Αίτημα ακύρωσης της απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Αίτημα ακύρωσης της απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Όπως επισημαίνεται στο αίτημα ακύρωσης στην Υπουργική Απόφαση ότι δεν καλύπτονται περικοπές συντάξεων και δώρων κατά τα μνημονιακά έτη
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) υπέβαλε σήμερα (21/10) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αίτηση ακύρωσης κατά Υπουργικής Απόφασης που αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα.
Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση (Φ.11321/35005/1528 (ΦΕΚ 4536/Β΄/14.10.2020) δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών επιστροφών επικουρικών συντάξεων και δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο.
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του Δικαστηρίου.
Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε όλες τις περικοπές των συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη, που δεν καλύπτονται από την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι το υπουργείο Εργασίας με διάταξη νόμου (ν.4714/2020, αρ. 114, παρ.3), σημειώνει πως με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 & 4093/2012) διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS