Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να απειλεί και να απολαμβάνει οφέλη από ΕΕ - Αναστασιάδης - el Sisi καταδικάζουν την τουρκική παραβατικότητα

Μητσοτάκης: Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να απειλεί και να απολαμβάνει οφέλη από ΕΕ -  Αναστασιάδης - el Sisi καταδικάζουν την τουρκική παραβατικότητα
Κοινές διαπιστώσεις και σύμπτωση απόψεων για την τουρκική προκλητικότητα
(upd) Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας καταδίκασαν από κοινού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah el Sisi.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά την τόνισε μετά την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, ότι η Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων και αναστολή της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.

Όπως τόνισε, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να απειλεί και την ίδια ώρα να απολαμβάνει οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος της Αιγύπτου el Sisi χαρακτήρισε αποσταθεροποιητικές της ενέργειες της Άγκυρας.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια

Η Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε παράδειγμα συνεννόησης το κείμενο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, με πυξίδα το διεθνές δίκαιο.
«Απέναντι σε έναν γείτονα που στρατιωτικοποιεί τη διπλωματία, εμείς απαντάμε με διπλωματία .
Ζητήσαμε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία καθώς και να ανασταλεί η τελωνειακή ένωση της ΕΕ με την Τουρκία.
Δεν γίνεται ένα υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος να απολαμβάνει απαλλαγή από δασμούς και την ίδια στιγμή να απειλεί άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«H χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο.
Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες.
Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική.
Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά.
Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ.
Μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις την ηγετών αμέσως μετά τις εργασίες της 8ης τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας.

Όπως σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης με την Αλβανία.
«Αποδεικνύουμε ότι με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο, τα Βαλκάνια και η ανατολική Μεσόγειος μπορούν να γίνουν περιοχές ειρήνης», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία με το άνοιγμα των Βαρωσίων άνοιξε μια ακόμα πληγή καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη μια δίκαιη λύση του Κυπριακού
Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η λύση θα επέλθει από τους Λίβυους χωρίς ξένη παρέμβαση.

Αναστασιάδης: Η Τουρκία κλιμακώνει συνεχώς τις εντάσεις και υπονομεύει τη σταθερότητα

«Και οι τρεις καταδικάζουμε τις ενέργειες στην Αμμόχωστο και το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες και σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου και την απόπειρα ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας», σημείωσε.
«Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δυσχερή στιγμή για τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία κλιμακώνει συνεχώς τις εντάσεις και υπονομεύει τη σταθερότητα.
Εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας.
Κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις εξετάσαμε την πρόοδο σε μια σειρά τομέων όπως στην ενέργεια και επαναβεβαιώσαμε την πρόθεση μας για συνεργασία για το φυσικό αέριο.
Η συνεργασία μας συνδυάζει και κράτη που έχουν και διαφορές, αποδεικνύουμε πως τα κοινά συμφέροντα δημιουργούν συνέργειες.
Επιβεβαιώσαμε τη σημασία δημιουργίας ηλεκτρικού δικτύου των τριών χωρών», τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Για το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κύπρος επιθυμεί μία λύση που θα εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, μια λύση που θα είναι βιώσιμη και σημείωσε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί μια άτυπη συνάντησή μου με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ersin Tatar.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως στις 19 Οκτωβρίου απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ
με την οποία του επανέλαβε την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά του να συμμετάσχει σε μια νέα από πλευρά του πρωτοβουλία το ταχύτερο δυνατόν, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε ύστερα από δική του πρόσκληση στις 27 Νοεμβρίου στο Βερολίνο.

El Sisi: Αποσταθεροποιητικές οι ενέργειες της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου el Sisi χαρακτήρισε αποσταθεροποιητικές ενέργειες τις  μεταφορές μισθοφόρων στρατιωτών σε διάφορα κράτη της περιοχής.
«Η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνίες με Κύπρο, Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Μιλήσαμε για οικονομικές συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή», σημείωσε.
Ο el Sisi σημείωσε ότι η Αίγυπτος στηρίζει την επίλυση του Κυπριακού βάσει των όσων ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.
«Μιλήσαμε για τη Συρία και για την ανάγκη επανάληψης του διαλόγου, εκφράσαμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε παράνομη στρατιωτική επέμβαση», τόνισε.
Και υπογράμμισε το γεγονός ότι ποτέ η Αίγυπτος δεν χρησιμοποίησε το προσφυγικό/μεταναστευτικό για να αποκομίσει το οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από την Ευρώπη.

Κοινή Διακήρυξη Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου

Καταδίκη των παράνομων γεωτρητικών και σεισμικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αναφορές στο Κυπριακό, αλλά και τη σημασία του διαλόγου στη βάση σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνουν τα βασικά σημεία της κοινής Διακήρυξης Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου.
«Επαναλάβαμε την αμέριστη στήριξη μας στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των σχετικό ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου.
Καταδικάσαμε τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια που είναι σε παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ, ειδικά το 550 (1984) και το 789 (1992) και να συμβάλει εποικοδομητικά και εμπράκτως στην επανέναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους ηγέτες Κύπρου-Ελλάδας και Αιγύπτου και προστίθενται τα ακόλουθα:
«Τέτοια λύση πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της.
Προς τον σκοπό αυτό, ο τερματισμός των αναχρονιστικών διευθετήσεων ασφάλειας και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κυρίαρχο κράτος.
Τονίσαμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν το μόνο πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί λύση.
Εκφράσαμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση εντός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της περιοχής που απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.
Καταδικάσαμε έντονα τις παράνομες γεωτρητικές και σεισμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσιες ζώνες που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με τη Συμφωνία Οριοθέτησης το 2003.
Περαιτέρω, καταδικάζουμε επίσης τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου κυριαρχίας στο Αιγαίο και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους και των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και, όπως προνοεί η Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και καλέσαμε την Τουρκία να απόσχει μόνιμα από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για ένα διάλογο που δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό κλίμα ή κάτω από απειλές για χρήση βίας.
Υπογραμμίσαμε ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη θαλάσσια οριοθέτηση ή να θέσει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο.
Χαιρετίσαμε την υπογραφή και έναρξη ισχύος της Συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μια συμφωνία ορόσημο που ολοκληρώθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο όπως προνοεί η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, αφού συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
 
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Sisi

Image
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el Sisi ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και υπογράμμισαν τα πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Υπήρξε δε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
 Επίσης, επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη όσον αφορά στην επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου.
Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη.
Στην έναρξη της συνάντηση ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχω τη χαρά να κάθομαι στην καρέκλα που κάθεται συνήθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Αλλά στην Κύπρο αισθανόμαστε κι εμείς λίγο ως οικοδεσπότες, όπως αντιλαμβάνεστε κ. Πρόεδρε.
Και είναι μεγάλη η χαρά μου που συναντιόμαστε για πρώτη φορά μετά τη σημαντικότατη υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, για την οποία και οι δυο μας εργαστήκαμε πολύ και αποτελεί ένα τόσο σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι συμφωνίες έχουν κυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια και αναμένουμε απλά την τυπική πρωτοκόλληση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τον τρόπο με τον οποίον και εσείς, αλλά και οι συνεργάτες σας, συνεργαστήκαμε για να μπορούμε να πετύχουμε αυτήν την πολύ σημαντική συμφωνία.
Έτσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία είναι αμοιβαία ωφέλιμη και θέλω να πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, αφού εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, επεσήμανε: «Θέλω να τονίσω τη διάθεση και την πρόθεσή μας για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας είτε σε διμερές είτε σε τριμερές επίπεδο και βέβαια η σύγκληση της όγδοης σημερινής τριμερούς διάσκεψης κορυφής αντανακλά αυτήν την επιθυμία των δύο πλευρών.
Οι σημερινές σχέσεις στην πραγματικότητα είναι μία προέκταση των διαχρονικών ιστορικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και συμφωνώ μαζί σας εξοχότατε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να έχει μία παραπάνω ωθητική δύναμη για την ανάπτυξη των σχέσεων στους διάφορους τομείς.
Εξοχότατε, συμφωνώ μαζί σας ότι η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι στην πραγματικότητα μία αντανάκλαση της αμοιβαίας κατανόησης, επίσης αντανακλά τον σεβασμό προς τις διατάξεις και τα θέσμια του διεθνούς δικαίου, πράγμα το οποίο είναι προς όφελος όλων των πλευρών.
Η κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας από τα κοινοβούλια στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από την συγκεκριμένη συμφωνία. Εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των θεσμίων του Διεθνούς Δικαίου.
Εδώ τονίζεται η σημασία της συνεργασίας που προσβλέπει στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο.
Πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα διακατέχονταν από πνεύμα συνεργασίας, για αυτό πάντα λέμε ότι οι σχέσεις μεταξύ μας είναι ιστορικές, διαχρονικές. Τώρα όμως προσβλέπουμε σε παραπάνω, περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Και πάντα μαζί».
 Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργούπρέσβης Ελένη Σουρανή και η γενική διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Τερέζα Αγγελάτου.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Image
Τη θέση ότι πλέον υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην Ευρώπη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει των εργασιών της 8ης Συνόδου Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου.
«Βρισκόμαστε στα πλαίσια ενός εξαιρετικά επιτυχημένου σχήματος τριμερούς συνεργασίας, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, τρεις χώρες που μας ενώνουν πολλά, που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε επ ωφελεία των λαών μας, αλλά και της ευρύτερης ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πράγματι έχεις απόλυτο δίκιο να επισημαίνεις ότι αυτή η τριμερής είναι εξαιρετικά επίκαιρη λόγω του φορτισμένου κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να σε ευχαριστήσω από καρδιάς για την στήριξη που παρείχες στην Ελλάδα στην κοινή προσπάθεια την οποία κάναμε στα τελευταία δύο Ευρωπαϊκά συμβούλια να εξηγήσουμε στους εταίρους μας τι πραγματικά συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και πιστεύω ότι έχουμε κάθε λόγο και οι δύο να είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπάρχει πια στην Ευρώπη μία διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά και γιατί οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο αφορούν συνολικά στα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία.
Γνωρίζουμε και οι δύο εσύ είσαι πολύ εμπειρότερος εμού στα θέματα των ευρωπαϊκών συνομιλιών ότι χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια προκειμένου να αλλάξουμε πολιτικές και απόψεις οι οποίες είχαν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες.
Αλλά θέλω να σου εκφράσω και εγώ την απόλυτη ικανοποίηση μου για το επίπεδο της συνεργασίας μας, τόσο της δικιάς μας όσο και των Υπουργών μας και των υπηρεσιακών παραγόντων, διότι χρειάζεται πολύ συστηματική δουλειά -το ξέρεις εσύ καλά- να μπορούμε να πετυχαίνουμε και στα συμβούλια τα συμπεράσματα τα οποία τελικά είναι προς όφελος της Ελλάδος και της Κύπρου, αναγνωρίζοντας πάντα, ότι στα Συμβούλια αυτά απαιτείται -όπως όλοι γνωρίζουμε- ομοφωνία.
Θέλω επίσης να ακούσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα το συζητήσουμε στη συνέχεια τις σκέψεις σου για το πως διαμορφώνεται το τοπίο εδώ στην Κύπρο μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, προσυπογράφω απόλυτα αυτό το οποίο είπες και χαιρετίζω την ετοιμότητα, η οποία πάντα υπήρχε και ήταν πάντα δεδομένη, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και εσού προσωπικά, εν προκειμένω να προσέλθεις στο τραπέζι των συζητήσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο ζήτημα του Κυπριακού.
Και να προσθέσω και εγώ σε αυτό το οποίο είπες, ότι εύχομαι οι δηλώσεις οι οποίες είχαν γίνει προεκλογικά ως προς τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς να εντάσσονται στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, αυτών των πραγμάτων που ενδεχομένως λέγονται μερικές φορές αλλά δεν εννοούνται, και ότι θα προσέλθουν όλοι στο τραπέζι των συζητήσεων λαμβάνοντας υπόψη το τι έχει συμβεί σήμερα με απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Κύπρου ώστε να βρεθεί αυτή η πολυπόθητη λύση για να επανενωθεί επιτέλους το νησί μετά από 46 χρόνια» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο κ.Μητσοτάκης.

Αναστασιάδης: Εκτροπή στο Κυπριακό αν εννοεί όσα λέει ο Tatar
 
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη.
«Κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Κυριάκο, είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που σε καλωσορίζω στην όγδοη τριμερή συνάντηση μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδος και της Αιγύπτου.
Μιας σημαντικής και αρκούντως επίκαιρης συνόδου ενόψει των όσων τεκταίνονται στη γειτονιά μας.
Θέλω για πολλοστή φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την άψογη και άριστη συνεργασία και τη στήριξη που έχουμε τόσο στα διεθνή φόρα, αλλά ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν και εφόσον συνέρχεται και ιδιαίτερα όταν ασχολείται με τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδος και όχι μόνο.
Σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία εξάλλου να έχουμε μία συνολική εκτίμηση της όλης κατάστασης.
Πρόσφατα όπως καλά γνωρίζεις είχαμε μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την επιλογή του νέου τουρκοκύπριου ηγέτη, έχω επικοινωνήσει μαζί του, του έχω εκφράσει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα να συμμετάσχω στην οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία ο Γενικός Γραμματέας ήθελε συγκαλέσει, προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος έτσι ώστε επιτέλους να επικρατήσει πραγματική ειρήνη, τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή.
Ελπίζω οι θέσεις που διατυπώθηκαν μέχρι σήμερα από τον τουρκοκύπριο ηγέτη να μην είναι και η τελική επιδίωξη διότι σε μία τέτοια περίπτωση, αντιλαμβάνεσαι, θα έχουμε μία εκτροπή.
Ενόσω εκκρεμεί η συνάντηση την οποία έχουμε συναποφασίσει να γίνει την επόμενη εβδομάδα και ενόψει των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα δεν θέλω να προβαίνω σε δηλώσεις που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα.
Αυτό που λέω είναι ότι εμείς παραμένουμε σταθεροί στην εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά βεβαίως και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρα μέλος της οποίας είμαστε και θα παραμείνουμε και μετά την κρίση.
Αυτά λέγοντας και πάλι θέλω να σε καλωσορίσω και να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού για την άψογη στάση και στήριξη που τυγχάνουμε οσάκις την έχουμε ανάγκη.
Καλωσόρισες» υποστήριξε ο κ.Αναστασιάδης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης