Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Οι θέσεις Trump - Biden σε 8 βασικά θέματα - Οι διαφορές για οικονομία, κορωνοιό

Εκλογές ΗΠΑ: Οι θέσεις Trump - Biden σε 8 βασικά θέματα - Οι διαφορές για οικονομία, κορωνοιό
Καθοριστική η ψήφος των Αμερικανών πολιτών στις 3 Νοεμβρίου 2020 για το μέλλον της χώρας - Ποιες είναι οι βασικές πολιτικές θέσεις των Trump - Biden σύμφωνα με το BBC για: κορωνοϊό, οικονομία, κλίμα, σύστημα υγείας, ανώτατο δικαστήριο, ρατσισμό, εξωτερική πολιτική, όπλα
Ποιες είναι οι διαφορές των δύο υποψηφίων για τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002, Trump και Biden σύμφωνα με το BBC
Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι βρίσκονται βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα:
Την επιλογή για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Donald Trump και του δημοκρατικού υποψηφίου Joe Biden στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας.
Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση για το αντιπροσωπεύουν και πώς συγκρίνονται οι πολιτικές τους σε οκτώ βασικά θέματα.

Κορωνοϊός

Ο Πρόεδρος Trump δημιούργησε μια ειδική ομάδα για τον κορωνοϊό στα τέλη Ιανουαρίου 2020, η οποία αναφέρει ότι έχει πλέον στραφεί προς την  «ασφάλεια και το άνοιγμα της χώρας μας».
Ο πρόεδρος δίνει επίσης προτεραιότητα στην ταχεία ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων κορωνοϊού, επενδύοντας 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέτοια έργα.
Ο Biden θέλει να δημιουργήσει ένα εθνικό πρόγραμμα ανίχνευσης επαφών, να ιδρύσει τουλάχιστον 10 κέντρα κλινικών δοκιμών σε κάθε πολιτεία και να παρέχει δωρεάν  τεστ Covid19 σε όλους.
Υποστηρίζει επίσης μια πολιτική εθνικής επιβολής της μάσκας για ό9λους τους πολίτες που θα βοηθήσει στον περιορισμό του ιού.

Κλίμα και πράσινη ανάπτυξη

Ο Πρόεδρος Trump είναι σκεπτικιστής για την κλιματική αλλαγή και θέλει να επεκτείνει τη μη ανανεώσιμη ενέργεια.
Στόχος του είναι να αυξήσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και να προσθέσει περαιτέρω περιβαλλοντικές προστασίες
Έχει δεσμευτεί να αποσυρθεί από τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού - τη διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής - την οποία οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν επίσημα αργότερα φέτος (2020).
Ο Biden από την πλευρά του, λέει ότι θα ενταχθεί αμέσως στη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, εάν εκλεγεί.
Θέλει οι ΗΠΑ να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και προτείνει την απαγόρευση νέων μισθώσεων για γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη, καθώς και μια επένδυση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πράσινη ενέργεια.

Οικονομία

Ο Πρόεδρος Trump έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε 10 μήνες και να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο νέες μικρές επιχειρήσεις.
Θέλει να φέρει μείωση του φόρου εισοδήματος και να παράσχει στις εταιρείες εκπτώσεις φόρου για να τους παρακινήσουν να διατηρήσουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Ο Biden θέλει να αυξήσει τους φόρους για τους υψηλόμισθους ώστε να πληρώσουν για επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά λέει ότι η αύξηση θα επηρεάσει μόνο εκείνους που κερδίζουν πάνω από 400.000 δολάρια το χρόνο.
Υποστηρίζει την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού σε 15 δολάρια την ώρα από το τρέχον επιτόκιο των 7,25 δολαρίων.

Σύστημα υγείας

Ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να καταργήσει τον Νόμο ACA που ψηφίστηκε υπό τον Πρόεδρο Obama, ο οποίος ενίσχυσε τον κανονισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης υγείας, συμπεριλαμβανομένου του να καθιστά παράνομη την άρνηση κάλυψης για άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.
Ο Trump θέλει να το βελτιώσει και να το αντικαταστήσει, αν και δεν έχουν δημοσιευτεί λεπτομέρειες για το σχέδιο.
Ο πρόεδρος στοχεύει επίσης στη μείωση των τιμών των φαρμάκων επιτρέποντας εισαγωγές φθηνότερων από το εξωτερικό.
Ο Biden θέλει να προστατεύσει και να επεκτείνει το ACA.
Θέλει να μειώσει την ηλικία επιλεξιμότητας για το Medicare, την πολιτική που παρέχει ιατρικά οφέλη στους ηλικιωμένους, από 65 σε 60.
Θέλει επίσης να δώσει σε όλους τους Αμερικανούς την επιλογή να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα ασφάλισης δημόσιας υγείας παρόμοιο με το Medicare.

Εξωτερική πολιτική

Ο Πρόεδρος Trump επανέλαβε την υπόσχεσή του να μειώσει τα επίπεδα των αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, ενώ συνεχίζει να επενδύει στον στρατό.
Ο πρόεδρος λέει ότι θα συνεχίσει να αμφισβητεί τις διεθνείς συμμαχίες και να διατηρήσει τους εμπορικούς δασμούς στην Κίνα.
Ο κ. Biden έχει υποσχεθεί να επανορθώσει σχέσεις με συμμάχους των ΗΠΑ.
Λέει ότι θα καταργήσει τα μονομερή τιμολόγια για την Κίνα

Φυλή και πολιτική

Ο Πρόεδρος Trump υποστηρίζει ότι δεν πιστεύει ότι ο ρατσισμός είναι ένα συστηματικό πρόβλημα στις αστυνομικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Έχει τοποθετηθεί ως σταθερός υποστηρικτής της επιβολής του νόμου και έχει προσφέρει επιδοτήσεις για βελτιωμένες πρακτικές.
Ο δημοκρατικός αντίπαλος του θεωρεί τον ρατσισμό ως συστηματικό πρόβλημα και έχει καθορίσει πολιτικές για την αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων στο σύστημα δικαιοσύνης, όπως επιχορηγήσεις για την παροχή κινήτρων στα κράτη για τη μείωση των ποσοστών φυλάκισης.

Όπλα

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει μια εκτεταμένη ερμηνεία προστασίας της δεύτερης τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος που δίνει στους Αμερικανούς το δικαίωμα να φέρουν όπλα.
Πρότεινε αυστηρότερους ελέγχους στους αγοραστές όπλων μετά από μια σειρά μαζικών πυροβολισμών το 2019, αλλά δεν προέκυψε τίποτα από το σχέδιο και δεν έχει προταθεί περαιτέρω νομοθεσία.
Ο Biden πρότεινε την απαγόρευση όπλων επίθεσης, καθολικούς ελέγχους ιστορικού των αγοραστών, τον περιορισμό του αριθμού των όπλων που μπορεί να αγοράσει ένα άτομο σε ένα μήνα και διευκόλυνση στις μηνύσεις.
Θα χρηματοδοτούσε όπως λέει περισσότερη έρευνα για την πρόληψη της βίας στα όπλα.

Ανώτατο δικαστήριο

Ο Πρόεδρος Trump αναφέρει ότι είναι το συνταγματικό του δικαίωμα να καλύψει την κενή θέση στο δικαστήριο κατά το υπόλοιπο της πρώτης θητείας του και πρότεινε τη συντηρητική δικαστή, Amy Coney Barrett.
Ένα ζήτημα στο οποίο θα μπορούσε σύντομα να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το νομικό δικαίωμα των αμβλώσεων στις ΗΠΑ - κάτι που ο πρόεδρος Trump και η δικαστής Barrett έχουν αντιταχθεί στο παρελθόν.
Ο κ. Biden θέλει να καλυφθεί η κενή θέση μετά την ανάληψη του επόμενου προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο, μετά τις 3/11/2020.
Αναφέρει επίσης πως εάν εκλεγεί, θα εργαζόταν για να εγκρίνει νομοθεσία για να εγγυηθεί το δικαίωμα μιας γυναίκας στην έκτρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης