Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΟΔΔΗΧ: Δόθηκε εντολή για επανέκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,12% - 1,15% - Ανάδοχοι οι BNP, Commerzbank, Goldman, HSBC και JP Morgan

tags :
ΟΔΔΗΧ: Δόθηκε εντολή για επανέκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,12% - 1,15% - Ανάδοχοι οι BNP, Commerzbank, Goldman, HSBC και JP Morgan
Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η έκδοση θα γίνει στο άμμεσο μέλλον και σύμφωνα με τις συνθήκες στην αγορά
Εντολή στις BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan έδωσε το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να προετοιμάσουν το reopening του 15ετούς ομολόγου το οποίο είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 1,875%.
Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, η έκδοση θα γίνει στο άμμεσο μέλλον και σύμφωνα με τις συνθήκες στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο της επανέκδοσης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15%.

Image
Επί της ουσίας η εξέλιξη επιβεβαιώνει δημοσίευμα του Bankingnews.gr από τις 19 Οκτωβρίου 2020 (δείτε εδώ), σύμφωνα με το οποίο οι εξελίξεις στην πανδημία ανεβάζουν «στο κόκκινο» το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο, αφενός γιατί η Αττική βρίσκεται μία ανάσα από την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων με καταστροφικές συνέπειες για το ΑΕΠ, αφετέρου θα πρέπει να βρεθούν επειγόντως  χρήματα για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.
Κάτι που σημαίνει ότι για να μην πειραχθεί η χρυσή εφεδρεία των διαθεσίμων (37,7 δις. ευρώ) η χώρα θα πρέπει να βγει άρον - άρον στις διεθνείς αγορές.
Μάλιστα στον Οργανισμό Διαχείρισης  Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δουλεύουν ήδη πάνω σε αυτό το σενάριο, οργανώνοντας με τις έξι τράπεζες που ταυτόχρονα είναι και σύμβουλοι για το ελληνικό χρέος την έκδοση ενός νέου ομολόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που θα αντλήσει το δημόσιο από τις αγορές θα είναι μέχρι το ύψος των 2 δισ. ευρώ και είναι μία κίνηση που επιβάλλεται να γίνει λόγω της δραματικής υστέρησης στα φορολογικά έσοδα, της «τρύπας» των 5,5 δισ. ευρώ που έχει ανοίξει στα κρατικά ταμεία και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται ο προϋπολογισμός στον τομέα των δαπανών.

Το χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ

Συγχρόνως είναι μία κίνηση η οποία σε συνδυασμό με την βαθειά ύφεση αυξάνει τον λογαριασμό του χρέους και τον εκτινάσσει σε επίπεδα πάνω από το 200% του ΑΕΠ.
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο μέτωπο της πανδημίας, μεγαλύτερη βαρύτητα έχει αυτή την στιγμή για το οικονομικό επιτελείο ο τρόπος χρηματοδότησης των νέων μέτρων και λιγότερο η αύξηση του χρέους, ως απόλυτο μέγεθος ή ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Οι προβολείς είναι στραμμένοι πάνω στην Αττική που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από ένα lockdown (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο με βάση την ένταση των κρουσμάτων), και το οποίο αν αποφασιστεί το ντόμινο των παρενεργειών για την οικονομία και τον προϋπολογισμό θα είναι πολύ ισχυρό.
Με δεδομένο ότι στην Αττική παράγονται τα 85,782 δισ. ευρώ ή το 47% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας (187,5 δισ. ευρώ με τα βάση τον προϋπολογισμό του 2019), το κόστος από ένα δεκαπενθήμερο καραντίνας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ή τα 2,14 δισ. ευρώ σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του Λεκανοπεδίου κατεβάσουν ρολά για 30 ημέρες.
Επίσης μόνο από ένα στοχευμένο lockdown σε εμπόριο, εστίαση και κοινωνικές δραστηριότητες η επίπτωση στο ΑΕΠ υπολογίζεται σε 0,3% ή 580 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές ότι οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα παραμείνουν καταστροφικές ακόμη και αν η καραντίνα παραμείνει σε τοπικό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Αξιολόγηση εξπρές

Όλες αυτές τις εξελίξεις το οικονομικό επιτελείο θα έχει την δυνατότητα να τις συζητήσει με τους δανειστές στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής  αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες.
Ο ο πήχης έχει χαμηλώσει αρκετά όχι μόνο λόγω του σκηνικού κινδύνου που έχει διαμορφώσει ο κορονοιός στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην ελληνική αλλά επειδή η ελληνική πλευρά κατάφερε να περάσει επιτυχώς το δύσκολο «τεστ» των εξετάσεων πάνω στο νέο πτωχευτικό κώδικα. Το δείγμα γραφής είναι ισχυρό με αποτέλεσμα ο δρόμος για την δόση των 740 εκατ. ευρώ  από τα ANFA’s και SMP’s να είναι από τώρα ανοικτός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης