Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά την ένταση με Oruc Reis η Τουρκία… επιθυμεί διάλογο και καλή γειτονία με την Ελλάδα – Akar: Ας λύσουμε τα προβλήματα, αλλά χωρίς τετελεσμένα

Μετά την ένταση με Oruc Reis η Τουρκία… επιθυμεί διάλογο και καλή γειτονία με την Ελλάδα – Akar: Ας λύσουμε τα προβλήματα, αλλά χωρίς τετελεσμένα
Μετά την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ο Akar ρίχνει γέφυρες προς την Ελλάδα μιλώντας για διάλογο και ειρήνη στην περιοχή...
Μετά την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία με το Oruc Reis να έχει παραβιάσει αλλεπάλληλες φορές την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία στο Καστελόριζο... ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί διάλογο και καλή γειτονία με την Ελλάδα.
Ας λύσουμε τα προβλήματα... αλλά χωρίς τετελεσμένα.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανέλαβε την Τρίτη την θέση της Τουρκίας για επίλυση της διαφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου καθώς και σχέσεων καλής γειτονίας.
"Ας λύσουμε τα προβλήματα μιλώντας, αλλά όλοι θα έπρεπε να έχουν δει και κατανοήσει ότι δεν θα υποκύψουμε σε τετελεσμένα γεγονότα, εξαναγκασμούς ή πιέσεις", δήλωσε ο Akar σε τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου, ο Άκαρ προήδρευσε σε μια συνάντηση στην οποία παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Yaşar Güler, ανώτατοι διοικητές και oi αναπληρωτές υπουργοί Yunus Emre Karaosmanoğlu και Alpaslan Kavaklıoğlu.
Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Θάλασσα του Αιγαίου, τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει επίσης να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό της ειρήνης

Ο Akar ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα βρισκόταν στο πλευρό της ειρήνης, του διαλόγου, της πολιτικής επίλυσης και των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν.
Εξέφρασε την υποστήριξη του για περισσότερες συναντήσεις στο ΝΑΤΟ, καθώς και για έναν τέταρτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο από τις οποίες ήταν στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα, μέχρι στιγμής αναφέρει η Sabah.
Η Τουρκία - η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο - έστειλε ερευνητικά σκάφη στην υφαλοκρηπίδα της, λέγοντας ότι η Άγκυρα και η Τουρκική Διοίκηση της Βόρειας Κύπρου έχουν δικαιώματα στην περιοχή.

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου να μοιραστούν δίκαια

Η Τουρκία επιμένει ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στο νησί της Κύπρου πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της Τουρκοκυπριακής Διοίκησης της Βόρειας Κύπρου και της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε  ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποτροπής κρίσεων και θερμών επεισοδίων.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης