Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Με σπασμωδικές κινήσεις, Χάγη με Αλβανία, embargo όπλων και αναστολή τελωνειακής ένωσης για την Τουρκία… επιχειρεί η Ελλάδα να αποκρούσει τον Erdogan

Με σπασμωδικές κινήσεις, Χάγη με Αλβανία, embargo όπλων και αναστολή τελωνειακής ένωσης για την Τουρκία… επιχειρεί η Ελλάδα να αποκρούσει τον Erdogan
Η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε κινήσεις που ενώ έχουν στρατηγική και εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους είναι σπασμωδικές
Με σπασμωδικές κινήσεις η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα της Τουρκίας την ίδια στιγμή που το Oruc Reis παραβίασε το άτυπο όριο των 12 ναυτικών μιλίων ή 22 χιλιομέτρων από το σύμπλεγμα των νησιών του Καστελόριζου.
Ήδη το Oruc Reis το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας που δυνητικά μπορεί να μείνει έως τέλη Δεκεμβρίου 2020 στην περιοχή – εάν δεν αποδώσει η νέα παρέμβαση της Γερμανίας για έναρξη διαλόγου και απόσυρση Oruc Reis προς την τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία που βρίσκεται πολύ κοντά στην θαλάσσια δικαιοδοσία του Καστελόριζου.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Oruc Reis όχι μόνο για να προκαλέσει αλλά να τεστάρει τις ανοχές της Ελλάδος.
Ήδη έχει παραβιάσει την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία και διασπώντας τα 12 ναυτικά μίλια ή 22 χιλιόμετρα πέρασε ένα μήνυμα στην Ελλάδα… ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια από 6 ναυτικά μίλια της τρέχουσας περιόδου.
Να σημειωθεί ότι όπως διεξοδικώς έχει αναλυθεί η Ελλάδα ούτε επιθυμεί αλλά και ούτε μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος.

Γιατί σπασμωδικές κινήσεις;

Η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε κινήσεις που ενώ έχουν στρατηγική και εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους είναι σπασμωδικές.  

Emargo όπλων

Η ελληνική κυβέρνηση με επιστολές σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία ζήτησε να υπάρξει embargo όπλων προς την Τουρκία.
Ωστόσο και οι 3 χώρες είχαν απορρίψει το ελληνικό αίτημα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Η Ιταλία διάκειται θετικά στην Τουρκία και η Γερμανία αποκλείεται να προχωρήσει σε embargo όπλων προς την Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει παραδώσει τον εξοπλισμό σε 5 από τα 6 υποβρύχια τα οποία ναυπηγούνται σε ναυπηγεία της Τουρκίας ενώ το σημαντικό είναι ότι ήδη η Τουρκία διαθέτει σχεδόν το 90% των συστημάτων που απαιτούνται για την ναυπήγηση τους.
Μάλιστα όπως έχουν ανακοινώσει οι τούρκοι το πρώτο υποβρύχιο θα παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό Δεκέμβριο 2020 ή Ιανουάριο 2021 και τα υπόλοιπα σε βάθος 2,5 ετών.
Η Γερμανία δεν μπορεί να μην παραδώσει τα υποβρύχια και τον πλήρη εξοπλισμό τους καθώς θα ενεργοποιηθούν ρήτρες οπότε η Γερμανία θα αποζημιώσει την Τουρκία.
Η Γερμανία να σημειωθεί ότι έχει εξοπλίσει τα τουρκικά υποβρύχια με συστήματα που δεν διαθέτουν τα ελληνικά υποβρύχια.
Επί της ουσίας λοιπόν δεν μπορούν Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία να επιβάλλουν embargo όπλων στην Τουρκία

Τελωνειακή ένωση

Η Τουρκία έχει θέσει ως όρο με την Ευρώπη ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί το καθεστώς της τελωνειακής ένωσης.
Μάλιστα πρόσφατα ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan είχε δηλώσει ότι η ΕΕ εδώ και 30 χρόνια κοροϊδεύει την Τουρκία με την τελωνειακή ένωση.
Η Τουρκία θα ήθελε να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης αλλά στην πράξη δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος.
Από την άλλη οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ ειδικά με συγκεκριμένες χώρες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία παίζει καλά το χαρτί του μεταναστευτικού αναφέροντας ότι λόγω της πολιτικής που ακολουθεί κρατάει 3,4 εκατ μετανάστες.

Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης Ελλάδα και Αλβανίας

Την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, της διαφοράς για τις θαλάσσιες ζώνες συμφώνησαν Ελλάδα και Αλβανία.
Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Αλβανία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Edi Rama.
«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση του με τον Rama.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακάμπτεται ο σκόπελος της συνταγματικότητας που έχει εγερθεί στην Αλβανία και αποτελεί από το 2009 τη σταθερή δικαιολογία των Τιράνων για την αποφυγή της συζήτησης.
Ζητούσε μάλιστα να μην επιτραπεί η έρευνα στο οικόπεδο 1 ισχυριζόμενη ότι καταλαμβάνει μέρος της αλβανικής υφαλοκρηπίδας.
Τον Απρίλιο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και η τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, υπέγραψαν στην Αλβανία τη συμφωνία για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα.
Με βάση τη συμφωνία οριοθετείτο η υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες, που δικαιούνται οι δύο χώρες, βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου.
Η συμφωνία βασίστηκε, όπως δήλωσαν οι επικεφαλής των δύο κρατών, στις διατάξεις της Συμβάσεως του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και στην αρχή της λεγόμενης «μέσης γραμμής».
Ωστόσο, έπειτα από δύο μήνες, και μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, η αντιπολίτευση έστειλε τη Συμφωνία στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, που την ακύρωσε ισχυριζόμενο ότι ήταν ετεροβαρής.

Σπασμωδική κίνηση με τους S-300

Μετά την ενεργοποίηση του αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ρωσικής κατασκευής από την Τουρκία και τις αντιδράσεις που υπήρχαν και η Ελλάδα με το νέο αναβαθμισμένο σύστημα S-300 που διαθέτει στην Κρήτη θα προχωρήσει σε δοκιμές τον Νοέμβριο 2020.
Ακόμη και η κίνηση αυτή είναι σπασμωδική.

Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αφορά ο διάλογος που θα ξεκινήσει μόνο τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης