Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αβεβαιότητα στις αγορές λόγω κορωνοϊού και πακέτου τόνωσης στις ΗΠΑ - Κέρδη +0,47% ο S&P 500, ο DAX -0,92%

Αβεβαιότητα στις αγορές λόγω κορωνοϊού και πακέτου τόνωσης στις ΗΠΑ - Κέρδη +0,47% ο S&P 500, ο DAX -0,92%
Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές - Στο επίκεντρο η πανδημία και το πακέτο στις ΗΠΑ
H αβεβαιότητα είναι το στοιχείο που κυριάρχησε σήμερα 20/10 στα μεγαλύτερα διεθνη χρηματιστήρια, εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού και εν όψει των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Στοχευμένο πακέτο στήριξης ετοιμάζονται να ψηφίσουν οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας στις ΗΠΑ, την ώρα που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi και ο υπουργός Οικονομικών Steve Mnuchin εξακολουθούν να διαπραγματεύονται το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η Pelosi και ο Mnuchin, οι οποίοι διαπραγματεύονται κατά διαστήματα από τον Αύγουστο σχετικά με το νέο σχέδιο βοήθειας, σκοπεύουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, με τον εκπρόσωπο της Pelosi να δηλώνει ότι περιορίζονται οι διαφορές.
Η κυβέρνηση του προέδρου Donald Trump πρότεινε ένα πακέτο 1,8 τρισ. δολ. με την Pelosi να πιέζει για ένα πακέτο ενίσχυσης και τόνωσης 2,2 τρισ. δολ.
Πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της Pelosi αλλά και του Λευκού για το ενδεχόμενο συνολικής συμφωνίας πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής John Thune, εξέφρασε την αμφιβολία του ότι ένα συνολικό πακέτο θα μπορούσε να περάσει από τη Γερουσία.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας, θα προτείνουν έναν νέο γύρο χρηματοδότησης με διμερή υποστήριξη για την παροχή δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.
Το μέτρο δεν αναμένεται να προχωρήσει, διότι οι Γερουσιαστές Δημοκρατικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θεωρούν ανεπαρκείς τέτοιες στοχευμένες προσπάθειες.
Στο μέτωπο της πανδημίας αν και σε δύο μήνες θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας, αν και οι περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως λαμβάνουν συνεχώς περιοριστικά μέτρα, ο κορωνοϊός όχι μόνο δεν παρουσιάζει τάσεις ύφεσης αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό.
Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή στο κόκκινο καθώς καλείται να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας που εκδηλώνεται με περισσότερα από 150.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 η Ιρλανδία θα γίνει το πρώτο κράτος της ΕΕ που θα επιβάλλει ένα δεύτερο γενικό lockdown ενώ αντίστοιχα μέτρα ανακοίνωσε και η Ουαλία, τη στιγμή που βάλλεται με ιδιαίτερη δριμύτητα και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βλέπει τη μια μετά την άλλη τις μεγαλουπόλεις της – Λίβερπουλ, Λονδίνο, Μάντσεστερ – να τίθενται υπό περιοριστικά μέτρα.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι και αυτές αντιμέτωπες με μια νέα έξαρση κρουσμάτων, καθώς αύξηση μολύνσεων αναφέρουν οι 34 από τις 50 Πολιτείες και ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 220.000, με τις προβλέψεις να είναι εφιαλτικές για τους επόμενους μήνες.
Κρίσιμη είναι η κατάσταση στην πλέον πληττόμενη περιοχή του πλανήτη, τη Λατινική Αμερική ενώ αντιθέτως αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την Ινδία – το τελευταίο 24ωρο ανέφερε το χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων εδώ και 4 μήνες – και την Κίνα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,12 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 40,4 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,4% στις 28.308 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,47% στις 3.443 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,33% στις 11.516 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 28,82 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση -0,68% στις 12.7666 μονάδες.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο 1,9% σημείωσαν οι ενάρξεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, φτάνοντας στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,42 εκατ., σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.
Οι οικοδομικές άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκαν πάνω από 5% μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,55 εκατ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας αυξημένα κέρδη παρουσίασε και το γ’ τρίμηνο του 2020 η Lockheed Martin, με το ποσό να διαμορφώνεται σε 1,70 δισ. δολάρια από τα 1,61 δισ. πριν από ένα χρόνο, κόντρα στην πανδημία του κορωνοϊού και την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια σύγκριση, στα 16,50 δισ. δολάρια.
Οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Για το 2020, η κολοσσιαία κατασκευάστρια πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή στα 24,45 δολάρια από 23,75-24,05 δολάρια, και για τις πωλήσεις στα 65,25 δισ. δολάρια από την προηγούμενη πρόβλεψη των 63,5-65,5 δισ. δολαρίων.
Σημαντική αύξηση καθαρών κερδών εν μέσω πανδημίας, πέτυχε το γ’ τρίμηνο του 2020 η Philip Morris International.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της κολοσσιαίας καπνοβιομηχανίας ανήλθαν σε 2,3 δισ. δολάρια, έναντι 1,9 δισ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.
Σε αντίθετο κλίμα, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 2,6% σε ετήσια σύγκριση, στα 7,45 δισ. δολάρια.
Η ποσότητα των τσιγάρων που πωλήθηκε για το τρίμηνο, διαμορφώθηκε σε 18,97 δισεκατομμύρια μονάδες, αυξημένη κατά 18,7%.
Έσοδα που αυξήθηκαν 9% το τελευταίο τρίμηνο ανακοίνωσε την Τρίτη η Procter & Gamble, καθώς η πανδημία κορωνοΪού συνεχίζει να αυξάνει τη ζήτηση για τα προϊόντα καθαρισμού της εταιρείας.
Τα κέρδη πρώτου τριμήνου του έτους χρήσης ήταν 4,28 δισ. δολάρια ή 1,63 δολάριο ανά μετοχή, έναντι πρόβλεψης για 1,42 δολάρια ανά μετοχή.
Έναν χρόνο πριν ήταν 3,59 δισ. ή 1,36 δολάριο ανά μετοχή.
Σύμφωνα με το CNBC, οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 9%, στα 19,32 δισ. -υψηλότερα από τις προβλέψεις για 18,38 δισ. δολάρια.
To υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα καταθέσει αγωγή, υποστηρίζοντας ότι η Google έχει εφαρμόσει μονοπωλιακές πρακτικές για να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά αναζήτησης και διαφήμισης, ανέφεραν στη WSJ αξιωματούχοι του υπουργείου.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το υπουργείο θα ισχυριστεί ότι η Google διατηρεί τη θέση του «κλειδοκράτορα» του ίντερνετ μέσω ενός παράνομου ιστού αποκλειστικών επιχειρηματικών συμφωνιών που αποκλείουν ανταγωνιστές.
Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια δολάρια που εισπράττει από διαφημίσεις στην πλατφόρμα της για να πληρώνει κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και εφαρμογών πλοήγησης για να διατηρούν την Google ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές - Στο επίκεντρο η πανδημία και το πακέτο στις ΗΠΑ

H αβεβαιότητα είναι το στοιχείο που κυριάρχησε στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού και εν όψει των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και για τις εξελίξεις γύρω από τις συζητήσεις για το νέο οικονομικό πακέτο στις ΗΠΑ.
Image
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε μερικά από τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την COVID-19, ενώ η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία επέβαλαν επίσης περιορισμούς για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, δημιουργώντας ανησυχίες για τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο.
Αμετακίνητη η Βρετανία για ακόμη μια ημέρα στις θέσεις της σχετικά με την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ στο σκληρό πόκερ που  εκτυλίσσεται γύρω από το θέμα του Brexit.
Ειδικότερα, η Βρετανία παρέμεινε σταθερή την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, αμφισβητώντας την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέες συζητήσεις στα σχέδια νομικών κειμένων για μια πιθανή εμπορική συμφωνία μετά το Brexit σύμφωνα με το Reuters.
Για τον κίνδυνο σοβαρής τραπεζικής κρίσης στην Γερμανία, με χιλιάδες πτωχεύσεις και έως και το 25% των επιχειρηματικών δανείων να μην εξυπηρετούνται, λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Leibniz για την Οικονομική Έρευνα (IWH) Reint E. Gropp.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για νέα τραπεζική κρίση», τονίζει ο διακεκριμένος οικονομολόγος στην Bild και εξηγεί ότι η αναστολή της υποχρέωσης δήλωσης πτώχευσης η οποία αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας, δημιούργησε χιλιάδες «εταιρίες - ζόμπι», οι οποίες παρότι ήταν ήδη προ πολλού αφερέγγυες, δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση χρεοκοπίας.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας τον διπλασιασμό των κερδών της στο γ΄τρίμηνο του 2020 ανακοίνωσε η UBS, λόγω του ράλι στη μετοχή και τα έσοδα από το trading των ομολόγων, την επενδυτική τραπεζική και τη μονάδα διαχείρισης πλούτου.  
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της ελβετικής τράπεζας ανήλθαν σε 2,1 δισ. δολ. από 1,05 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
O δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώνεται στο 13,5%.

Mεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με το βλέμμα στις ΗΠΑ - Ο Nikkei 225 στο -0,4%

Μεικτά ήταν τα πρόσημα στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ασίας, με το κλίμα να καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Οι προσδοκίες για πιθανή συμφωνία σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων με σκοπό την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, έχουν περιοριστεί.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,5% στις 3.347 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,44% στις 23.567,04 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,75%, στις 1.625,74 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,1% στις 24.517 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωνε άνοδο +0,4% στις 3.327 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης