Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε ιστορικά υψηλά το χρηματιστήριο της Τουρκίας, ενώ το ελληνικό στάσιμο, τι συμβαίνει; - Αυξάνει τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

Σε ιστορικά υψηλά το χρηματιστήριο της Τουρκίας, ενώ το ελληνικό στάσιμο, τι συμβαίνει; - Αυξάνει τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα
H στασιμότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αντικατοπτρίζει την βασική ανησυχία των επενδυτών για την οικονομία
Για λόγους – ως συνήθως – εσωτερικής κατανάλωσης υποστηρίζεται εντός Ελλάδος, ότι η Τουρκική οικονομία καταρρέει, ότι ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος κινδυνεύει λόγω της οικονομίας.
Επίσης παρουσιάζεται ότι η ελληνική οικονομία παρά το μέγεθος της ύφεσης, αντέχει και ότι το 2021 θα σημειωθεί μεγάλη ανάκαμψη.
Όμως υπάρχει ένας δείκτης που διαψεύδει όλο αυτό το σενάριο που περιγράφεται για λόγους επικοινωνιακούς.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης στην Κωνσταντινούπολη ο BIST 100 βρίσκεται στις 1,211 μονάδες δηλαδή στα ιστορικά υψηλά ενώ αντιθέτως το ελληνικό χρηματιστήριο στις 619 μονάδες βρίσκεται -35% χαμηλότερα από τα υψηλά 2020.
Η πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ χρηματιστηρίων Τουρκίας και Ελλάδος έρχεται να αποδείξει ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα οικονομικό και επενδυτικό μεταξύ των δύο κρατών.
Ενώ στην Ελλάδα αναλωνόμαστε με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, η παρουσία του οποίου στις ελληνικές θάλασσες επιδρά και στο ελληνικό χρηματιστήριο, την ίδια ώρα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημειώνει ράλι.
Μήπως λοιπόν τα δεδομένα δεν είναι αυτά που παρουσιάζονται;
Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για την πορεία της τουρκικής οικονομία δεν είναι τόσο δυσοίωνες καθώς οι επενδυτικοί οίκοι αναφέρουν ότι η ύφεση θα είναι μεταξύ -2,5% με -4% για το 2020 δηλαδή πολύ καλύτερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης και καλύτερα από την Ελλάδα που αναμένεται ύφεση -8,5%.
Συν τοις άλλοις οι επενδύσεις στην Τουρκία παρά τον κορωνοιό συνεχίστηκαν ενώ και οι εμπορικές σχέσεις διατηρήθηκαν ειδικά με την Ευρώπη.
H στασιμότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αντικατοπτρίζει την βασική ανησυχία των επενδυτών για την οικονομία.
Συν τοις άλλοις ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο ευρώ και υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ έτσι εξηγούνται και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στο 0,80% στο 10ετές επί της ουσίας δεν έχουν έρθει τα κεφάλαια από την ΕΕ που θα υποστηρίξει την παραπαίουσα ελληνική οικονομία.
Ως προς τις προσδοκίες του 2021 για το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι αλήθεια ότι ειδικά από το β΄ τρίμηνο του 2021 αναμένεται βελτίωση της κατάστασης χρηματιστηριακά αλλά και τότε ίσως φθάσουμε στα επίπεδα του 2019 ή αρχών 2020 και με πολλά ερωτηματικά εάν τελικώς καταγραφεί αυτό το ράλι.
Image
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αυξάνει τα επιτόκια στις 22 Οκτωβρίου;  

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας σήμερα 22 Οκτωβρίου 2020 και με βάση εκτιμήσεις το βασικό επιτόκιο παρέμβασης θα αυξηθεί μεταξύ 11,75% και 15%.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στις 24 Σεπτεμβρίου, το επιτόκιο παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκε κατά 200 μονάδες βάσης από 8,25% σε 10,25%.
Εάν και εφόσον αυξηθούν τα επιτόκια αυτό θα συμβεί επειδή η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης