Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Η Βρετανία χλευάζει τις συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Brexit: Η Βρετανία χλευάζει τις συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ
Νέο βρετανικό «όχι» στην ΕΕ που πρότεινε μέσω του διαπραγματευτή της Barnier, να συζητήσουν τα προσχέδια νομικών κειμένων για την εμπορική συμφωνία
Αμετακίνητη η Βρετανία για ακόμη μια ημέρα στις θέσεις της σχετικά με την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ στο σκληρό πόκερ που  εκτυλίσσεται γύρω από το θέμα του Brexit. 
Ειδικότερα, η Βρετανία παρέμεινε σταθερή την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, αμφισβητώντας την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέες συζητήσεις στα σχέδια νομικών κειμένων για μια πιθανή εμπορική συμφωνία μετά το Brexit σύμφωνα με το Reuters.

Το παρασκήνιο 

Η κυβέρνηση Johnson είχε θέσει ως όρο για τις διαπραγματεύσεις την ύπαρξη θεμελιωδών αλλαγών, την ώρα που το σκληρό διπλωματικό πόκερ οδηγούνταν σε αδιέξοδο, γεγονός που δεν πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της ΕΕ.
Η αποτυχία του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ στον κόσμο, δηλαδή της ΕΕ και της έκτης πλουσιότερης οικονομίας, της Βρετανίας να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους 2020, για τη διαχείριση 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ετήσιο εμπόριο τους, θα στείλει κύματα απειλής σε όλη την Ευρώπη, όπως ακριβώς και ο κορωνοϊός.
Θυμωμένος με το αίτημα της ΕΕ ο βρετανός πρωθυπουργός διέκοψε τις συνομιλίες και είπε ότι ήρθε η ώρα να προετοιμαστεί η οικονομία για το Brexit χωρίς μια συμφωνία: ένα εφιαλτικό δηλαδή σενάριο για τις επιχειρήσεις.
Προσπαθώντας να επαναφέρει τις συζητήσεις στο προσκήνιο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier επιχείρησε τη Δευτέρα 19.10 να εντείνει τις συνομιλίες και να ανοίξει συζητήσεις για τα νομικά κείμενα ενός προσχεδίου της συμφωνίας.
Αλλά η εν λόγω κίνηση δεν βρήκε αποδοχή.
«Μέχρι να καταστεί πολύ σαφές ότι είστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτείτε μαζί μας ισότιμα, τότε δεν έχει νόημανα λέτε ότι« θα εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις », δήλωσε ο βρετανός υπουργός Nadhim  στο Sky News.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ χαρακτήρισαν τις κινήσεις της Βρετανίας ως αστραπιαία και ξέφρενη προσπάθεια για εξασφάλιση παραχωρήσεων πριν από μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής.
"Πήραν αυτό που ήθελαν - εντατικές συνομιλίες, νομικά κείμενα, σε πολλούς τομείς ... Τώρα, απλώς παίζουν", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
«Όλη αυτή η στάση στοχεύει μόνο στην ενίσχυση του Johsnon. Εάν δεν θέλουν να προβούν σε συζητήσεις, αυτή είναι η επιλογή τους. Δεν έχει νόημα σε αυτό το στάδιο να τους δοθεί τίποτα περισσότερο. "
Η Βρετανία εγκατέλειψε επισήμως την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου 2020, αλλά οι δύο πλευρές διαφωνούν έκτοτε στο θέμα σύναψης μιας εταιρικής σχέσης.
Ο Johnson πάντως και ο Michael Gove θα ενημερώσουν τις επιχειρήσεις την Τρίτη 20.20 ώστε να εντείνουν τις προετοιμασίες για το τέλος της μεταβατικής περιόδου.
Ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να λένε ότι μια συμφωνία είναι το πιο πιθανό τελικό αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης