Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J.P. Morgan: Η τουρκική οικονομία κινδυνεύει κυρίως από την εξωτερική της πολιτική

J.P. Morgan: Η τουρκική οικονομία κινδυνεύει κυρίως από την εξωτερική της πολιτική
Η Τουρκία πρέπει να μειώσει την έκθεσή της σε γεωπολιτικούς κινδύνους, υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan
Εκ των ων ουκ άνευ είναι για την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας ο περιορισμός της έκθεσής της σε γεωπολιτικούς κινδύνους, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan.
Είναι κοινό μυστικό πως η οικονομία της γείτονος περνά δύσκολες στιγμές, με το εξωτερικό της χρέος να είναι στα ύψη και τη λίρα στα τάρταρα.
Επίσης, τα ανορθόδοξα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημικής κρίσης αποτέλεσαν ανάγκασαν τους διεθνείς επενδυτές να φύγουν από τη χώρα, προκαλώντας τις μεγαλύτερες εκροές τόσο στην αγορά χρέους όσο και στο χρηματιστήριο τα τελευταία δέκα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα, η δυναμική της πώλησης τίτλων χρέους της Τουρκίας πιθανότατα θα μετακυλιστεί στις εταιρείες, αφού η χώρα απώλεσε, σε μεγάλο βαθμό, το ράλι ομολόγων αναδυόμενων αγορών (εκφρασμένα σε ευρώ) που σημειώθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
«Με αυτήν τη συμφωνία ίσως οι διεθνείς κεφαλαιαγορές θα ανοίξουν για την Τουρκία» επισημαίνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Mustafa Bagriacik, της J.P. Morgan.
«Αναμένουμε ότι το ενδιαφέρον για την αγορά τουρκικού χρέους θα επανέλθει το επόμενο έτος, καθώς οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην οικονομία».
Μετά τη συντριβή της λίρας πριν από δύο χρόνια, κύριος στόχος των τουρκικών εταιρειών ήταν η απομόχλευση -ή η μείωση του χρέους.
Οι επιχειρήσεις εφοδιάστηκαν με μετρητά και προσπάθησαν να αποπληρώσουν όσα οφείλονταν.
Ορισμένες τουρκικές εταιρείες αγωνίζονται τώρα για την αποπληρωμή του χρέους σε ξένο νόμισμα, με αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση δανείων δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για να αλλάξει το κλίμα της αγοράς προς όφελος της Τουρκίας, οι αρχές θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεσή τους σε γεωπολιτικούς κινδύνους και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα περιορίσουν τον διψήφιο πληθωρισμό, ο οποίος έχει αυξήσει την πίεση στη λίρα.
Επισημαίνεται πως η J.P. Morgan ήταν μεταξύ των bookrunners όταν τον Οκτώβριο η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε χρέος 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πενταετούς λήξεως.
Φέτος, η Άγκυρα έχει ως στόχο να μαζέψει 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αγορές.
Τον Φεβρουάριο συγκέντρωσε 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί να δανειστεί περισσότερα για να χρηματοδοτήσει το διευρυνόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού της, αφού βασίζεται στις δαπάνες για να βοηθήσει την οικονομία της να ξεπεράσει την πανδημία.
Ο Bagriacik, ο οποίος εργάζεται στην J.P. Morgan επί έξι χρόνια, μετά τη θητεία του στην Goldman Sachs Group Inc. και στην Deutsche Bank AG, λέει ότι η Τουρκία μπορεί να βασιστεί στις διεθνείς αγορές.
Προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί πως θα ακολουθήσει μια φιλοεπενδυτική πολιτική.
«Εάν κάνουμε τα σωστά πράγματα σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο, θα προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές», δήλωσε ο Bagriacik, προσθέτοντας:
«Καθώς η χώρα εφαρμόζει φιλικές προς την αγορά πολιτικές, ελπίζω ότι οι επενδυτές θα τοποθετηθούν πρώτα σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος και μετά θα μετακινηθούν στην αγορά μετοχών».
«Σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές συμπαθούν τις τουρκικές εταιρείες, οπότε υποπτεύομαι ότι θα προκύψουν περισσότερες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων», δήλωσε ο Bagriacik.
Ο κατασκευαστής μπισκότων Ulker Biskuvi Sanayi AS μπορεί να είναι ο πρώτος τουρκικός εταιρικός δανειολήπτης που θα δοκιμάσει την αγορά φέτος.
Τη Δευτέρα, προσέλαβε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan, για προσφορά ομολόγων εκφρασμένων σε δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης