Γεννηματά: Θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην αφήσει το Oruc Reis να περάσει μέσα από τα 12 νμ.

Γεννηματά: Θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην αφήσει το Oruc Reis να περάσει μέσα από τα 12 νμ.
Αμφισβητείται και κυριαρχικό μας δικαίωμα και δικαίωμα κυριαρχίας είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ
Τη θέση ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην αφήσει – επιχειρησιακά και διπλωματικά – το Oruc Reis να περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια γιατί με αυτόν τον τρόπο αμφισβητείται κυριαρχικό μας δικαίωμα αλλά και δικαίωμα κυριαρχίας διατύπωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Ζήτησα να ανακληθεί η δήλωση υπουργού που είπε ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια.
Όχι μόνο δεν έγινε, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι είναι επίσημη κυβερνητική η αποδοχή αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μας.
Είναι εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα» είπε μιλώντας στο Real Fm η κα.Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με ευθύνη της «τα διπλωματικά μέτρα έρχονται αργά, καθυστερημένα και πρόχειρα».
«Τα επιχειρησιακά τα γνωρίζουν στο στράτευμα.
Το θέμα είναι τι εντολές παίρνουν από το Μαξίμου.
Όταν η εντολή είναι ότι θα δράσετε μόνο αν περάσουν από τα 6 ναυτικά μίλια τότε τους δένουν τα χέρια.
Και αλλοίμονο αν δεν δράσουμε ούτε πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια.
Αυτό είναι αδιανόητο και να το συζητάμε.
Και όλα αυτά αποθρασύνουν την Τουρκία και ανησυχώ ότι θα πάμε σε θερμό επεισόδιο όσο δεν δείχνουμε δύναμη, αποφασιστικότητα και συγκεκριμένη στρατηγική για να υπερασπιστούμε ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η αδυναμία μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους συμμάχους να υπερασπιστούν τις απόψεις μας όταν εμείς δεν το κάνουμε στην πράξη» είπε η κα.Γεννηματά.

Οι κόκκινες γραμμές του Αυγούστου έχουν γίνει ροζ

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ώρα ενότητας των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού για να αντιμετωπίσουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
«Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το ζήτησα εδώ και ένα χρόνο.
Ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε και είναι φανερό γιατί το αρνήθηκε.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του Αυγούστου στα εθνικά θέματα τον Οκτώβριο έχουν γίνει ροζ.
Η Κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση και σας θυμίζω ότι στον πρώτο της προϋπολογισμό η ΝΔ είχε μειώσει τις αμυντικές δαπάνες.
Εμείς τότε το καταψηφίσαμε και ήταν πρώτη φορά που το έκανε κόμμα.
Υπήρχε ήδη η εξέλιξη με το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο και η Κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση .
Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου.
Χρειάζεται εγρήγορση, ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα» υποστήριξε η κα.Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία στρατηγική απέναντι στη νεοθωμανική στρατηγική της Τουρκίας.

Νεοθωμανική στρατηγική από την Τουρκία

«Δεν μιλάμε απλώς για βαρύ κλίμα, αλλά για δυσάρεστες εξελίξεις.
Είναι μία σειρά από ενέργειες της Τουρκίας που ξεδιπλώνει μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική και είναι φανερό ότι διεκδικεί πολύ συγκεκριμένα πράγματα εις βάρος συμφερόντων της χώρας μας.
Η Τουρκία έχει αναπτύξει μία νεοθωμανική στρατηγική για την αναθεώρηση των συνθηκών, επιχειρεί να παρουσιαστεί ως η προστάτιδα δύναμη των μουσουλμάνων, μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη, η οποία θα διαπραγματεύεται με την Ευρώπη, με την Αμερική, τη Ρωσία και την Κίνα, με όλους τους διεθνείς οργανισμούς με τους δικούς της όρους.
Ξετυλίγει, λοιπόν, αυτή την στρατηγική και απέναντι σε αυτή τη στρατηγική η Ελλάδα είναι αμήχανη, χωρίς να έχει χαράξει δική της συμμετοχή με ευθύνη του Πρωθυπουργού που αρνήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες να συγκληθεί το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να σχεδιάσει πως θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά που είχε προαναγγείλει ο κ. Ερντογάν.
Αυτή τη στιγμή μιλάνε για διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας.
Ενέργειες που γίνονται καθυστερημένα και πρόχειρα.
Δεν υπάρχει μία συνεκτική στρατηγική που να υπηρετείται από την πλευρά της Κυβέρνησης» υποστήριξε η κα.Γεννηματά

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS