Τελευταία Νέα
Πολιτική

Reuters: H Ελλάδα απορρίπτει της «αυτοκρατορικές φαντασιώσεις» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Reuters: H Ελλάδα απορρίπτει της «αυτοκρατορικές φαντασιώσεις» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει το αίτημα της Ελλάδας για ανάληψη εντονότερης δράσης εκ μέρους της ΕΕ όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα
Η Ελλάδα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη (20/10) να επανεξετάσει το καθεστώς της τελωνειακής της ένωση με την Τουρκία ακόμη μια φορά ως απάντηση στη συνεχιζόμενες παράνομες έρευνες φυσικού αερίου της Άγκυρας σε αμφισβητούμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, αποδοκιμάζοντας αυτό που αποκάλεσε «αυτοκρατορικές φαντασιώσεις» της Άγκυρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο Abdel Fattah al-Sisi πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λευκωσία συμφώνησαν ότι η Άγκυρα παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
«Η ηγεσία της Τουρκίας έχει φαντασιώσεις αυτοκρατορικής συμπεριφοράς με επιθετική στάση σε πολλές περιοχές, από τη Συρία στη Λιβύη, τη Σομαλία και την Κύπρο και από το Αιγαίο έως τον Καύκασο», επισήμαναν οι δύο ηγέτες.
«Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τις «πολλές παραβιάσεις» της Τουρκίας όσον αφορά τη συμφωνία για την τελωνειακή ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν είναι δυνατόν για ένα κράτος, ένα τρίτο κράτος, μια χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, να απαλλάσσεται από δασμολογικά βάρη, να αποκομίζει τα οφέλη της κοινής αγοράς, αλλά ταυτόχρονα να απειλεί τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ », επισήμανε.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι οι εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας, για τα θαλάσσια σύνορα έχουν αναζωπυρωθεί από τον Αύγουστο, όταν η Τουρκία έστειλε ένα σεισμικό σκάφος έρευνας (σ.σ. το Oruc Reis) σε μια αμφισβητούμενη περιοχή.
Η Άγκυρα έστειλε επίσης γεωτρύπανο σε μια θέση στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.
Το Reuters επισημαίνει .τη εμπλοκή και άλλων παικτών στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία και η Λιβύη συμφώνησαν όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες πέρυσι, ένα σύμφωνο που σύμφωνα με την Αθήνα καθώς παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της, επισημαίνεται.
Φέτος, η Ελλάδα υπέγραψε μια συμφωνία με την Αίγυπτο όσον αφορά τις οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωών, εξοργίζοντας την Τουρκία.
Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος πραγματοποιούν τακτικές συνόδους κορυφής για περαιτέρω περιφερειακή συνεργασία επισημαίνει το Reuters.
O πρόεδρος Sisi χαρακτήρισε τον εν λόω τριμερή μηχανισμό συνεργασίας ως «μοναδικό».
Οι συμφωνίες που ορίζουν τα θαλάσσια σύνορα, δήλωσε ο Sisi, αντικατοπτρίζουν τη βούληση να για αμοιβαίο όφελος από τον «διαθέσιμο πλούτο και ιδιαίτερα από τα ελπιδοφόρα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου».
«Συμφωνήσαμε σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης της πολιτικής κλιμάκωσης των προκλήσεων (σ.σ. της Τουρκίας) που αποσταθεροποιούν την περιοχή και την ανάγκη συντονισμού με διεθνείς εταίρους για τη λήψη κατάλληλων μέτρων για τη διατήρηση των ελάχιστων απαιτήσεων όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Sisi.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης