Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανένδοτο κατά του Ισλάμ κήρυξε ο Macron στη Γαλλία

Ανένδοτο κατά του Ισλάμ κήρυξε ο Macron στη Γαλλία
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron λέει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την εξάλειψη του εξτρεμισμού
Στο κόκκινο είναι το θερμόμετρο στο Παρίσι, μετά τον αποκεφαλισμό ενός δασκάλου από φανατικό του Ισλάμ.
Οι αρχές διεξήγαγαν δεκάδες επιδρομές, έκλεισαν ένα τζαμί και μερικές ενώσεις που λένε ότι συνδέονται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, αλλά ακόμη και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron λέει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την εξάλειψη του εξτρεμισμού.
«Ενισχύσαμε τις δράσεις μας τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Τρίτη το απόγευμα ο Macron, αφού προεδρεύει σε συνάντηση μιας διυπηρεσιακής ομάδας κρίσης που έχει συσταθεί για την καταπολέμηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην περιοχή του Παρισιού.
Και υποσχέθηκε ότι θα έρθουν περισσότερα: «Δεν πρόκειται να κάνουμε νέες δηλώσεις», είπε ο Macron, «ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».
Ο Macron ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα διαλύσει την Τετάρτη μια οργάνωση υπέρ της Χαμάς γνωστή ως Cheikh Yassine, η οποία είπε ότι "εμπλέκεται άμεσα" στη φρικτή δολοφονία του Samuel Paty, του όγδοου δασκάλου που σκοτώθηκε αφού έδειξε καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την ελευθερία του λόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δάσκαλος προσπάθησε να κινήσει την ευαισθησία του θέματος για μερικούς από τους μαθητές του, ζητώντας από αυτούς που ενδέχεται να προσβληθούν είτε να φύγουν από την τάξη είτε να κοιτάξουν μακριά, προκαλώντας την οργή του πατέρα ενός μαθητή.
Αφού ο δυσαρεστημένος γονέας και αρκετοί άλλοι δημοσίευσαν ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγέλλοντας τον δάσκαλο, ζητώντας κινητοποίηση εναντίον του και αναφέροντας τη διεύθυνση του σχολείου, ένας 18χρονος άντρας, χωρίς εμφανείς δεσμούς με το σχολείο, επιτέθηκε στον Paty και τον αποκεφάλισε.
Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έρευνα για τον αποκεφαλισμό αποκάλυψε ότι ο δράστης είχε επαφή με τον πατέρα πριν από τη δολοφονία.
Ο επιτιθέμενος ήταν Τσετσένος, με τον Πρόεδρο Macron και τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin να συνομιλούν, ώστε να ενισχυθεί η γαλλο-ρωσική συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.
Η επίθεση δεν είναι η πρώτη αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που υπέστη η Γαλλία τα τελευταία χρόνια.
Τα σχολεία και οι δάσκαλοι, αν και πληρώνονται ανεπαρκώς, κατέχουν μια μοναδική θέση στη συλλογική φαντασία των Γάλλων, οι οποίοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως φαναροφόρους του Διαφωτισμού, αναφέρει το Politico.
Επίσης, η επίθεση είναι στην καρδιά της μοναδικής γαλλικής αντίληψης για την ελευθερία του λόγου - που υπερηφανεύεται για την προσβολή και την αντιμετώπιση όλων των ιερών αγελάδων.
Το θέμα θα προβληθεί έντονα στη δημόσια συζήτηση μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2022, όπου ο Macron είναι πιθανό να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά τη Marine Le Pen, σε μια χώρα που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα χωρίς να αναζωογονήσει αποικιακές πληγές ή να τεθεί στο επίκεντρο της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού.

Αναζήτηση νέας λύσης σε ένα παλιό πρόβλημα

Η Γαλλία έχει ένα εγχώριο ριζοσπαστικό πρόβλημα που ονομάζεται Ισλάμ εδώ και δεκαετίες.
Πολλοί πρόεδροι είχαν σοβαρά προβλήματα, ενώ αγωνίζονταν να συμφιλιώσουν την καταπίεση που είναι απαραίτητη για την εξάλειψή της με τους γαλλικούς νόμους, τη δέουσα διαδικασία και την ελευθερία του λόγου.
Αποκορύφωμα ήταν το 2015 με την πιο αιματηρή σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη: Τον Ιανουάριο, επιτέθηκαν στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και στη συνέχεια το Νοέμβριο, στην αίθουσα συναυλιών Bataclan, καθώς και σε καφετέριες και εστιατόρια στο Παρίσι.
Η θέση του Ισλάμ στη γαλλική κοινωνία υπήρξε μείζον ζήτημα από τότε που ο πρώην Πρόεδρος Jacques Chirac ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους Γάλλους δημοσίους υπαλλήλους να φορούν «εμφανώς» θρησκευτικά σύμβολα.
Αυτά ερμηνεύτηκαν ευρέως ως ένας τρόπος απαγόρευσης της μουσουλμανικής μαντίλας.
Ο Macron και η κυβέρνησή του ανέλαβαν δράση, δημιουργώντας τοπικές ομάδες αντι-ριζοσπαστικών-Ισλάμ, αναπτύσσοντας περισσότερη αστυνομία σε επιλεγμένες περιοχές, ενώ επένδυσαν επίσης σε κοινωνικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για την παροχή βοήθειας σε παιδιά - συχνά αλλοδαπής καταγωγής - σε φτωχότερες γειτονιές.
Πριν από δύο εβδομάδες πριν, ο Μακρόν έδωσε μια ομιλία ορόσημο που περιγράφει λεπτομερώς τη στρατηγική του για να αντιμετωπίσει αυτό που περιέγραψε ως τους τρόπους που το ριζοσπαστικό Ισλάμ διεισδύει στη γαλλική κοινωνία.
Μίλησε για συγκεκριμένες ενέργειες όπως η εκπαίδευση ιμάμηδων στη Γαλλία και ο περιορισμός της κατ 'οίκον εκπαίδευσης.
Αυτά θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο, αλλά οι επικριτές του λένε ότι ήταν πολύ αργά.
Αμέσως μετά την επίθεση της Παρασκευής, ο Macron και η κυβέρνησή του έκαναν ακριβώς αυτό που κάθε προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μετά από μια μεγάλη επίθεση: προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό μέσω μιας σειράς ανακοινώσεων.
Ωστόσο, ένα ερώτημα που παραμένει από την Παρασκευή είναι γιατί ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό κράτηση στην αστυνομία σε σχέση με τη δολοφονία του Paty, ο Abdelhakim Sefrioui - συνιδρυτής της ένωσης Cheikh Yassine - δεν είχε προσαχθεί νωρίτερα στη δικαιοσύνη.
Είναι από καιρό γνωστός στη Γαλλία για τις εξτρεμιστικές του απόψεις και τους δεσμούς του με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και τις συγκρούσεις του με άλλους μουσουλμάνους ηγέτες που έχουν καταγγείλει τις θέσεις του.
Η Γαλλία πιέζει επίσης για την ενίσχυση μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο και έχει υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό τις τρέχουσες νομοθετικές προσπάθειες των Βρυξελλών για την κατάργηση τρομοκρατικού περιεχομένου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης