42% ή 142 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,75%  

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης λόγω του ράλι που σημειώθηκε εσχάτως αλλά και των ανησυχιών για τον κορωνοιό.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 20 Οκτωβρίου 2020 στο 0,75%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/10/2020 στο -0,62% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,25% με το ιστορικό χαμηλό -0,27% σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,75% και με ιστορικό χαμηλό 0,6340% στις 14 Οκτωβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,39%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019 στο 0,3160%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης