Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rabobank: Οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο για την Κίνα τον λογαριασμό για τα σπασμένα του Covid-19

Rabobank: Οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο για την Κίνα τον λογαριασμό για τα σπασμένα του Covid-19
Στη στασιμότητα της συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ, στο ενδεχόμενο να γίνει η παρούσα πραγματικότητα, η νέα κανονικότητα στην περίπτωση που το εμβόλιο αποδειχθεί αναποτελεσματικό και το blame game των ΗΠΑ επί της Κίνας εξετάζει η Rabobank
Επί σχεδόν έναν χρόνο ο κορωνοϊός απειλεί την παγκόσμια οικονομία με εκτροχιασμό, οι G7 δεν ξέρουν πώς να αντεπεξέλθουν στη διαμορφωθείσα κατάσταση και οι ΗΠΑ δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές έχουν απασφαλίσει και διεμήνυσαν μέσω του Peter Navarro, πως έχουν ήδη έτοιμο προς αποστολή στην Κίνα τον «λογαριασμό» ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για «τα σπασμένα» του Covid-19.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο αναλυτής της Rabobank, Μichael Every, υπάρχουν κάποια σημαντικά ερωτήματα που θα έπρεπε να τεθούν και δεν συζητούνται καν: Η στασιμότητα της εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ, το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και τι θα σημάνει αυτό, αλλά και το ενδεχόμενο να γίνει η παρούσα παράδοξη πραγματικότητα που ζει ο κόσμος με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, η νέα κανονικότητα στην περίπτωση που το εμβόλιο δεν αποδειχθεί αποτελεσματικό.
Η Ουαλία μόλις επέβαλε lockdown, η Αγγλία φαίνεται να αυξάνει τα περιοριστικά μέτρα, ενώ το Λονδίνο είναι έτοιμο να περάσει στην κατηγορία 3 σε ό,τι αφορά τα μέτρα, χωρίς να ζητηθεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η Σκωτία.
To παράδοξο είναι πως τα περιοριστικά μέτρα κατηγορίας 3 στη Βρετανία, εστιάζονται στην πηγή ίσως της οικονομίας, τις pub. Δεν επιτρέπονται οι οικογενειακές συγκεντρώσεις εντός ή εκτός σπιτιού, τα ταξίδια εντός ή εκτός περιοχών δεν συνιστώνται, ενώ οι παμπ και τα μπαρ που δεν σερβίρουν φαγητό θα κλείνουν. Γιατί άραγε; Το μάσημα σκοτώνει τον ιό στην κατάποση, ενώ το ποτό τον θεριεύει; Για την κυβέρνηση τα γεύματα εργασίας «μπορούν» να πραγματοποιούνται σε παμπ ακόμη και υπό περιορισμούς κατηγορίας 2 ή 3. Αρα η κυβέρνηση Johnson σε αναγκάζει να φερθείς κάπως έτσι όταν η αστυνομία σας πει να φύγετε από την παμπ: είστε με συνεργάτες και δουλεύετε ενώ πίνετε, και η ζωή συνεχίζεται, οπως και η πορεία του Covid.
Τέτοια παράδοξα παρατηρούνται σε κάθε χώρα.
Ο βρετανικός αλλά και ο παγκόσμιος τύπος είναι γεμάτος απόψεις σχετικά με τα σκληρά lockdowns, τα μαλακά lockdowns, τα έξυπνα lockdowns, την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών και την ασυλία της αγέλης, ενώ εξακολουθούν να μιλούν για τη Σουηδία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Εάν το εμβόλιο Covid-19 δεν αποδειχθεί αποτελεσματικό, πρέπει να αποδεχτούμε ένα τέτοιο μέλλον;
Και σε αυτό το τοπίο, η βρετανική κυβέρνηση, είτε σε παμπ είτε εκτός παμπ, εξακολουθεί να μην προσεγγίζει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ για εμπορική συμφωνία, την ώρα που ο Νοέμβριος είναι σε απόσταση αναπνοής, καθώς θα προγραμματιστούν νέες κινήσεις και η Βρετανία προσπαθεί να ανατρέψει την ανεξαρτησία της Σκωτίας, όπως λέει το Bloomberg, γιατί είναι ένας ακόμη παράγοντας ρευστότητας που θα ανεβάσει τον κίνδυνο για τις αγορές.
Ωστόσο, τον Μάιο του 2021, οι εκλογές της Σκωτίας είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν ξανά το κουτί της... ανεξαρτησίας και να εμφανιστεί στο προσκήνιο και το θέμα του νομίσματος αυτής, που δεν υπάρχει ως νύξη, όχι ως θέμα συζήτησης στον τύπο ή στα αρμόδια γραφεία.
Νέα ερωτήματα προκύπτουν: Πότε θα υπάρξει εξέταση του όλου θέματος της Σκωτίας;
Τι νόμισμα θα έχει η Σκωτία στο σενάριο της ανεξαρτησίας;
Λίβρα ή ευρώ;
Πολλά τα θέματα που αφήνει σε εκκρεμότητα ο κορωνοϊός και ο Μάιος του 2021 δεν είναι τόσο μακριά, οπότε τέτοιου είδους συζητήσεις θα ξεκινήσουν σύντομα, ίσως ενώ βρισκόμαστε ακόμη σε lockdown.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ το παιχνίδι της οικονομικής στήριξης ανεβάζει θερμοκρασία με Pelosi και Mnuchin να δείχνει πως φτάνει σε μια συμφωνία πριν από τη σημερινή προθεσμία, δύο εβδομάδες από την ημέρα των εκλογών. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας προφανώς θα κάνουν το δικό τους, ως συνήθως και κανείς δεν μπορεί να πει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.
Επίσης, το γεράκι της αμερικανικής κυβέρνησης ο Peter Navarro έδωσε μια ομιλία στο Ινστιτούτο Hudson σε αρκετά σκληρή γλώσσα που θα μπορούσε να προέρχεται από τους Global Times της Κίνας.
Χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «επιθετικοί σκύλοι» και «χρήσιμοι ηλίθιοι» αρκετές φορές, κατέληξε με μια πολύ λεπτή απειλή ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν σύντομα στην Κίνα ένα λογαριασμό πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων  για ζημιές που προέρχονται από τον Covid-19.
Το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό, αυτό είναι το σημαντικό από κάθε άποψη και κανείς δεν μπορεί κανείς να είναι απολύτως σίγουρος για την κανονικότητα του μέλλοντος.
Όσον αφορά στις αγορές, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, (PBOC) κράτησε το «βασικό επιτόκιο» στο 3,85% όπως αναμενόταν: η εξάπλωση αυτού στο ισοδύναμο της Δύσης παραμένει αξιοσημείωτη.
Εναπόκειται στον αγοραστή να αποφασίσει αν αυτό αποδεικνύει διατήρηση και αντοχή στις πιέσεις ή όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης