Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κόκκινος συναγερμός, επανέρχονται τα μέτρα στήριξης: Υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων και αποζημιώσεις σε εργαζόμενους έως τέλος του 2020

Κόκκινος συναγερμός, επανέρχονται τα μέτρα στήριξης: Υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων και αποζημιώσεις σε εργαζόμενους έως τέλος του 2020
Επανέρχονται οι αποζημιώσεις στους μισθωτούς που έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες στα εισοδήματα τους, οι μειώσεις σε ενοίκια καθίστανται  υποχρεωτικές από προαιρετικές
Η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας του κορωνοϊού σε επτά νομούς της χώρας επαναφέρει στην πρώτη γραμμή τα έκτακτα μέτρα  για την σωτηρία της ελληνικής οικονομίας και του προϋπολογισμού που δέχεται διπλό χτύπημα από τις τρύπες στα έσοδα και την διόγκωση των δαπανών λόγω της πανδημικής κρίσης.
Τα 2 δισ. ευρώ που άντλησε στις 21 Οκτωβρίου 2020 η κυβέρνηση από τις διεθνείς αγορές τα μετασχηματίζει σε ενέσεις ρευστότητας προς τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Επανέρχονται οι αποζημιώσεις στους μισθωτούς που έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες στα εισοδήματα τους, οι μειώσεις σε ενοίκια καθίστανται υποχρεωτικές από προαιρετικές ενώ προγραμματίζονται νέοι κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής.
Σε περιοχές που ο κορωνοϊός «κτυπάει κόκκινο» και μπαίνουν στη κλίμακα  4 (αρχής γενομένης από την Κοζάνη και την Καστοριά) θα ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα, ενώ ειδικές πρόνοιες  και ρυθμίσεις θα ισχύουν και σε περιοχές με επιδημικό φορτίο επιπέδου 3, όπου βρίσκονται πλέον η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή για τις περιοχές που έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός είναι:

1)Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ.
Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2)Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

3)Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση.
Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.

4)Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

5)Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή.
Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

6)Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, δεν επιστρέφεται το 50% των κρατικών δανείων.

Σημειώνεται επίσης ότι:

- Για τα επίπεδα 1, 2 και 3 ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ όπως έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ για το μήνα Οκτώβριο (εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και λοιποί πληττόμενοι κλάδοι).

- Επιπλέον ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που έχουν μείωση τζίρου, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

-Ακόμη, λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση ειδικού σκοπού οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που η λειτουργία τους αναστέλλεται με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ ανά την επικράτεια.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης