Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης ο κορωνοϊός για ΗΠΑ και Ευρώπη φέρνει νέα μέτρα και lockdown - Στους 1,13 εκατ. οι νεκροί, 41 εκατ. τα κρούσματα

Εφιάλτης ο κορωνοϊός για ΗΠΑ και Ευρώπη φέρνει νέα μέτρα και lockdown - Στους 1,13 εκατ. οι νεκροί, 41 εκατ. τα κρούσματα
Πέντε φορές πιο φονικός ο κορωνοϊός από τη γρίππη - Περιοριστικά μέτρα στις ΗΠΑ, περίπου 300.000 θάνατοι περισσότεροι φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια
Διαστάσεις που τρομάζουν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που πλήττονται βαριά, λαμβάνει το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς και παρά τα συνεχή και αυστηρά περιοριστικά μέτρα που υιοθετούν ολοένα και περισσότερα κράτη, είναι αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο η διασπορά του ιού.
Και δεν είναι μόνο ότι χρειάστηκαν μόλις 32 ημέρες για να αυξηθούν τα κρούσματα από τα 30 εκατομμύρια στα 40 εκατομμύρια παγκοσμίως – και ενώ προηγουμένως είχαν απαιτηθεί 38 ημέρες για να φτάσουν από τα 20 εκατ. στα 30 εκατ. – αλλά και ότι ο κορωνοϊός είναι πέντε φορές πιο φονικός από τη γρίπη.
Σύμφωνα με μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για 17 σοβαρές επιπλοκές (πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια, θρόμβωση κ.α.), σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη στο νοσοκομείο.
Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παγκοσμίως, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στα μέτρα που λαμβάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Γαλλία έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις,  ενώ το μέτρο αυτό θα ισχύσει από σήμερα Πέμπτη 22/10 και στη Λομβαρδία της Ιταλίας τη στιγμή που σε lockdown οδηγείται για δεύτερη φορά η Ιρλανδία.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου οι περισσότερες Πολιτείες καταγράφουν έξαρση κρουσμάτων και ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων κάνουν λόγο για περισσότερους από 300.000 θανάτους το 2020 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που αποδίδεται στην επιδημία του κορωνοϊού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,125 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 40,8 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 41.046.579 και οι θάνατοι σε 1.128.090
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 8.312.109 και σε νεκρούς με 221.694
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 154.837 και τρίτη σε κρούσματα με 5.273.954
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 115.914 και τέταρτο το Μεξικό με 86.893
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 44.057 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.422.775 – Στους 24.473 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Αργεντινή με 1.018.999 και έκτη η Ισπανία με 988.322
- Έβδομη η Κολομβία με 974.139, όγδοη η Γαλλία με 973.275 και ένατο το Περού με 870.876
- Δέκατο το Μεξικό με 860.714
Image
Στο κόκκινο η Ευρώπη – Δεν αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα – Νέο lockdown σε Ιρλανδία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.
Είναι τέτοια η ένταση της επιδημίας στην Ευρώπη, η οποία μετρά περισσότερους από 250.000 θανάτους και περίπου 7,4 εκατομμύρια μολύνσεις από την έναρξη της πανδημίας, που ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν σειρά περιοριστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν και να ελέγξουν τον ιό.
Οι πλέον πληττόμενες χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία  η Γαλλία και η Ρωσία.
Στη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 8.342 άνθρωποι, που αποτελεί και τον βαρύτερο απολογισμό μέσα σε μία εβδομάδα για την Ευρώπη από τα μέσα Μαΐου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ως περιοχή, η Ευρώπη ανακοινώνει περισσότερα κρούσματα καθημερινά σε σύγκριση με την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ μαζί.
Από τις 100 μολύνσεις που εντοπίζονται σε όλον τον κόσμο, οι 34 προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού:
Image
Ιρλανδία: Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιρλανδίας ξαναμπαίνει σε lockdown και γίνεται το πρώτο κράτος της ΕΕ που προχωρά και πάλι σε αυτό το βήμα.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής, τον περιορισμό της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε takeaway, με τους πολίτες να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.
Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις, εκτός από γάμους και κηδείες με περιορισμένο αριθμό παρευρισκομένων
Ωστόσο, τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά και θα επιτραπούν οι βασικές υπηρεσίες όπως στον κλάδο των κατασκευών.
Οι περιορισμοί θα ισχύσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

Ουαλία:
Σε lockdown δύο εβδομάδων προχωρά από τις 23 Οκτωβρίου και η Ουαλία.
Όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 5 Νοεμβρίου.
Βάσει των όσων έγιναν γνωστά, θα δοθεί εντολή οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ενώ θα κλείσουν παμπ, εστιατόρια και όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις.
Παράλληλα θα απαγορευτούν οι συναντήσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα κλείσουν οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, τα εμπορικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες.
Δεν θα επιτρέπονται μυστήρια σε χώρους λατρείας με εξαίρεση γάμους και κηδείες.

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο κόκκινο είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η κυβέρνηση κατέγραψε 26.688 νέα κρούσματα χθες, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό μέχρι στιγμής, και επιπλέον 191 θανάτους.
Στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου από τον κορωνοϊό με τα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση θα υπαχθεί από το Σάββατο το Νότιο Γιόρκσαϊρ στη βόρεια Αγγλία, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος του Σέφιλντ, Νταν Τζάρβις.
Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.
Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για την λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία.
Υπενθυμίζεται πως μετά την Ουαλία, περιοριστικά μέτρα ήδη ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και στη Βόρεια Αγγλία, ενώ αργά το απόγευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τίθεται σε Lockdown από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 23/10 το Μάντσεστερ γιατί ανέβηκε στο επίπεδο 3 του συναγερμού.
Η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια και τις παμπ για τέσσερις εβδομάδες, ενώ στο κόκκινο είναι και η βόρεια Αγγλία.
Ήδη το Λίβερπουλ έχει λάβει περιοριστικά μέτρα για τα κλαμπ και τις παμπ, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν και στο Λονδίνο από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/10 ενώ αυστηρότεροι περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν και στο Μάντσεστερ.
Τα μέτρα αυτά προβλέπουν το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο.
Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά τις 20:00 το βράδυ.
Ανοιχτοί θα παραμείνουν, οι χώροι λατρείας με χρήση καλύμματος προσώπου και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση, αν και θα απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πλην επαγγελματικού επιπέδου.
Θα απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξένο σπίτι, ενώ οι «φούσκες» υποστήριξης ευάλωτων πολιτών δε θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά.
Θα απαγορευθούν επίσης οι εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 15 ατόμων, στις γαμήλιες τελετές και στις κηδείες θα επιτρέπονται έως 25 άτομα, ενώ καλούνται οι πολίτες να μην πραγματοποιούν μη αναγκαίες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν.

Γαλλία: Με σφοδρότητα επελαύνεi ο κορωνοϊός στη Γαλλία, όπου πριν από μερικές ημέρες επιβλήθηκαν έκτακτα μέτρα, συγκεκριμένα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 06:00 στο Παρίσι και άλλες οκτώ πόλεις.
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν 26.676 νέα κρούσματα COVID-19.
Είναι η έκτη φορά τις τελευταίες 12 ημέρες που ο ημερήσιος απολογισμός βρίσκεται πάνω από το όριο των 25.000 μολύνσεων.
Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που πέθαναν από επιπλοκές του κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 163, στους 34.048 και το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 957.421.
Η χώρα έχει κηρυχθεί από τις 17/10 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις εβδομάδες.
Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο 17/10 με την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 μεγάλες πόλεις (Μασσαλία, Λυών, Λιλ Σεντ Ετιέν, Ρουέν, Τουλούζη, Γκρενόμπλ και Μονπελιέ) από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε φίλους ή σε εστιατόρια, ενώ των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται τα μέσα μεταφοράς.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron, δεν απέκλεισε  η απαγόρευση αυτή να παραταθεί για ακόμα δύο εβδομάδες, ενώ όποιος παραβιάζει την καραντίνα θα τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα αλλάξει, καθώς το πρωί όλοι θα πηγαίνουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στα σχολεία τους ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις στην χώρα.

Ιταλία: Μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε στη Λομβαρδία, έγινε γνωστό πως από την Πέμπτη 22/10 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Βάσει της απόφασης αυτής, κλειστά θα είναι τα εμπορικά κέντρα τα Σαββατοκύριακα.
Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε από το βράδυ της Κυριακής (18/10/2020) αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.
Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.
Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 21:00 το βράδυ.
Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.
Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών.
Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 09:00 το πρωί.
Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.
Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Image
Ισπανία: Η Ισπανία κατέκτησε μια θλιβερή πρωτιά χθες 20/10 καθώς έγινε το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το έκτο στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Αργεντινή) που έσπασε το φράγμα του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων Covid-19, με συνολικά 1.005.295 μολύνσεις, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Η Ισπανία κατέγραψε 16.973 κρούσματα και 156 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών από επιπτώσεις της νόσου Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 34.366.
Η χώρα διπλασίασε τον απολογισμό των κρουσμάτων της σε μόλις 6 εβδομάδες, παρά την επιβολή αυστηρότερων μέτρων με στόχο τον έλεγχο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση δραστικών μέτρων σε πολλές περιφέρειες, ανάμεσα τους και η Μαδρίτη, ενώ ήδη συζητά την απαγόρευση κυκλοφορίας για να αναχαιτισθεί το νέο κύμα της πανδημίας.
Η Μαδρίτη έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από  την Παρασκευή (9/10) λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Από την Παρασκευή μέχρι και προχθές, Δευτέρα, η Ισπανία κατέγραψε άλλες 38.000 μολύνσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 974.449.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 217 φθάνοντας τους 33.992.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι για 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
«Λουκέτο» σε μπαρ και τα εστιατόρια για 15 ημέρες ισχύουν από τις 15/10 στην περιφέρεια της Καταλονίας ενώ περιορισμοί έχουν επιβληθεί στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.
Στο μεταξύ, οι αρχές της αυτόνομης περιοχής της Κανταβρίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, κάλεσαν τους περίπου 530.000 κατοίκους της «να αυτοαπομονωθούν» λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.
Οι κάτοικοι θα πρέπει στο βαθμό που είναι εφικτό, να ματαιώσουν ή να αναβάλουν οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους, να μην πηγαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια και να μην κυκλοφορούν έξω μετά τις 22:00 το βράδυ.

Ολλανδία: Κατέγραψε νέο ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, με πάνω από 8.500 περιστατικά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία (RIVM).
Ο ημερήσιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σε μια από τις εστίες του δεύτερου κύματος της Covid-19 στην Ευρώπη, σχεδόν μία εβδομάδα αφού η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα «μερικού lockdown», όπως το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων.

Βέλγιο:
Με την επιδημία να διαμορφώνεται στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε νέα περιοριστικά μέτρα.
Από προχθές Δευτέρα 19/10 τα καφέ και τα εστιατόρια θα είναι κλειστά για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η χώρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.
Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ δεν αφορούσε παρά μόνο την περιοχή των Βρυξελλών και ίσχυε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά επίσης τα εστιατόρια.

Τσεχία:  Η Τσεχία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό στην Ευρώπη, θα αναμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν αποφασίσει εάν θα επιβάλει ένα νέο καθολικό lockdown, όπως δήλωσε την Κυριακή (18/10/2020) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Karel Havlicek.
χθες 21/10 πάντως η κυβέρνηση συνεδριάζει εκ νέου για να αποφασίσει αν και πότε θα λάβει νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Ήδη στην Τσεχία έχουν κλείσει τα μπαρ και τα εστιατόρια ενώ στα σχολεία η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται εξ αποστάσεως.
Επίσης έχουν απαγορευθεί οι αθλητικές δραστηριότητες και έκλεισαν θέατρα και κινηματογράφοι ενώ τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.

Πολωνία:  Η Πολωνία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19, γεγονός που απειλεί το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και επέβαλε το κλείσιμο σε γυμναστήρια και πισίνες, περιορισμό στις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων και τηλεκπαίδευση για πανεπιστήμια και γυμνάσια.
Επίσης εξετάζει σχέδιο κατασκευής νέων νοσοκομείων και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για την θεραπεία ασθενών με COVID-19.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανόν να είναι αναπόφευκτο αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ελβετία: Σε αυστηρότερους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εθνικό επίπεδο και η απαγόρευσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων, προχωρά η Ελβετία.
Έτσι, από προχθές Δευτέρα 19/10 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 15 άτομα σε δημόσιους χώρους οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από ένα έκτακτο συμβούλιο.
Ακόμη, επεκτείνεται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πλέον αφορά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ, είπε η κυβέρνηση.
Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στα καταστήματα, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τους κινηματογράφους.
Στην Ελβετία, μια χώρα 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί 74.422 κρούσματα και 1.823 ασθενείς κατέληξαν.
 
Σερβία: Νέα μέτρα περιορισμού για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Σερβία αποφασίστηκαν από την κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, γίνεται αυστηρή σύσταση στους πολίτες της Σερβίας για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ενώ απαγορεύτηκε στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκδίδουν άδειες για εκδηλώσεις και τελετές όπως συναυλίες, πανηγύρια, γάμοι, βαφτίσια, κ.α. στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότερα από 30 άτομα.
Μέχρι τις 16/10, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσιζε αυτόνομα για την παροχή τέτοιων αδειών.
Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να ξανανοίξει από την Δευτέρα 19/10 το κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι για την νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα.
Το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι τiς 23:00 το βράδυ.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί νέα έξαρση της νόσου με δεδομένο ότι εδώ και τέσσερις ημέρες καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Στη Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 36.160 άτομα και απεβίωσαν 776.
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Στους 221.000 οι νεκροί – Αντιμέτωπες με το β’ κύμα οι Πολιτείες


Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν ήδη 221.000 νεκρούς και περίπου 8,3 εκατομμύρια κρούσματα.
Και ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην χειρότερη θέση παγκοσμίως μια και μετρούν σε απόλυτους αριθμούς τους περισσότερους θανάτους και μολύνσεις, ήδη οι περισσότερες Πολιτείες καλούνται να διαχειριστούν το β’κύμα της επιδημίας.
Ήδη οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσει και του Κονέκτικατ κάλεσαν τους πολίτες τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ανάμεσα στις τρεις αυτές Πολιτείες λόγω της έξαρση των μολύνσεων ενώ οι κυβερνήτες τους υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται να επιβάλλουν καραντίνα στους επισκέπτες από τις γειτονικές Πολιτείες.
Πάντως, η Νέα Υόρκη, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του κορωνοϊού, ζητά από τους πολίτες 38 Πολιτειών και 2 περιοχών των ΗΠΑ να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών πριν το ταξίδι τους στη Νέα Υόρκη.
Εν τω μεταξύ, η Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως μεγάλα θεματικά πάρκα, όπως είναι η Disneyland δεν πρόκειται να ανοίξουν στο άμεσο μέλλον.
Την ίδια στιγμή μάλιστα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις ΗΠΑ, δηλαδή από τις 26 Ιανουαρίου του 2020 έως τις 3 Οκτωβρίου του 2020 κατεγράφησαν περίπου 300.000 θάνατοι περισσότεροι από κάθε άλλο προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με το CDC, σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των θανάτων σχετίζονται αποκλειστικά με τον κορωνοϊό, με το υπόλοιπους θανάτους να εκτιμάται ότι σχετίζονται με την επιδημία.

Τουρκία:  Προς επιβολή νέων μέτρων, ακόμη και lockdown

Η Τουρκία εξετάζει την εκ νέου επιβολή κάποιων μέτρων για να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως είναι οι εντολές για παραμονή στο σπίτι για τους νεότερους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, ακόμα και τα lockdown τα σαββατοκύριακα, αλλά θα αποφύγει να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων COVID-19 είναι περίπου πενταπλάσιος αυτού που ανακοινώνεται στην ημερήσια καταμέτρηση της κυβέρνησης --γεγονός που απηχεί τις ανησυχίες του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της Τουρκίας και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ινδία: Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 4 μηνών τα κρούσματα


Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών διαμορφώθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδία, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 54.044 νέες μολύνσεις και 717 θάνατοι.
Συνολικά η Ινδία μετρά 115.914 νεκρούς επί συνόλου 7.651.107 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, αυτός ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο χαμηλότερος των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων μηνών.
Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων παρέμεινε κάτω από τα 800.000 — στα 740.090 — για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας.
Συνολικά 6.795.103 ασθενείς έχει κριθεί ότι αποθεραπεύτηκαν.

Σαρώνει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή

Στο κόκκινο βρίσκονται λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Βραζιλία, το Μεξικό και η Αργεντινή και ενώ η Λατινική Αμερική αποτελεί την πλέον πληττόμενη περιοχή.
Στη Βραζιλία, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους και τρίτη σε κρούσματα, ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο 23.227 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 661 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά έχουν πλέον καταγραφεί σχεδόν 5,3 εκατομμύρια μολύνσεις και 154.837 νεκροί.
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 5.788 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 555 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 86.893 νεκρούς επί συνόλου 860.714 μολύνσεων.
Μάλιστα η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες, με την πτωτική τάση που είχε καταγραφόταν από τα τέλη του Ιουλίου να αντιστρέφεται, μια και πλέον καταγράφεται νέα ανοδική τάση της καμπύλης της πανδημίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν να συμμετάσχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις το διήμερο από την 1η ως τη 2η Νοεμβρίου, όταν παραδοσιακά εορτάζεται η Ημέρα των Νεκρών.
Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή τα νεκροταφεία να παραμείνουν κλειστά το διήμερο αυτό, γεγονός που έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε πιστούς.
Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και στην Αργεντινή όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 384 νέοι θάνατοι με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 27.100 ενώ καταγράφηκαν άλλες 16.337 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 1.018.999.
Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 162.252 επί του παρόντος, ενώ 829.647 ασθενείς έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύτηκαν.
Την περασμένη Δευτέρα, η Αργεντινή έγινε η πέμπτη χώρα στον πλανήτη και η δεύτερη στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής όπου οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.
Image
Σε ύφεση ο κορωνοϊός στην Κίνα – Μόλις 11 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 από 19 που ήταν την προηγουμένη.
Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Υγείας όλα τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα» ενώ εντοπίστηκαν και 15 ασυμπτωματικοί φορείς από 24 την προηγουμένη.
Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.715 μολύνσεων.

Πέντε φορές πιο φονικός ο κορωνοϊός στη γρίπη

Πέντε φορές πιο φονικός είναι ο κορωνοϊός από τη γρίπη, όπως προκύπτει από μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων(CDC)των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους νοσηλεύονται με γρίπη.
Επειδή η νέα έρευνα αφορούσε μόνο ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση για τη συνολική θνητότητα της Covid-19 και της γρίπης, όμως παρέχει νέες ενδείξεις ότι η πρώτη είναι πιο σοβαρή και πιο φονική από τη δεύτερη.
Η μελέτη βρήκε πως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για 17 σοβαρές επιπλοκές (πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια, θρόμβωση κ.α.), σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη στο νοσοκομείο.
Σε σχέση με τη γρίπη, οι ασθενείς με Covid-19 έχουν σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), καθώς επίσης υπερδιπλάσιο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυ), εσωτερική εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (συνήθως στα πόδια), πνευμονική εμβολή (θρόμβωση στους πνεύμονες) και ενδοκρανιακή αιμορραγία.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Morbidity and Mortality Weekly Report» των CDC, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 ασθενείς με μέση ηλικία 70 ετών που νοσηλεύονταν για Covid-19, καθώς επίσης για 5.400 ασθενείς με μέση ηλικία 69 ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω γρίπης.
Διαπιστώθηκε ότι το 21% των ασθενών με Covid-19 πέθαναν τελικά στο νοσοκομείο, έναντι μόνο 4% των ασθενών με γρίπη.
Επίσης, οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ η διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την παραμονή στο νοσοκομείο των ασθενών με γρίπη.
Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με Covid-19 θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, σε σχέση με όσους έχουν λοίμωξη από γρίπη.
Σύμφωνα με τα CDC, περίπου το 1% όσων αρρώστησαν από γρίπη την περίοδο 2019-2020, χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν την λοίμωξη Covid-19 μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης